אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

חשיפת כלכליסט

ה"כחלוניזם" נעצר בוועד עובדי דואר ישראל

שר התקשורת נפגש בבית פרטי עם בכירי הוועד, והכריז כי הוא מחכה שיבחרו צוות לוועדה שתבחן את תעריפי הדואר ותמליץ על מנגנון הפיקוח עליהם. בוועדה, שמונתה לפני חודשיים, מכהנים שני ספקים של הדואר. משרד התקשורת: "הדברים נאמרו בהומור"

08.01.2013, 06:52 | רותי לוי

באמצע אוקטובר 2012 מינו שר התקשורת משה כחלון ושר האוצר יובל שטייניץ ועדה ציבורית שמטרתה טיפול בשוק הדואר. הוועדה מונתה כדי לבחון, בין היתר, את התעריפים של חברת הדואר ואת הדרכים להגברת התחרות בענף. סרטון שהגיע לידי "כלכליסט" חושף חשש לניגוד עניינים לכאורה בהליך מינוי והרכבת הוועדה.

קראו עוד בכלכליסט

הסרטון צולם 20 חודשים קודם להודעה על המינוי, בפגישה פרטית שנערכה בכפר שלם, ובו מתועד השר כחלון כשהוא מבטיח לבכירי ארגון עובדי דואר ישראל כי הם יבחרו את הרכב הוועדה שאמורה להשפיע על התחרותיות בענף.


"אני רק מחכה שתביאו ועדת תעריפים ואני גם אאשר אותה", אומר כחלון לסועדים שיושבים סביב שולחן ערוך. "אין שום בעיה. תגיעו אליי עם צוות לוועדת תעריפים, אחרי ועדת שגיא (ועדה שהקים שר התקשורת הקודם אריאל אטיאס, אשר עובדי הדואר התנגדו להמלצותיה - ר"ל), אני לא יודע אם אתם רוצים את שגיא, אני לא יודע אם הוא טוב לכם. על כל פנים, תבחרו מי שטוב ואני אאשר אותו".

הפגישה התקיימה בחצר בית הוריו של עופר אטיה, חבר ארגון עובדי דואר ישראל. מסביב לשולחן התכנסו בכירי הארגון לארוחה חגיגית, שבה נכחו גם יושב ראש ההסתדרות עופר עיני; יושב ראש דירקטוריון הדואר ששי שילה וראש המועצה האזורית חבל מודיעין, שמעון סוסן, חבר מרכז ליכוד ותיק בעל קשרים במפלגה ומי שעזר לכחלון להתברג למקום השלישי בפריימריז שנערכו בשנת 2006. "אני כבר חלק מהמשפחה, אני עוד אדרוש תלוש שכר מהדואר, אפילו פיקציה או משהו", התבדח סוסן עם הנוכחים.

חברת הדואר מגלגלת מחזור של 2 מיליארד שקל בשנה

דואר ישראל היא חברת ענק שפועלת בפריסה ארצית, מעסיקה יותר מ־7,000 עובדים ומגלגלת מחזור שנתי של כ-2 מיליארד שקל. ב-2010 רשמה החברה הפסד תפעולי של 23 מיליון שקל וב-2011 הצטמצם ההפסד ל-7 מיליון שקל, בשני המקרים לאחר נטרול סעיף הכנסות אחרות. אף שמדובר בחברה ממשלתית השקיפות ממנה והלאה -החברה אינה מפרסמת את תוצאותיה הכספיות בקביעות ואף משחירה חלקים נכבדים מהדו"חות שלה.

 

הקיצור השגור "ועדת תעריפים" מלמד אך מעט על המשימות הגדולות שהוטלו על הוועדה. זו התבקשה בין היתר להמליץ על כלל התעריפים של חברת הדואר ובנק הדואר, להמליץ על שיטת הפיקוח הרצויה על תעריפים אלה ולבחון כיצד ניתן לקדם ולפתח את התחרות בענף.

המועד שנבחר למינוי הוועדה, כשלושה חודשים לפני הבחירות - לאחר ששר התקשורת כבר הודיע על פרישתו מהפוליטיקה, וכשלא ידוע אם הוא או שר האוצר יובל שטייניץ יכהנו לאחר הבחירות בתפקיד הרלבנטי למסקנות הוועדה - לא משך את תשומת הלב הציבורית, וכך גם הרכב הוועדה, שבה חברים שני נותני שירותים לדואר מהשנים האחרונות.

בעת מינוי ועדה מסוג זה אמורה המחלקה המשפטית במשרד הממשלתי האחראי, במקרה הזה משרד התקשורת, לסנן את המועמדים במסננת דקה של מניעת ניגוד עניינים אפשרי או השפעות בלתי ענייניות על מסקנות והמלצות הוועדה.

