אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מאמינים להן? המפלגות התחייבו: "שכר הלימוד האקדמי לא יעלה" צילום: טל שיפמן

מאמינים להן? המפלגות התחייבו: "שכר הלימוד האקדמי לא יעלה"

התאחדות הסטודנטים פנתה למפלגות וביקשה מהן להתייחס לכמה נושאים. בין היתר דרשה התחייבות לקידום בניית 10,000 יחידות מעונות - הליכוד ביתנו והבית היהודי התעלמו מהבקשה

12.01.2013, 18:07 | חן פונדק
הסטודנטים ברחבי הארץ שמעו בחודש האחרון הבטחות רבות מנציגי המפלגות שהגיעו לאירועים פוליטיים בקמפוס, אבל רובם כבר יודעים כי להבטחות לפני בחירות ולמעשים בשטח יש קשר קלוש לעתים. אורי רשטיק, יו"ר התאחדות הסטודנטים, החליט להפוך את ההבטחות בנושאים הקשורים ישירות לסטודנטים להתחייבות מפורשת, חתומה בכתב.

ב-2.12 נשלחו למפלגות הפעילות כיום בכנסת וליש עתיד ולתנועה נייר עמדה של ההתאחדות ובו נדרשו המפלגות להתייחס לשכר הלימוד האקדמי, יוקר הוצאות הדיור, תעסוקת צעירים ותחבורה ציבורית. ש"ס, יהדות התורה, חד"ש, בל"ד ורע"מ-תע"ל לא השיבו בחודש שעבר מאז שליחת המכתב ועד ריכוז הנתונים על ידי ההתאחדות.

המהלך משמעותי - השנה פג תוקפו של ההסכם התלת שנתי המעניק לסטודנטים זכות סירוב על העלאת שכר הלימוד.

סטודנטים. שכר הלימוד יעלה?, צילום: אריאל בשור סטודנטים. שכר הלימוד יעלה? | צילום: אריאל בשור סטודנטים. שכר הלימוד יעלה?, צילום: אריאל בשור

דמי רצינות

במכתב התבקשו המפלגות להתחייב כי שכר הלימוד לא יעלה וכל שינוי עתידי בשכר הלימוד לא יביא להגדלת הנטל הכספי על כתפי הסטודנט ומשפחתו במהלך הלימודים, ואף יביא להפחתת הנטל. עוד הוסיפו בהתאחדות שכל שינוי במודל שכר הלימוד ייעשה בהסכמתם.

הליכוד ביתנו השיבה במכתב כי "הממשלה הבאה בראשות הליכוד-ישראל ביתנו לא תבצע שינויים בשכר הלימוד מבלי שיקדם לכך דיאלוג עם נציגי הסטודנטים. למען הסר ספק, אין בכוונת הממשלה להעלות את שכר הלימוד".

התנועה של ציפי לבני השיבה תשובה כללית שהיא מאמצת את המסמך של התאחדות הסטודנטים, ועם שלם של הרב אמסלם חתם כי הוא מקבל את רב הדברים, בלי פירוט ממה הוא מסתייג.

יו"ר העבודה שלי יחימוביץ יו"ר העבודה שלי יחימוביץ'. הגדלת מלגות פר"ח | צילום: דמיטרי שבצ'נקו יו"ר העבודה שלי יחימוביץ

העבודה אימצה את הדברים גם כן ואף הוסיפה כי יש להגדיל את המכסה השנתית של מלגות פר"ח ולהצמידן למדד. עוד הוסיפה כי התשלומים הנלווים הנגבים מן הסטודנטים – דמי רווחה ודמי אבטחה, ייקבעו בשיתוף ובהסכמה מלאה של אגודות הסטודנטים, תוך שקיפות תקציבית. לפי בדיקת "כלכליסט", בשנה שעברה עמדו התשלומים הנלווים על 894-692 שקל באוניברסיטאות.

גם הבית היהודי הבטיחו כי יפעלו להסדרת התשלומים הנלווים ויצירת אחידות בין המוסדות, והודיעו כי הם "תומכים עקרונית בהקפאת ואפילו בהורדת שכר הלימוד ובכך שלא ייעשה מהלך בנושא ללא תיאום עם התאחדות הסטודנטים", והוסיפו כי יפעלו ליצירת קרן הלוואות ממשלתית שתאפשר לכל סטודנט להתחיל לשלם את שכר הלימוד רק לאחר תחילת עבודתו. המפלגה  הוסיפה כי תפעל להקמת קרן מלגות לזוגות צעירים והגדלת היצע המלגות על פעילות חברתית.

מרצ השיבה כי תפעל להפחתת שכר הלימוד עד להעמדתו על סכום סמלי, של דמי רצינות בלבד, ותתנגד להנהגת שכר לימוד דיפרנציאלי בין חוגים שונים.

יש עתיד הבטיחה כי לא ייעשה שינוי בשכר הלימוד לסטודנטים אלא בתיאום עם התאחדות הסטודנטים, וכי תקדם תשלום של רוב שכר הלימוד לאחר סיום הלימודים ובהתאם לכושר השתכרות הסטודנט.

