אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תאגידי המים עתרו לבג"ץ להקפאת עדכון תעריף המים צילום: צביקה טישלר

תאגידי המים עתרו לבג"ץ להקפאת עדכון תעריף המים

בעתירה נטען כי לא נעשתה בחינה של העלויות המוכרות למקורות ולא נחשפו הנתונים והשיקולים של מועצת רשות המים בעת החלטה על עדכון התעריף

01.01.2013, 20:04 | חן פונדק

פורום המנכ"לים של תאגידי המים והביוב עתרו הבוקר (ג') לבג"ץ נגד רשות המים וחברת מקורות להקפיא את כניסתם לתוקף של התעריפים החדשים, ושתיבדק הפחתת עלויות מקורות למניעת העלאה נוכחית ועתידית של תעריפי המים. לטענת העותרים, עליית מחירי המים מעמיסה את עלויות מקורות על הצרכנים והתאגידים ללא שנעשתה בדיקה מעמיקה האם יש בה צורך. את העתירה הגישו עו"ד מירית דובר, חנה זיכל ורועי לנדאו.

קראו עוד בכלכליסט

לפי העתירה, רשות המים לא חשפה לציבור ולתאגידי המים את פרוטוקולי החלטות מועצת רשות המים על תעריפי המים וכך לא ניתן לדעת מה היו שיקוליה והנתונים אשר עמדו בפניה בעת השימוע הציבורי טרם עליית תעריפי המים. כמו כן מציינת העתירה כי "כללי התעריפים מהווים מסכת סבוכה ביותר אשר גם מומחים בעלי שם אינם מצליחים להבינה ואפילו אינם מצליחים לחשב על פיה את סכומי התשלומים עצמם, שלא לומר המודל לחישובם.

תעריפי המים עלו, צילום: מאיר אזולאי תעריפי המים עלו | צילום: מאיר אזולאי תעריפי המים עלו, צילום: מאיר אזולאי

כמו כן מצוין בעתירה כי ב-21 בנובמבר התקיים דיון אצל מנכ"ל משרד ראש הממשלה, הראל לוקר ובו הועלו טענות שונות כנגד רשות המים, לרבות בקשר עם העלאת תעריפי המים שאינה מבוססת וההתנהלות הבלתי שקופה של חברת מקורות. עוד מציינים בעתירה כי סגן ראש אגף תקציבים במשרד האוצר, שאול מרידור, ציין באותה הישיבה כי משרד האוצר גם כן חלוק על היקף ההעלאה הצפויה בתעריפים ומסכים כי יש חוסר שקיפות בתעריף מקורות.

העתירה מציינת כי הרשות אף החליטה לבטל את רוב רכיב ההון והפחת של תאגידי המים בתעריף המים במחטף. מרכיבים אלו ממנים עבודות תשתית ותחזוקה לתאגידי המים ולטענת העתירה טרם הוסדר מימון חלופי באמצעות היטלי הפיתוח. לפי העתירה, "מדובר בפגיעה אנושה ביכולת התאגידים לביצוע פיתוח שדרוג או שיקום תשתית, בניגוד לעיקר מטרת החוק אשר יצר תמריץ מובנה להשקעה בתשתית על ידי התאגידים תשתית אשר הוזנחה בחלק נכבד מן הרשויות המקומיות".

מנכ"ל פורום תאגידי המים, משה אשכנזי, אמר כי "תאגידי המים מתנגדים נחרצות להעלאת מחירי המים לצרכן הביתי. העלאת התעריפים נועדה אך ורק להעשיר את קופתה של חברת מקורות. חובת הרגולטור היא להקפיא כל העלאת התעריפים עד לבדיקה לעומק וגיבוש רפורמה אמיתית במשק המים, אך הוא בוחר בדרך הקלה ומשמש כחותמת גומי של מקורות".

נציין כי תעריפי המים עלו החל מהיום ב-2.8%. לפי נתוני רשות המים התעריף הממוצע המשוקלל החדש מורכב מ-48% עלויות תאגיד, 21% עלות מקורות 16% רכיב טיפול בשפכים, 11% רכישת מים מותפלים והיתר סבסודי מגזרים. עוד נציין כי בדו"ח מבקר המדינה האחרון על רשות המים קרא המבקר להפחתת התעריף ובדיקת מרכיביו, אך הוא התייחס הן למספר התאגידים המנופח, 52 תאגידים, הן ממליץ להוציא את רכיב ההון שכן נגבים היטלי מים וביוב על הצרכנים וכן קבע כי לא נבחן לעומק מרכיב מקורות בתעריף לצרכן, המבוסס על מרכיבים של הסכם עלויות מ-1993.

רשות המים מסרה בתגובה: "פורום מנכ"לי תאגידי המים כנראה חושש מיישום תכניות רשות המים לצמצם את מספר התאגידים מ-53 לכ-15 תאגידים אזוריים, ומנסה להפנות את הביקורת למקורות אחרים.

"עדכון תעריפי המים אושר כחוק על ידי מועצת רשות המים לאחר שיצאה לשימוע ציבורי בנושא ושמעה את מיכלול הטענות ובכלל זה גם טענות תאגידי המים. לפי נתוני רשות המים, כ-50% מהעלייה הנוכחית בתעריף הביתי נובעים מהגידול בעלויות התאגידים. הקטנת מספר התאגידים יחסוך למשק כ-150 מיליון שקל בשנה, יאפשר מניעת העלאת מחירים נוספת ואולי אף הקטנת התעריף הנוכחי. עתירת פורום התאגידים תזכה למענה המתאים בבית המשפט".

תגיות