אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אובמה: "סירוב הקונגרס להעלאת תקרת החוב יגרור קטסטרופה עולמית" צילום: בלומברג

אובמה: "סירוב הקונגרס להעלאת תקרת החוב יגרור קטסטרופה עולמית"

ברק אובמה חזר מהוואי וסימן את החזית החדשה אחרי הצוק הפיסקאלי: החוב האימתני של הממשל והעלאת המסגרת שלו שתמנע חדלות פירעון של הכלכלה האמריקאית

06.01.2013, 18:40 | סוכנויות הידיעות

נשיא ארה"ב ברק אובמה חזר היום לוושינגטון מחופשת החורף שלו בהוואי, והוא נערך לקרב שהוא צפוי לנהל בחודש הקרוב עם הרפובליקנים בקונגרס על העלאת תקרת החוב האמריקאי, העומדת כיום על 16.4 טריליון דולר — רק מעט מעל שיעור החוב עצמו, העומד על 16.3 טריליון דולר. 

קראו עוד בכלכליסט

המשמעות של תקרת החוב היא שאם ארה"ב עוברת אותה מבלי למצוא פתרון תקציבי שמאפשר להעלות אותה, המדינה נכנסת באופן אוטומטי לחדלות פירעון, מצב שבמקרה של ארה"ב עלול להיות טרגי ביותר מפאת חשיבותה לכלכלה העולמית. יודגש כי סוגיית העלאת תקרת החוב עלתה לאחרונה באוגוסט 2011, בעת שהקונגרס הצליח ברגע האחרון להעלות אותה מ־16.2 טריליון דולר ל־16.4 טריליון דולר. כעת, לאור העובדה שסוגיית העלאתה מגיעה בד בבד עם שורת הקיצוצים התקציביים, העלאות המסים והצורך בהסדרה ארוכת טווח שלהם במסגרת הסכם על הצוק הפיסקאלי, המלחמה עליה עלולה לפרוץ בין הדמוקרטים לרפובליקנים.

ברק אובמה, צילום: אי פי איי ברק אובמה | צילום: אי פי איי ברק אובמה, צילום: אי פי איי

"אם הקונגרס יסרב לתת לארה"ב את האפשרות לשלם את חובותיה במועד, יהיו לכך השלכות קטסטרופליות על כלכלת העולם כולו", הזהיר אובמה בנאום הרדיו השבועי שלו שהעביר בסמוך לחזרתו לוושינגטון. לדבריו, "המשפחות והעסקים בארה"ב לא יכולים להרשות לעצמם עוד משחק מסוכן מסוג המשחקים שהרפובליקנים משחקים".

מועד פקיעתה של תקרת החוב הנוכחית בארה"ב הוא תחילת מרץ, מה שאומר שיש למחוקקים הדמוקרטים והרפובליקנים חודשיים בלבד למצוא מתווה שיאפשר את העלאתה. בשנה שעברה הובילה ההתנצחות הבלתי נגמרת בין הדמוקרטים לרפובליקנים סביב סוגיית תקרת החוב להורדת דירוג האשראי של ארה"ב מהדירוג המושלם שממנו נהנתה (AAA) על ידי סוכנות דירוג האשראי הבינלאומית S&P — לראשונה בתולדותיה של הכלכלה מספר אחת בעולם. יודגש כי סוכנויות דירוג אחרות הותירו את דירוג האשראי של ארה"ב על הרמה האופטימלית.

לפי דיווח של סוכנות בלומברג, יו"ר ועדת האמצעים של הקונגרס דייב קמפ הבטיח אתמול כי חרף המחלוקות, "הצדדים יגיעו במועד לפתרון שיאפשר העלאה מסודרת של תקרת החוב ויאפשר לארה"ב לעמוד בהתחייבויותיה כלפי בעלי החוב שלה". לדבריו, "אין בכלל ספק בכך, אנחנו לא הולכים להכריז על חדלות פירעון, זה אפילו לא חלק מהסוגיה".

קמפ ביקר את הממשל על כך שהוא "מוציא ומבזבז יותר מדי", כך שבעיית ההוצאות רק הולכת ומחריפה במקום להשתפר. כמו כן, הוא גיבה את תוכניתו של אובמה להעלות מסים על שכבה רחבה יותר של הציבור האמריקאי, בניגוד להסכם שהושג על הצוק הפיסקאלי, ובמסגרתו יעלו מסים רק על המשתכרים 400 אלף דולר בשנה ומעלה.

תגיות

9 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

9.
ל-7: אתה בהחלט מפספס משהו. אסביר בקצרה...
שיטת בכסף עובדת לפי הכנסות והוצאות. כשהממשלה בארה"ב רוצה לממן לאזרחיה חוק בריאות היא צריכה להוציא מכיסה כסף עבור התוכנית הזאת. וכשהממשלה בארה"ב צריכה לממן מלחמה באפגניסטן ובעירק היא צריכה להוציא מכיסה כסף בשביל המלחמות האלו. וכו'. הכסף הזה הזה מגיע מאזרחי המדינה שמשלמים מסים, מע"מ וכו'. אבל מה קורה כשההוצאות של ארה"ב גדולות יותר מההכנסות שלה ממסים? אז הממשלה בבעיה והיא צריכה להלוות כסף. ממש כמו שאדם פרטי שלא סוגר את החודש נכנס לאוברדרפט בבנק שלו. ההבדל היחידי שכשממשלת ארה"ב צריכה עוד כסף היא לא לוקחת מהבנקים, אלא לווה את הכסף ממדינות אחרות כמו סין, מדפיסה עוד כסף (מה שגורם גם לאינפלציה), מנפיקה אגרות חוב ממשלתיות וכו'. בסופו של דבר את החובות של ממשלת ארה"ב היא צריכה להחזיר. השאלה היא איך. הרפובליקנים יגידו: בואו נצמצם כמה שיותר את ההוצאות שלנו ונחסוך את הכסף שחסכנו בהחזרת החוב. דבר שמצריך קיצוצים בשירותים שהממשלה נותנת לאזרחיה. הדמוקרטים יגידו: בואו נרחיב את ההוצאות והחוב שלנו בשביל להזרים עוד כסף לשוק על מנת שיתעודד ויצמח במקביל נעלה עוד מיסים לאזרחים ובעיקר לאזרחים העשירים במדינה על מנת שנגדיל את הרווחים שלנו. בסופו של דבר זו מלחמה בין שתי שיטות כלכליות שונות וצריך למצוא פיתרון. אם הקונגרס לא יאשר לאובאמה להגדיל את ההוצאות של הממשלה ובכך להגדיל את חוב של הממשלה (המכונה תקרת החוב) ומנגד אובאמה לא יקצץ מהוצאות הממשלה ארה"ב תיכנס לפשיטת רגל. (בדומה למה שקורה ביוון וספרד).
איתן , תל אביב  |  12.01.13
7.
שוב רק שאלה (ותודה ל-5)
1. השיטה של הכסף סובבת סביב חוב, וצריך את החוב כדי שיהיה כסף, לא? (בגדול) 2. הקונגרס זה הרשות המחוקקת, היא חלק מארה"ב למה שהיא תסכים לא להגדיל את החוב הרי לא לה חייבים את הכסף, אלו חובות וריטואלים למייצרי הכסף (הבנקים) אי אפשר לא להגדיל את החוב, זה יפיל את כל העולם (פשוטו כמשמעו). אני מפספס משהו ואני לא מבין מה.... תודה למי שיש סבלנות
07.01.13
לכל התגובות