אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
התאחדות התעשיינים: ההפסד למשק בינתיים עקב הסופה - כ-300 מיליון שקל צילום: מוטי קמחי, ynet

התאחדות התעשיינים: ההפסד למשק בינתיים עקב הסופה - כ-300 מיליון שקל

זאת בשל היעדרויות עובדים ממקום העבודה והשבתת פעילות במגוון סקטורים. אומדן זה אינו כולל פגיעות ונזקים ישירים בעסקים בשל פגעי מזג אוויר

09.01.2013, 17:08 | הדר קנה

ההפסד למשק כתוצאה מהשיבושים שנגרמו מהסופה אתמול (ג') מסתכם בכ-300 מיליון שקל. זאת בשל היעדרויות עובדים ממקום העבודה והשבתת פעילות במגוון סקטורים הכוללים עבודה בשטח פתוח. כך עולה מתחשיב שערכה מחלקת המחקר הכלכלי של התאחדות התעשיינים.

קראו עוד בכלכליסט

דפנה אבירם-ניצן, מנהלת מחלקת המחקר הכלכלי בהתאחדות התעשיינים, מסרה ל"כלכליסט" כי מדובר בכ-300 אלף עובדים, בעיקר מאזור המרכז, שנעדרו ביום הסופה. היא הסבירה כיצד נערך התחשיב: "על פי נתוני הלמ"ס במגזר העסקי מעוסקים למעלה מ-2.2 מיליון עובדים. מחצית מהם עובדים באזור תל אביב והמרכז. בשל חסימת נתיבי איילון והפקקים ארוכים שנוצרו נוצר צוואר בקבוק על תל אביב, חלק מהעובדים רשמו היעדרות מלאה ורבים הגיעו לעבודה באיחור ניכר, חלקם אף באמצע היום. בנוסף אחרים הביתה ועבדו משם. לקחנו בחשבון שלפחות 50% עבדו חצי יום מהבית".

על פי התחשיב כתוצאה ישירה מהיעדרויות הפסיד המשק הישראלי כמחצית מההפסד - 150 מיליון שקל.

יתר ההפסד למגזר העסקי נובע מהשבתה של פעילות במגוון סקטורים, שפעילותם הינה בשטחים פתוחים כגון מחצבות, בנייה, חקלאות וכדומה. אבירם-ניצן: "גם תעשיות העובדות בשטח פתוח לא הושבתו, אין ספק כי אחוז הפעילות שם ירד"

בנוסף לכך ציינה אבירם-ניצן כי נזק נוסף שנגרם הינו ירידה משמעותית בפדיון של ענפי המסחר והשירותים: "בקניונים ובמקומות הבילוי כגון מסעדות וברים נרשמה דלילות של מבקרים. גם בענף השירותים האישיים נרשמו ביטולים רבים כמו: קוסמטיקה, ספרים וכד. מי שיכול היה לבטל, עשה זאת בעיקר באזור המרכז".

לדברי אבירם-ניצן, "ההפסד העיקרי למשק הוא באובדן תוצר של עובדים שלא ייצרו ביום הסופה. עובדים שלא הגיעו לעבודה אמורים לרשום זאת כיום חופש, אלא אם המעסיק יחליט לגלות הבנה וכהטבה לעובדים ישלם להם למרות ההיעדרות. אבל בסופו של דבר ההפסד העיקרי הוא למשק".

יש לציין כי האומדן אינו לוקח בחשבון פגיעות ונזקים ישירים בעסקים בשל פגעי מזג אוויר כגון הצפות, פגיעה בסחורה ועוד.

"הגיעו מים עד נפש"

מאיר וייצמן הבעלים של מפעל וירן תעשיות, המייצר לוחות עץ וממוקם באזור התעשייה בנתניה, סיפר ל"כלכליסט" על נזקי הסופה: "ביום א' כשהתחילה הסופה נוצרה הצפה במפעל וגרמה לשליחת רוב האנשים הביתה לשלושה ימים. אומדן הנזק הוא חצי מיליון שקל לפחות - מכונות נסגרו, סחורה נפגעה ושלא נדבר על משלוחים שלא הצלחנו להוציא. ביום שלישי ניסיתי לשלוח נהגים עם משלוח דחוף לתל אביב, אבל הם חזרו כי לא הצליחו להגיע ליעד בגלל הפקקים".

לדבריו "הצלחנו לרוקן את המים מההצפה, אבל כל הזמן נכנסים עוד מים ואנחנו עושים שאיבה. במפעל שלי עובדים 35 אנשים, רובם לא עבדו בשלושת הימים האחרונים מלבד 4-3 אנשים".

לוייצמן עדיין לא ברור מי יפצה אותו על הנזק: "יש ביטוח, אבל הוא מכסה רק חלקית ולא לגבי שלושה ימים ראשונים. העירייה זורקת אותנו על הממשלה, שמעבירה אותנו חזרה לביטוח. כולם מתחמקים. "הגיעו מים עד נפש".

תגיות