אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הניו יורק טיימס: גייתנר - אחד משרי האוצר המשפיעים ביותר בהיסטוריה צילום: בלומברג

הניו יורק טיימס: גייתנר - אחד משרי האוצר המשפיעים ביותר בהיסטוריה

שר האוצר האמריקאי טימותי גייתנר צפוי לסיים את תפקידו בימים הקרובים ולשוב לסקטור הפרטי. גייתנר: "זה היה משבר קשה מאד. לא עמד לפנינו ספר הדרכה או מפת דרכים"

11.01.2013, 11:21 | סוכנויות הידיעות
שר האוצר האמריקאי טימותי גייתנר (51) צפוי לסיים את תפקידו בימים הקרובים וככל הנראה לשוב לסקטור הפרטי לאחר למעלה משני עשורים בשירות הציבורי. נכון לעכשיו גייתנר מדגיש כי עוד אין לו תכניות לעתיד. "אני הולך לקחת את הזמן", אמר באחד מראיונות הפרידה שהעניק, לאחר שנודע ביום חמישי כי ברק אובמה מתכוון למנות את ג'ייקוב לו כמחליפו.

אולם כתוצאה מהתזמון ההיסטורי ומעשיו שלו, בניו יורק טיימס מכתירים את גייתנר לאחד משרי האוצר המשפיעים ביותר בהיסטוריה, לצידם של רוברט רובין שכיהן בממשל קלינטון והנרי מונטגומרי, שר האוצר של רוזוולט. זאת על אף שלאורך כהונתו ספג לא מעט ביקורת, בייחוד בשל מה שנטען היה נכונתו להעביר את כספי משלמי המיסים להצלת מוסדות שהוגדרו "גדולים מכדי ליפול".

טימותי גייתנר שר האוצר האמריקאי היוצא, צילום: בלומברג טימותי גייתנר שר האוצר האמריקאי היוצא | צילום: בלומברג טימותי גייתנר שר האוצר האמריקאי היוצא, צילום: בלומברג

עוד מציינים בניו יורק טיימס כי בבית הלבן עצמו, כישורי הטכנוקרט והימנעותו מדרמות הפכו את גייתנר לאחד היועצים הנאמנים ביותר של הנשיא. אף שהוא מוכר במיוחד בשל פעולותיו במהלך המשבר הפיננסי, גייתנר היה גם השליח הבכיר לאירופה בטיפול במשבר החובות שלה, זאת בנוסף לשעות שהשקיע במגעים הפיסקאליים עם הקונגרס. במהלך 4 שעות כהונתו, הוא ערך 61 ביקורים מקומיים ו-37 נסיעות בינלאומיות, וכן העיד 67 פעמים בפני ועדות הקונגרס השונות.

גייתנר הוסיף כי במבט לאחור הוא שלם עם כל החלטותיו, זאת על אף שבחירות המדיניות שעמדו לפניו היו רחוקות מלהיות אידיאליות "זה היה משבר קשה מאד. לא עמד לפנינו ספר הדרכה. לא הייתה לנו מפת דרכים או תקדים מובהק. אם היינו צריכים להתמודד עם מערכת שונה של מגבלות בייחוד בכל הנוגע למדיניות הפיסקאלית, אז אני חושב שהתוצאה הכלכלית הייתה יכולה להיות במעט טובה יותר".

לדבריו, משרד האוצר וממשל אובמה היו יכולים לעשות יותר לו קיבלו יותר חופש פעולה מצד הקונגרס. "האופן שבו המדינה שלנו בנויה, בכוונה תחילה האבות המייסדים הותירו לקונגרס את הסמכויות החשובות לקבוע את נתיב הכלכלה ומה ניתן לעשות בעת משבר". הוא הוסיף כי הבית הלבן פעל להשגת סמכויות רבות יותר. "היקף התגובה הפיסקאלית היה תלוי במידה ניכרת במה שהקונגרס אפשר לנו לעשות".

גייתנר, לשעבר נשיא הבנק הפדראלי של ניו יורק, הצטרף לקבינט של אובמה ב-2009 במהלך ארבע שנותיו כשר אוצר הוא נאלץ להתמודד עם עם שורה של בעיות: קריסת המערכת הפיננסית, זינוק באבטלה, שוק הדיור המדרדר, תעשיית הרכב המקרטעת, משבר החובות האירופי, משבר תקרת החוב ודיוני התקציב.

כאשר נשאל ישירות כיצד היה מסכם את כהונתו, העדיף גייתנר להתחמק. "אני חושב שעדיף שההיסטוריה תענה על השאלה הזו".

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

1.
"זה היה משבר קשה מאוד"...
היה? איך אפשר לדבר על המשבר בלשון עבר.. זה פשוט בדיחה.. המשבר נוכח ומתעצם מיום ליום.. כל פעם שאני קוראת מאמר של אחד מגדולי הכלכלנים או אנשי מפתח בתחום הכלכלה, אני מופתעת מחדש לנוכח אוזלת היד שלהם בכלל להתחיל לפתור את המשבר.. וכמו שאמר איינשטיין, "לא נוכל לפתור בעיות באמצעות אותה צורת חשיבה שהשתמשנו בה כשיצרנו אותן". עד שלא נבין שטבע האדם ומערכות היחסים המקולקלות בינינו, עומדים מאחורי כל המשברים הקיימים, כלכלה, חינוך, זוגיות, ביטחון ועוד ועוד, לא נוכל לתקן. שבת שלום.
לי  |  11.01.13