אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ביה"ד לעבודה בפסיקה תקדימית: למעסיק אסור להתערב בניסיון הקמת ועד צילום: מיקי אלון

ביה"ד לעבודה בפסיקה תקדימית: למעסיק אסור להתערב בניסיון הקמת ועד

ביה"ד קיבל את עמדת ההסתדרות והיועץ המשפטי לממשלה ובניגוד לעמדת ארגונני המעסיקים ופלאפון וקבע שלהסתדרות חופש פעולה מלא בעת ניסיון הקמת ועד

02.01.2013, 17:38 | מערכת כלכליסט

פסק דין תקדימי של בית הדין הארצי לעבודה מחזק באופן יוצא דופן את כוחה של ההסתדרות להקים ועדי עובדים.  

קראו עוד בכלכליסט

השופטים של בית הדין קבעו היום (ד') כי על הנהלת פלאפון אסור להתערב בשום צורה או להביע דעה כלשהי על ניסיון העובדים להקים ועד עובדים יציג במקום העבודה. מדובר בפסק דין עקרוני המשליך על כל המעסיקים הפרטיים במשק אשר במהלך הדיונים בבית הדין שקדמו לו לקחו חלק כל ארגוני המעסיקים ומומחים לדיני עבודה ואף היועץ המשפטי לממשלה.

נשיאת בית הדין הארצי לעבודה, נילי ארד, קיבלה למעשה כלשונה את ערעור ההסתדרות, לפיו מעסיק לא יכול להביע בפני עובדיו בשום צורה שהיא את דעתו על ההתארגנות, השלכותיה על החברה ואסור לו להשתמש באמצעי התקשורת לעובדים העומדים לרשותו כדי להעביר איזשהו תוכן ממנו עשויה להשתמע התייחסות לנושא ההתאגדות.

ההחלטה מאפשרת להסתדרות חופש מוחלט בהקמת ועדי עובדים במקום העבודה ללא כל התנגדות שהיא מצד המעסיק. המראות שפעילי ההסתדרות היו רגילים בהן, כמו מעקקב של מנהלים אחר עובדים המגיעים לאסיפות הסברה, שיחות של מנהלים עם עובדים על מנת שאלו יתנגדו להקמת ועד או פשוט איגרת כמו זו ששלח מנכ"ל פלאפון, גיל שרון, לעובדיו בו רמז כי ניסיון הקמת הועד פוגע בתוצאות העסקיות של החברה – כולם מעתה הינם בגדר הפרה של פסק הדין.

כמו כן, אסור להנהלה, גם כאן כפי שעשתה פלאפון, לשלוח אגרות אינפורמטיביות לעובדים על המשמעויות הכספיות של ההתארגנות מבחינתם, כגון תשלום דמי חבר וכדומה. בפסק הדין נכתב כי אם ההנהלה סבורה כי ההסתדרות או ארגון עובדים אחר המנסה להקים ועד במקום העבודה מטעה את העובדים, אז עליה לפנות לבית הדין האזורי לעבודה שיפסוק בעניין.

הנשיאה ארד אף הגדילה לעשות ובאופן חריג ביטלה צו של בית הדין האזורי לעבודה מלפני ארבבעה חודשים, לפיו על ההסתדרות אסור להחתים עובדים למשך 72 שעות. הנשיאה רמזה כי לא היה מקום לצו שכזה, המושתת על הנחה שגויה בדבר שיוויון בכח של העובד והמעסיק.

פסק הדין עצמו לא ישנה מהותית את החתמת העובדים בפלאפון עצמה, שכן בחברה מתקיים סטטוס קוו דומה מאז ספטמבר, שנחתם בתיווכה של הנשיאה. עם זאת, הוא עשוי להשליך דווקא על הדיון שצפוי להתקיים בקרוב בבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב בשאלה האם ההסתדרות היא הארגון היציג של העובדים בחברה או לא. פסק הדין הנוכחי נותן רוח גבית מבית הדין הארצי לאזורי בדבר קיומו של ועד עובדים יציג בחברה, בניגוד לעמדת ההנהלה.

תגיות

10 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

10.
וועד פלפון
כולם צריכים לדעת --זה כלל ה"גונגל" החלש משלם את המחיר הכי גבוה הכי מהר ובלי התייעצויות רואים למשל את ניצולי השואה שרובם חיים מתחת לקוו העוני,אנשים אלו שווים כל שקל ובזכותם אנו פה אבל הם חלשים הם לא יכולים להשמיע את כולם והם משלמים את המחיר הגבוב ביותר במהירות הרביותר ,הם נפטרים בסוף חולים ורעבים ןלכן צריך לזכור זאת מבחינת ההנהלה ורואים זאת בעולם השלישי אנשים לא מרוויחים שכר יומי עבור קנית כיכר לחם ולכן חייבים לעמוד על המשמרת מול בעלי העסקים ושלא יספרו לנו שהם עושים לנו טובה הם עושים זאת רק עבורם ובלת ברירה בגלל שיש עובדים בעסק אז נותנים את הכי פחות כל עוד יש מיצוי מקסימלי של העובד לא לוותר למעבידים להקים וועדים רבים ןחזקים שגם העובדים יהנה מפרי עמלם ושהמעביק לא יגרוף הכל אליו ואם לא נראה לו שיסגסק יקום אחר שיבין שאין ברירה והעובדים הם חלק חשוב ובלתי נפרד מהעסק עד כדי כך שבידו להעלות טו להוריד את העסק בהצלחה לכל העובדים במדינה זה מאוד יפה שבתי המשפט מסבירים זאת למעביד באופן בלתי משתמע לשני דברים יש כח לעובד
שמואל , אשדוד  |  03.02.13
לכל התגובות