משה כחלון. הוועדה מונתה זמן קצר לאחר הודעת הפרישה שלו, צילום: עמית שעל משה כחלון. הוועדה מונתה זמן קצר לאחר הודעת הפרישה שלו | צילום: עמית שעל משה כחלון. הוועדה מונתה זמן קצר לאחר הודעת הפרישה שלו, צילום: עמית שעל

הוועדה החדשה מורכבת מחמישה נציגי ציבור וארבעה עובדי מדינה, והיא צפויה להעביר את מסקנותיה בתחילת ספטמבר 2013. יו"ר הוועדה ד"ר זיו רייך, אחד מנציגי הציבור, מכהן כדקאן בית הספר לביטוח של המכללה האקדמית נתניה.

בשנים 2004–2006 שימש רייך כיועץ מקצועי בכיר למנכ"ל רשות הדואר, חבר הנהלה וממונה על הרגולציה, ההפרטה והמעבר לחברה ממשלתית. רייך נשוי לבתו של ראובן גבריאלי, המקורב לתנועת הליכוד.

חבר נוסף, גם הוא על תקן נציג ציבור, הוא יצחק רבאל, מנכ"ל חברת הייעוץ העסקי אקסטרה־בריין שעם לקוחותיו נמנו גם משרד התמ"ת וחברת דואר ישראל.

נציגי ציבור נוספים הם ד"ר אילן סולימאן, עו"ד דורלי אלמגור ורימונה ניג'ם. הפקידים בוועדה הם יעל מבורך, רכזת תקשורת באגף התקציבים באוצר; הרן לבאות - סמנכ"ל בכיר כלכלה במשרד התקשורת; אבי גבאי, סגן בכיר לחשבת הכללית, ואורן לביאן, המפקח על בנק הדואר במשרד התקשורת.

כתב המינוי המקורי כלל שישה חברים ולא תשעה. נציג הציבור דוד בועז, מנכ"ל חברת ייזום וייעוץ עסקי בע"מ ולשעבר הממונה על התקציבים במשרד האוצר, עזב את הוועדה מסיבות אישיות ושלושה חברים הצטרפו בימים האחרונים. המשרד לא פרסם תיקון לכתב המינוי ושינוי ההרכב התגלה רק לאחר בקשת תגובה לכתבה.

משרד התקשורת מסרב להגיב במפורש לשאלה האם השניים דיווחו על עברם כנותני שירותים לחברת הדואר בשאלון שמילאו כחלק מהליך הבחירה לועדה הציבורית, למרות פניית "כלכליסט" בנושא. מהמשרד נמסר רק: "נבדקו הנושאים הרלבנטיים לרבות עיסוקים קודמים". גם פנייה למשרד האוצר לא עזרה, שכן שם טענו כי "משרד התקשורת אחראי להרכב הוועדה".

ל"כלכליסט" לא הגיעה הוכחה חד־משמעית שלפיה המינויים הם בחירה ישירה של חברת דואר ישראל ועובדיה, אך בשל התבטאויותיו של השר כחלון בסרטון הווידיאו נותר רק לתהות עם מי ייטיבו ההמלצות שיוגשו לממשלה בשנה הבאה: עם עובדי הדואר או עם הצרכן, שנעדר מהסעודה המכוננת של פברואר 2011.

הדואר: לא היתה לנו נגיעה במינוי הוועדה

ממשרד התקשורת נמסר בתגובה כי: "ועדת התעריפים והרכבה אושרו ע"י שרי האוצר והתקשורת, בהמלצה של הדרג המקצועי במשרדי האוצר והתקשורת בלבד. הוועדה מונה ארבעה עובדי מדינה וחמישה נציגי ציבור. כישוריהם וניסיונם ובדיקת ניגוד עניינים נבחנו על ידי הגורמים המקצועיים ואושרו. לאף גורם בחברת דואר ישראל, לרבות הדירקטוריון, ההנהלה והוועד לא היתה כל השפעה, במישרין או בעקיפין, על הרכב הוועדה או מי מחברי הוועדה. הדברים שצוטטו נאמרו בהומור וכך הובנו על ידי כל הנוכחים, ולראיה אופן המינוי הקפדני של הוועדה כמצוין לעיל".

מחברת דואר ישראל נמסר: "החברה מברכת על הקמת הוועדה הציבורית לבחינת התעריפים, אשר מונתה על ידי משרד התקשורת ומשרד האוצר. עם זאת, לחברת דואר ישראל או למי ממנהליה לא היתה כל נגיעה במינוי החברים בוועדה. יצוין כי כבר בשנת 2006 נקבע במסגרת ועדת התעריפים הקודמת כי בשנת 2011 ייקבעו תעריפים חדשים, אך מינויה של הוועדה התעכב".

ועד עובדי חברת הדואר מסר בתגובה כי הוא "אינו מעורב ואין לו שום נגיעה במינוי החברים בוועדה הציבורית".

תגיות