אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נפרדים מבינו: דיסקונט במו"מ למכירת אחזקתו בבינלאומי

בלעדי לכלכליסט

נפרדים מבינו: דיסקונט במו"מ למכירת אחזקתו בבינלאומי

בנק דיסקונט, שמחזיק ב־26% ממניות הבנק הבינלאומי, פנה לגופים ישראליים ועניין אותם ברכישת המניות, אולם לפי הערכות, הוא יעדיף להפיצן בשוק כדי לא להזדקק לאישור המפקח על הבנקים. מניית הבינלאומי זינקה ב־58% מתחילת השנה

03.01.2013, 06:59 | גולן חזני ושניר הנדלר

בנק דיסקונט, בניהולו של ראובן שפיגל, החל במהלכים למימוש אחזקתו בבנק הבינלאומי - כך נודע ל"כלכליסט". דיסקונט מחזיק ב־26% ממניות הבינלאומי, ששוויין בשוק עומד כיום על 1.5 מיליארד שקל.

קראו עוד בכלכליסט

בימים האחרונים קיבלו גופים ישראליים הצעות מדיסקונט לרכוש את מניותיו בבינלאומי. עם זאת, לפי ההערכות, דיסקונט יעדיף להפיץ את המניות בשוק, מאחר שמדובר בדרך קלה יותר, שלא דורשת את אישור המפקח על הבנקים - גם אם המחיר במקרה כזה הוא, על פי רוב, נמוך יותר מהמחיר בשוק.

מניית הבינלאומי רשמה זינוק של 51% מאז אמצע יוני 2012, לשווי של 5.6 מיליארד שקל, כשבראייה שנתית חלה עלייה של 63%. בעקבות העליות, המניה קרובה למחיר השיא שרשמה באפריל 2010, 61.34 שקל (כיום נסחרת ב־56.4 שקל), וככל הנראה, בבנק רואים מחיר זה כמתאים למימוש.

בדו"חות דיסקונט לרבעון השלישי של 2012 מציין דירקטוריון הבנק כי "הבנק פועל לעריכת תוכנית מפורטת לעמידה ביעדי הון שקבע המפקח על הבנקים. במסגרת זו הבנק בוחן אפשרויות שונות להרחבת בסיס ההון - שאינן הנפקה נוספת של מניות הבנק - לרבות מכירת נכסים".

סמדר ברבר צדיק, מנכ"לית הבנק הבינלאומי, צילום: דן לב סמדר ברבר צדיק, מנכ"לית הבנק הבינלאומי | צילום: דן לב סמדר ברבר צדיק, מנכ"לית הבנק הבינלאומי, צילום: דן לב

לא מוזרם כסף לדיסקונט

בעלי השליטה של הבנק, קבוצת ברונפמן שראן, לא הזרימו כספים לבנק בשנים האחרונות, ולכן רק באמצעות מהלכי התייעלות שיפר הבנק באופן משמעותי את הלימות הון הליבה, שעמדה, נכון לסוף ספטמבר, על 8.4%. לפי כללי בנק ישראל, על דיסקונט להגיע עד סוף 2014 להלימות הון של 9%.

מכירת האחזקות בבינלאומי עשויה לייתר את הצעד של מכירת השלוחה האמריקאית, דיסקונט ניו יורק, ולסייע לבנק להגיע להלימות ההון הנדרשת באמצעות מכירת המניות בבינלאומי וכן מכירת המניות בחברת כרטיסי האשראי כאל.

בנוסף, דיסקונט נדרש למכור את אחזקותיו בבינלאומי עד מרץ 2014, ואם המכירה לא תבוצע, במועד זה תפקע זכאותו של דיסקונט למינוי דירקטורים בבינלאומי. מהלך זה יגרום לכך שדיסקונט כבר לא יהיה בעל שליטה בבינלאומי, ודיסקונט ייאלץ לשערך את השווי של הבינלאומי בספריו לפי שווי הוגן - שיערוך שעלול להפחית כ־0.25% ביחס הון הליבה של הבנק.

דיסקונט החל לשערך

לפני שנתיים וחצי התקבלה החלטה למכור את אחזקות דיסקונט בבינלאומי, אולם תנאי השוק לא אפשרו זאת בסופו של דבר. בעקבות סכסוך בין דיסקונט ובעל השליטה בבינלאומי צדיק בינו (בינו מחזיק כ־53.5% מהבנק באמצעות פיבי) הגיעו הצדדים להסכמה על מכירת האחזקה של דיסקונט.

בהסכם נקבע כי דיסקונט ימכור מיידית 6% מאחזקותיו בבינלאומי כשלב ראשון ויסכים לאיחוד מניות הבינלאומי (איחוד בין שני סוגי המניות של הבנק - מניות 1 ו־5). הסכמות אלה יאפשרו לבינלאומי להיכנס לת"א־25 ולהגדיל את נזילות מניותיו. לאחר מכן היה אמור דיסקונט לבצע ירידה הדרגתית באחזקותיו בבינלאומי במשך כמה שנים, עד ל־11%.

בשנה האחרונה החל דיסקונט להיערך לשיערוך השווי של הבינלאומי, כשברבעון השלישי של 2012 רשם דיסקונט הוצאה של 73 מיליון שקל בגין שיערוך הבינלאומי.

מדיסקונט נמסר כי "בדו"חות השנתיים של הבנק, על פי המתווה למכירת אחזקותיו של דיסקונט בבנק הבינלאומי, נקבע כי הבנק אמור למכור את אחזקותיו עד דצמבר 2017".

תגיות