אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משעמם לכם בעבודה? יופי! צילום: שאטרסטוק

משעמם לכם בעבודה? יופי!

שעמום זוכה מאז ומתמיד ליחסי ציבור גרועים - אך מחקר חדש חושף כי מדובר במצב תודעתי שעדיף לא לזלזל בו. מדוע?

13.01.2013, 21:44 | סוכנויות הידיעות
בשורות טובות לאנשים החוששים ממשימות משמימות בעבודה כמו קריאת דו"חות או ישיבה בפגישות מתמשכות: מחקר חדש חושף כי למעשה, אותן משימות משעממות ומונוטוניות הופכות את העובד לפרודוקטיבי יותר. הסיבה לכך היא שהמוח מנצל אותן כדי להתפשט לתחומים אחרים ולחשוב בצורה יעילה יותר.

"שעמום זוכה מאז ומתמיד ליחסי ציבור גרועים, אבל יש סוגים מסוימים של שעמום שהם למעשה טובים, בייחוד אם הם מעניקים לנו זמן לחלום בהקיץ", טוענת מחברת המחקר סנדי מאן, מרצה בכירה לפסיכולוגיה באוניברסיטת מרכז לנקשייר בבריטניה בראיון לאתר lifeinc.today.com. "זמן הבטלה הזה, שבו מאפשרים למוח לנדוד למחוזות רחוקים, הוא מעולה להשגת יצירתיות", היא מציינת.

זמן הבטלה מאפשר למוח לנדוד למחוזות רחוקים, צילום: שאטרסטוק זמן הבטלה מאפשר למוח לנדוד למחוזות רחוקים | צילום: שאטרסטוק זמן הבטלה מאפשר למוח לנדוד למחוזות רחוקים, צילום: שאטרסטוק

מדובר בחדשות טובות שכן מחקר מקיף מ-2010 מצא כי היצירתיות של האמריקאים הולכת ופוחתת. פרופסור קיונג–הי קים מהפקולטה לחינוך בקולג' וויליאם אנד מרי ניתח תוצאות של מבחני יצירתיות ומצא כי ב-20 השנים האחרונות נמצאת היצירתיות במגמת ירידה, זאת  אף שציוני האי.קיו עולים. מומחים טוענים כי אחת הסיבות לנפילה הכללית ביצירתיות נובעת משלל הגירויים שאנשים נתקלים בהם בחיי היום יום (למשל לגלוש בפייסבוק בזמן ההמתנה לאוטובוס או לשחק אנגרי בירדס כשתקועים בתור משתרך).

אף אחד לא אוהב להיות משועמם, אך מתברר שזהו מצב תודעתי שעדיף לא לזלזל בו. לטענתה של מאן, הסיבה לכך שאנחנו משתעממים היא שהמוח שלנו לא מקבל די גירויים עצביים, ותופעת החלומות בהקיץ היא למעשה הניסיון של המוח להשיג גירוי עצמי. המשתתפים בניסויים של מאן שהתבקשו לבצע משימות כמו קריאה או העתקת ספרי טלפונים, השיגו לאחר מכן תוצאות טובות יותר במשימה יצירתית, שבה התבקשו למצוא כמה שיותר שימושים לכוסות חד פעמיות מקלקר, בהשוואה לקבוצת הבקרה.

לדברי מומחים, שלל הגירויים בחיי היום יום פוגעים ביצירתיות , צילום: shutterstock לדברי מומחים, שלל הגירויים בחיי היום יום פוגעים ביצירתיות | צילום: shutterstock לדברי מומחים, שלל הגירויים בחיי היום יום פוגעים ביצירתיות , צילום: shutterstock

"ברגע שיש לנו אפשרות לחלום בהקיץ, המוחות שלנו מתפנים לחשוב בדרכים מגוונות", מסכמת מאן, ומוסיפה שבזכות אותם רגעים אנשים מוצאים דרכים יצירתיות יותר לפתירת בעיות. עם זאת, הבוס שלכם ככל הנראה לא יעריך זאת. "במקום העבודה חלומות בהקיץ אינם נחשבים לדבר חיובי", אומרת הקואצ'רית ליסה גרסיה ג'ייקובסון. "אי אפשר פשוט לבהות בתקרה במהלך פגישה או להיראות משועממים. אלא חייבים לעשות זאת בצורה ממוקדת".

מאן מציעה אם כך שכאשר מנסים לפתור בעיה בעבודה, עדיף לבצע קודם לכן משימה שלא דורשת ריכוז רב או לצאת לטיול קצר (אך להשאיר את הסמארטפון במשרד). "כאשר מחפשים אחר פתרון, עדיף לתת למוח שלכם את ההזדמנות לשוטט מעט במחוזות אחרים", היא אומרת. ג'ייקובסון מוסיפה כי דרך נוספת להגיע לפתרון מהיר היא ויתור על ביצוע שלל משימות בו זמנית. מחקרים הוכיחו שכאשר מנסים לעבוד על דברים רבים מדי בו זמנית, איכות העבודה יורדת.

התמקדות במשימה שלפנינו, גם אם היא מאתגרת ביותר, היא האפשרות המועדפת. באופן זה תבוצע העבודה בצורה יעילה יותר. ואם המוח  סוטה לכיוונים אחרים, קרוב לוודאי שאותן מחשבות לא קשורות דווקא יסייעו להתמודד עם האתגר.

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
אחח,כמה שחיינו המודרניים והשגרתיים עלובים-
1)נולדים 2)הולכים לגן 3)הולכים לבית הספר 4)צבא/שירות לאומי/אחר 5)עבודה לצורך טיול/אוניברסיטה/עבודה באופן כללי 6)חזרה מהטיול, למי שיצא, ואז התחלת אוניברסיטה למי שמעוניין 7)חתונה(חלקנו) 8)ילדים(חלקנו) 9)מוות איזה חיים צפויים. למה לחיות בכלל אם הסוף פחות או יותר ידוע? "הֲבֵל הֲבָלִים אָמַר קֹהֶלֶת, הֲבֵל הֲבָלִים הַכֹּל הָבֶל"(קהלת,פרק א,ב)" "סוד החסידות ושרש העבודה התמימה הוא שיתברר ויתאמת אצל האדם מה חובתו בעולמו ולמה צריך שישים מבטו ומגמתו בכל אשר הוא עמל כל ימי חייו" (מסילת ישרים,פרק א) נקודה למחשבה.
חיינו האומללים  |  13.01.13
לכל התגובות