אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
להרוויח ממגלומניית הבנייה הסינית צילום: עמית שעל

להרוויח ממגלומניית הבנייה הסינית

יצרנית המלט הצרפתית להפרז' נהנית מהצמיחה בשווקים המתעוררים, והיא מתמקדת במוצרים שבהם יש לה יתרון תחרותי. החברה מציעה אג"ח בתשואה של 3.3%

13.01.2013, 08:00 | אריאל קורינאלדי

חברת להפרז' (Lafarge) הצרפתית היא אחת מיצרניות המלט הגדולות בעולם, והיא נחשבת למובילה עולמית גם בתחום חומרי הבנייה והבטון. החברה פועלת ב־64 מדינות ומפעילה יותר מ־1,600 אתרי ייצור.

שוק המלט העולמי מאופיין בהשקעות הון גבוהות ותלות במחירי אנרגיה, אך גם בחסמי כניסה גבוהים. תהליך הייצור של המלט דורש התכה בחום גבוה של חומרי גלם שונים כגון אבן סיד, חול וברזל וגורם לכך שעלויות האנרגיה (חשמל, פחם, גז, דלק) מהוות חלק מהותי מסך הוצאות החברה. בעשורים האחרונים קיימת מגמה של מיזוגים בענף והיווצרות של כמה חברות ענק גלובליות שרוכשות חברות קטנות.

המשבר היכה בחברה

מאז שנת 2008 חווה שוק הנדל"ן העולמי משבר שהביא כמובן לירידה מתמשכת בביקוש למלט ובטון. בנוסף, עליות במחירי האנרגיה וחומרי הגלם גרמו לכך שרווחיות החברות בתחום נשחקה.

מבחינת החברה, המשבר ב־2008 הגיע בדיוק לאחר שהשלימה את רכישת חברת המלט המצרית אורסקום (Orascom) תמורת 8.8 מיליארד יורו. רכישה זו עזרה לחברה להפוך למובילה באזור המזרח התיכון ואפריקה, אך הכפילה כמעט את רמת החוב נטו שלה ל־17 מיליארד יורו, כשתוצאותיה בפועל נפגעו בעקבות המשבר.

כך, לדוגמה, הכנסות החברה ב־2011 הסתכמו ב־15.3 מיליארד יורו לעומת 19 מיליארד יורו ב־2008. הרווח התפעולי נחתך בכ־50% מאז 2008, ונכון לסוף 2011, עמד על 1.7 מיליארד יורו. עם זאת, בשלושת הרבעונים הראשונים של 2012 צמחו ההכנסות ב־5% לעומת התקופה המקבילה, והחברה אף הציגה שיפור ברווחיותה.

בשנים האחרונות שמה החברה דגש על צמיחה בשווקים מתעוררים. כיום כ־57% מהכנסותיה מגיעים ממדינות מתפתחות, ובראשן סין, המציגות בשנים האחרונות צמיחה גבוהה לעומת אירופה וצפון אמריקה המציגות ירידה. אסטרטגיה נוספת שנקטה החברה היא התמקדות בשני קווי מוצר עיקריים שהם המלט והבטון, מוצרים שבהם יש לחברה מובילות שוק עולמית ויתרון תחרותי.

החברה גם פועלת להורדת רמת המינוף הגבוהה (כיום חובותיה של החברה מסתכמים ב־12 מיליארד יורו), ונוקטת בכמה צעדים להקטנת ההוצאות, הכוללים קיצוץ בשכבת ניהול הביניים וסגירת אתרי ייצור בעלי תפוקה נמוכה וכן מכירת פעילויות שאינן בליבת העסקים והפחתת הדיבידנד המשולם לבעלי המניות.

שיפור ביחסים הפיננסיים

הירידה ברמת החוב מאפשרת לחברה לשפר את היחסים הפיננסיים, כאשר יחס ההון לסך מאזן עומד כיום על 44% לעומת 32% בסוף שנת 2008. יחס החוב הפיננסי נטו ל־EBITDA עומד כיום על 3.6 לעומת נתון של 3.7 בתחילת 2012.

הסיכון העיקרי בהשקעה בחברה הוא התלות הגבוהה בביקוש העולמי לחומרי בנייה. בצד העלויות יש תלות במחירי האנרגיה המהווים מרכיב משמעותי בתהליך הייצור.

כמו כן, פעילות החברה באזורים מתעוררים טומנת בחובה סיכונים פוליטיים שונים.

הכותב הוא מנהל מחלקת מחקר ביובנק.

ללהפרז' רמת חוב גבוהה יחסית, אולם מדובר בחברה עולמית מובילה שפועלת להפחתת המינוף ומבצעת מהלכי התייעלות

משאיות של להפרז' על גדות נהר הסיין בפריז צילום: בלומברג

תגיות