אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איפה התשואה שלנו? צילום: עמית שעל

איפה התשואה שלנו?

החדשות הטובות - מנהלי ההשקעות שלנו טובים. הרעות - זה לא מגיע לכיס שלנו

03.01.2013, 11:45 | שי סלינס

134 קרנות נאמנות שמתמקדות במניות ישראליות ניתן למצוא בבורסה של תל אביב. מתוכן, מאה הקרנות המובילות השיגו תשואה ממוצעת של 9.14% ב-2012 – בדומה לתשואה שהשיג מדד ת"א 25 בשנה שהסתיימה אתמול.

הקרן המנייתית הטובה ביותר בשנה שעברה היתה "אלטשולר שחם סופה מניות" - קרן נאמנות שהשיגה תשואה שנתית של כ-23%. במקום השני התמקמה הקרן של בית ההשקעות מיטב שהתמקדה במניות היתר והשיגה תשואה טובה מעט פחות של כ-22%. אלטשולר הצליחה להגיע גם למקום השלישי המכובד עם קרן מנייתית נוספת שהשיגה תשואה של קצת מעל 20%.

לכאורה, מדובר בתשואות מרשימות בשנה שמעטים חזו שהולכת להיות שנה מוצלחת למניות. אולם, לפני שנה ושבועיים בדיוק, ביקשנו מבתי ההשקעות המובילים בישראל (חלקם הגדול אחראי על אותן קרנות נאמנות מנייתיות) לספק לנו המלצות על חמש מניות ישראליות – והתוצאות היו טובות. אפילו טובות מאוד.

בתי ההשקעות נותנים גז - ובורחים מענף התקשורת לאחר ש-2012 הייתה שנת הבנקים הגדולה, הפעם הולכים מרבית מנהלי ההשקעות שהשתתפו בפרויקט "תחזיות 2013" של "כלכליסט" על ענף הגז ומתעלמים כמעט לחלוטין ממניות התקשורת גיא בן סימוןלכתבה המלאה

11 מבתי ההשקעות שנענו לאתגר והשתתפו בפרויקט "תחזיות 2012" עמדו במשימה בהצטיינות יתרה והשיגו תשואה ממוצעת של 21% בהמלצות על המניות – מעט פחות מהקרן נאמנות הטובה ביותר בישראל ב-2012 ויותר מכפול מהתשואה הממוצעת של 100 קרנות הנאמנות המנייתיות בשנה שעברה.

רק כדי לסבר את האוזן. כלל פיננסים למשל, שמנהלת בתיקי ההשקעות שלה נכון לרבעון השלישי של השנה כ-2.8 מיליארד שקל מכספי הציבור, השיגה בפרויקט תשואה ממוצעת דמיונית על 5 מניות של 63% עם פגיעה מדויקת במניות בבילון ומלאנוקס. תשואה זו של כלל גבוהה פי שלושה מקרן הנאמנות המנייתית הטובה ביותר בישראל ב-2012 וגבוהה פי 4 מתשואת הקרן של כלל "מעו"ף בריבוע" שמכילה 23 מניות מישראל.  

גם הדס ארזים הצליחו בהמלצות ב-2012 עם תשואה ממוצעת של - 35%, כאשר לשם השוואה הקרן המנייתית "הדס ארזים אקטיבית" שמכילה 48 מניות מישראל השיגה תשואה שנתית של קצת יותר מ-10%.

כמעט כל בית השקעות שהשתתף בפרויקט השיג תשואה גבוהה בהשוואה לקרן הנאמנות המקבילה. התשואות אפילו גבוהות יותר אם לוקחים בחשבון את דמי הניהול שלעיתים עוברים את ה-3% בשנה.

חשוב לזכור כי בניגוד להמלצות בפרויקט שניתנו לנו על על ידי גורמים שונים בחברות (אנליסטים, מחלקת ביי סייד וסייל סייד, מנהלי השקעות וכו'), קבלת ההחלטות בקרן נאמנות מתקבלת בדר"כ על ידי ועדת ההשקעות של הגוף הפיננסי ועל ידי מנהל הקרן שמקבל את ההחלטות בפועל. כמו כן קרן מנייתית על פי הגדרה מתחייבת להשקיע לפחות 50% מכספי הקרן במניות בנוסף לכך שמנהלי הקרנות אינם יכולים לבחור הרכב של קרן כלשהי בלי לפזר את ההשקעה או לתת משקל של מעל ל-10% למניה מסויימת.

בנוסף, סביר להניח שאם היינו מסכמים שנה רעה למדדי המניות בתל אביב, אז קרנות הנאמנות היו רושמות תשואה פחות "גרועה" מהתשואה שבתי ההשקעות היו רושמים. אך עם זאת, סיכויים קלושים שגם מנהל ההשקעות הפרטי שלכם שאינו מחוייב לתשקיף כלשהו לא הצליח להשיג לכם תשואה של עשרות אחוזים במהלך השנה האחרונה.

אם נסתכל על החצי הכוס המלאה, החדשות הטובות הן שמי שמנהל לנו את הכסף יודע את העבודה ותיאורטית אפילו מסוגל להכות את המדד. החדשות הרעות הן שמשום מה הכל נשאר על הנייר, פרט לדמי הניהול הנגבים מאיתנו כמובן, והרווחים שלא מגיעים לכיס שלנו.

תגיות