יו"ר יש עתיד יאיר לפיד. תשלום של שכר הלימוד לאחר סיום הלימודים, צילום: ניסים לב יו"ר יש עתיד יאיר לפיד. תשלום של שכר הלימוד לאחר סיום הלימודים | צילום: ניסים לב יו"ר יש עתיד יאיר לפיד. תשלום של שכר הלימוד לאחר סיום הלימודים, צילום: ניסים לב

קדימה לא התחייבה לאי שינוי בשכר הלימוד, אלא השיבה כי תקים מערך ממלכתי להלוואות סטודנטים למימון לימודים גבוהים, המבוסס על מודל מימון פרוגרסיבי.

תשובות המפלגות לא מבטיחות שקט לרשטיק. אגף התקציבים במשרד האוצר מצויד בהמלצות התומכות בהעלאת שכר הלימוד, תוך הקמת מערך הלוואות שעליו שוקדים בשיתוף עם הוות"ת.

הנחה בארנונה

בתחום הדיור דרשה ההתאחדות התחייבות לקידום בניית 10,000 יחידות מעונות, קיום המלצות פרק הדיור בדו"ח טרכטנברג, כולל מיצוי כושר ההשתכרות ושירות צבאי או לאומי, והתחייבות למימוש החלטות ועדת קהת בנושא ההנחות בארנונה לסטודנטים. ההחלטות כללו הגדלת כושר ההשתכרות לסטודנטים המאפשר הנחה בארנונה וקביעת גובה ההשתכרות על פי משכורת של 12 חודשים ולא שלושה חודשים.

הליכוד ביתנו והבית היהודי התעלמו מנושא הדיור במכתבם, מרצ הבטיחה לתמוך בדרישות שהעלו ההתאחדות, קדימה

יו"ר הבית היהודי נפתלי בנט. הקפאת והורדת שכר הלימוד, צילום: עמית שעל יו"ר הבית היהודי נפתלי בנט. הקפאת והורדת שכר הלימוד | צילום: עמית שעל יו"ר הבית היהודי נפתלי בנט. הקפאת והורדת שכר הלימוד, צילום: עמית שעל

והעבודה סיפרו על תוכנית כללית לדיור שלא נוגעת ישירות בסטודנטים, ויש עתיד שילבו בין אימוץ דרישות הסטודנטים וחזרה על תוכנית הדיור שלהם.

מגמות דומות נרשמו בסוגיית התעסוקה. הסטודנטים ביקשו תוכנית חירום להגדלת שיעור התעסוקה של גברים חרדים ונשים ערביות, הגדלת שיעור ההשתתפות בתעסוקה של אוכלוסיית הצעירים והגדלת סכום הזכאות ושיעורי הזכאות למס הכנסה שלילי.

העבודה ומר"צ הבטיחו כי ייפתחו וירחיבו את הכשרות התעסוקה. יש עתיד הבטיחה כי תפעל לעיבוי מערך ההכוונה לתעסוקה ולימודים לחיילים המשוחררים, וכי צעירים יוכלו לקבל ערבות מהמדינה למתן הלוואה לפתיחת עסק ויזכו לליווי מקצועי. קדימה הבטיחה כי תפעל לגיוס החרדים ולשילוב החרדים והערבים בשוק העבודה באמצעות תוכנית שעלות פיתוחה היא חצי מיליארד שקל.

בעניין התחבורה הציבורית ביקשה ההתאחדות להגביר את הנגישות למוסדות ההשכלה בפריפריה ואת הזמינות בערים הגדולות, ולאפשר שיקול דעת לרשויות המקומיות בהפעלת תחבורה ציבורית בשבת. כמו כן מבקשים בהתאחדות הבטחה לעידוד המעבר לשימוש בתחבורה ציבורית על חשבון הרכבים הפרטיים באמצעות מיסוי.

מרצ והבית היהודי הבטיחו להגדיל את נגישות התחבורה הציבורית לקמפוסים ובפרט לאלו שבפריפריה. יש עתיד הבטיחה כי סטודנטים יוצאי צבא ושירות אזרחי יזכו להנחה של 50% במחירי התחבורה הציבורית בדומה לאזרחים ותיקים. העבודה הבטיחה סבסוד לכלל הסטודנטים, ללא התחייבות על גובה ההנחה.

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
התשובה של "יש עתיד" גרועה ביותר.
תשלום שכר לימוד לפי יכולת השתכרות - אסון! הלוגיקה פשוטה. ניקח לדוגמא סטודנט להנדסה וסטודנט לגיאוגרפיה. שכר לפי יכולת השתכרות -> המהנדס משלם הרבה יותר -> פחות אנשים הולכים ללמוד הנדסה -> יותר אנשים הולכים ללמוד גיאוגרפיה -> התוצר יורד-> המדינה ענייה יותר. ואגב, כמות המסים שבעל הכנסה גבוהה ישלם למדינה לאורך חייו תכסה עשרות מונים את "ההנחה" שהוא מקבל כביכול כששכר הלימוד אינו דיפרנציאלי. ולמי שתוהה למה שאנשים שיודעים שהם ירוויחו יותר לא ילכו ללמוד מקצוע רווחי רק כי השכר לימוד יותר גבוה, שייזכר שאלו בני 22 שמקבלים את ההחלטה מה ללמוד. 10,000 שקל לשנה זה הון בשבילם. אני זוכר בעצמי איך זה נראה לי בגיל הזה כשנרשמתי לאוניברסיטה.
קוזי  |  12.01.13
לכל התגובות