אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ירושלים רוצה לפצל דירות לטובת מלונאות צילום: מיקי אלון

בלעדי לכלכליסט

ירושלים רוצה לפצל דירות לטובת מלונאות

תוכנית שמקדם סגן ראש העירייה רוצה להגדיל את היצע חדרי המלון בעיר באמצעות מתן אישור לבעלי דירות לחלק אותן לכמה חדרים ולהשכירן למלונאות. החברה להגנת הטבע: איכות החיים תיפגע וערך הנכסים יירד

08.01.2013, 09:41 | דותן לוי

חלוקת דירות בחסות העירייה או תוכנית מהפכנית למלונאות? בעוד שמרבית הערים בישראל נלחמות בתופעת פיצול הדירות, תוכנית חדשה שמקדמת עיריית ירושלים והגיעה לידי "כלכליסט" תאפשר להסב בנייני מגורים, מסחר ומשרדים לטובת מלונאות. 

קראו עוד בכלכליסט

בחלק מהמקרים התוכנית תתאפשר על ידי חלוקה של דירות מגורים רגילות ל־4 חדרי מלון ואף יותר מכך. מדובר בתוכנית שמקדם סגן ראש עיריית ירושלים קובי כחלון, ומטרתה להגדיל באופן משמעותי את מספר חדרי המלון בעיר בנוסף לתכנון ארוך הטווח של העירייה. פתרון הסבת הדירות מקודם באמצעות תוכנית המתאר המקומית.

בעירייה הסבירו כי לאור התנודתיות שחווה ענף התיירות בישראל, יש ליזום תוכנית שתאפשר גמישות שימושים לבעלי הנכסים. בצורה זו, מוסבר במסמך, "בעתות שבהן יש ביקוש רב לחדרי מלון ניתן יהיה לאפשר שימוש מלונאי בבניינים קיימים ובמקרה שתהיה ירידה בביקושים, בעיקר בעתות משבר, ניתן יהיה להשתמש באותם בניינים בשימוש המקורי שלהם מבלי שיהיה צורך לערוך שינוי נקודתי בכל פעם".

  , צילום: מיקי אלון צילום: מיקי אלון   , צילום: מיקי אלון

"לא רק 5 כוכבים"

כיום יש כ־10,000 חדרי מלון בירושלים, ולפי תמ"א 35, היעד לשנת 2020 הוא הגדלת מספר החדרים ל־18 אלף חדרי מלון, אך ההתקדמות האטית של מערכות התכנון לצד קרקעות זמינות והיענות מגומגמת של היזמים מקשות על ההגעה לאותו יעד.

בעירייה מציינים כי הכוונה בתוכנית היא לא רק להגדיל את מספר חדרי המלון בעיר, אלא גם ליצור תמהיל שונה של חדרים. כך, תייר שיגיע לעיר יבחר בין כמה אלטרנטיבות של חדרי מלון: "אין כמעט אפשרויות ראויות למי שלא רוצה או שאין לו יכולת לישון במלון 5 כוכבים. גם משרד התיירות הבין שהתפיסה של מלונות גדולים ויקרים היא לא תמיד מתאימה, ואנחנו רוצים לראות כאן חדרים דוגמת מודל ה'בד אנד ברקפסט' (Bad & Breakfast) האירופי".

הנוסח הסופי לתוכנית יצא בספטמבר, והיא צפויה לעלות לדיון להתנגדויות בוועדה המחוזית מחרתיים. התוכנית תחול על כלל חלקי העיר ותפעל בהתאם להגדרות של "אכסון תיירותי". במסגרת זו ניתן יהיה להסב שטחים בבניינים, כך ששטח כל חדר מלונאי יהיה בן 12–40 מ"ר ולשם המחשה כל בעל דירה בשטח של כ־50 מ"ר יוכל לחלק אותה ל־4 יחידות דיור מלונאיות קטנות. מספר יחידות הדיור ייקבע על מינימום של ארבע יחידות ועד למקסימום של 24.

את התוכנית ניתן יהיה להחיל רק על מבנים ללא חריגות בנייה, והיא תאפשר גם ליזמים לשלב אותה במבנים חדשים שהם מקימים. בעל נכס בעיר שירצה ליישם את התוכנית יגיש בקשה להיתר מהעירייה להסב את דירתו לחדרי מלון, ובנוסף יידרש להוציא רישיון עסק. בכל התקופה שבה יש בידיו רישיון עסק, הוא יוכל לשנות את שימושי הדירה כרצונו ממלונאות למגורים ולהפך ומבלי לבקש על כך אישור נוסף.

פתח לתרגילים

כיום יכול כל בעל דירה להשכיר אותה ככל העולה על רוחו כולל לתקופות קצרות של שבוע־שבועיים, והדבר מקובל במיוחד בערים ירושלים ובתל אביב, בעיקר במועדי חגים וחופשות. אולם, התוכנית טומנת בחובה כמה בעיות: כך למשל, בעל דירה יוכל לחלק אותה באמתלה של חדרי מלונאות ולאחר מכן להשכיר אותה לכמה שוכרים. ריכוז של כמה דירות כאלה בבניין עשוי להכביד על התשתיות הן של הבניין והן של האזור ולאמלל את חיי התושבים.

לטענת החברה להגנת הטבע - הגוף היחיד שמתנגד לתוכנית העירייה - התוכנית פורסמה רק במודעה בעיתון ולא בלוחות מודעות בשכונות השונות, כפי שהתבקש. עוד לטענתם, אישור התוכנית יוביל לפגיעה באיכות חיי התושבים ולירידת ערך הנכסים בעיר. כמו כן, להערכתם תוכנית כזו תוביל לתביעות פיצויים מהעירייה לפי סעיף 197 (ירידת ערך הנכסים).

בתגובה אמרו בעירייה כי התוכנית תפעל בהתאם להנחיות משרד התיירות, ובעת בקשת רישיון העסק ייבחנו היבטים כמו מיקום החדרים, מקומות חניה באזור ושיקולים נוספים שימנעו מצב של מטרד לתושבים. בנוגע לטענות כי התוכנית לא פורסמה כראוי אומרים בעירייה כי פעלו בהתאם לנדרש בחוק. בנוגע לאפשרות שאנשים ינצלו את התב"ע כדי לפצל דירות, נמסר כי הם מאמינים שאנשים לא יעשו את כל התהליך רק כדי לרמות וכי מי שיבקש להסב את הדירה או את העסק שלו יהיה רציני בכוונותיו ולא יחפש פרצות בחוק.

תגיות