אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הממשלה סיימה את 2012 בגירעון ענק של 4.2% מהתוצר - כפול מהיעד צילום: פלאש 90

הממשלה סיימה את 2012 בגירעון ענק של 4.2% מהתוצר - כפול מהיעד

בפני הממשלה הבאה תעמוד משימה קשה במיוחד - לכסות גירעון של 39 מיליארד שקל. הסיבה העיקרית לגירעון העצום היא ירידה לא צפויה של כ-18.5 מיליארד שקל בהכנסות בשנה החולפת

13.01.2013, 12:23 | אמנון אטד

אחרי כל ההערכות הרבות שפורסמו בשבועות האחרונים, מגיע היום (א') הנתון הרשמי שמאמת את ההערכות המוקדמות: הממשלה סיימה את שנת 2012 עם גירעון תקציבי גבוה בהרבה מהמתוכנן. הפער בין הוצאות הממשלה והכנסותיה הסתכם בשנה החולפת בכ-39 מיליארד שקל (4.2% מהתוצר).

קראו עוד בכלכליסט

גירעון זה כפול למעשה מיעד הגירעון המקורי של 2% (18.3 מיליארד שקל) שנקבע בספר התקציב הדו-שנתי, וגדול גם מיעד הגירעון המעודכן של 3.4% (31 מיליארד שקל) שהציג שר האוצר יובל שטייניץ לוועדת הכספים בחודש ינואר בשנה שעברה.

שטייניץ. הגירעון כפול מהיעד המקורי, צילום: עטא עוויסאת שטייניץ. הגירעון כפול מהיעד המקורי | צילום: עטא עוויסאת שטייניץ. הגירעון כפול מהיעד המקורי, צילום: עטא עוויסאת

הסיבה העיקרית לגירעון הגדול מהמתוכנן היא ירידה לא צפויה בסכום גדול במיוחד של כ-18.5 מיליארד שקל שנרשמה בשנה החולפת בצד ההכנסות, בהשוואה לתחזית ההכנסות המקורית בספר התקציב. ההכנסות ממסים בפועל נמוכות גם ב- 1% מהתחזית המעודכנת שהוצגה לוועדת הכספים לפני שנה (221 מיליארד שקל).

בנוסף, בשנת 2012 נרשמו הוצאות גבוהות מהתכנון המקורי בסכום של כ-2.2 מיליארד שקל. זאת בשל העובדה ששיעור הביצוע של הוצאות משרדי הממשלה השונים הסתכם ב-101.3% - דבר שהתאפשר הודות לניצול עודפי תקציבים מהשנה הקודמת.

מהנתונים שמפרסם היום אגף החשב הכללי באוצר מתברר כי סך ההכנסות ממסים גדלו בשנת 2012 בשיעור ריאלי מתון של 1.6% והן הסתכמו בכ- 218.6 מיליארד שקל. גביית המסים הישירים (מס הכנסה, מס רווחי הון ומסי מקרקעין) גדלה ב- 3.1% והסתכמה בכ-108.3 מיליארד שקל, ובגביית המסים העקיפים (מע"מ, מכס, מסי קניה, מס דלק ועוד) נרשמה בשנה החולפת ירידה ריאלית של 6.1% והיא הסתכמה בכ-105.1 מיליארד שקל.

לדברי האוצר, למרות הירידה הגדולה בגביית המסים בהשוואה לתכנון המקורי, נמצאות ההכנסות ממסים מתחילת השנה החולפת דווקא במגמה של עלייה מתונה. אחרי החוסר שנרשם במחצית הראשונה של 2012 בגביית המסים, נרשם במחצית השנייה של השנה שיפור בגבייה.

מנתוני החשב הכללי מתברר עוד כי במהלך השנה החולפת הועלו מסים בסכום כולל של כ-1.36 מיליארד שקל. יותר ממחצית התוספת לגבייה, כ 770 מיליון שקל, הגיעה מהמסים הישירים (מס הכנסה ומס חברות), בעיקר בעקבות עצירת הרפורמה במס הכנסה של ראש הממשלה בנימין נתניהו בעקבות המלצות ועדת טרכטנברג. במסים העקיפים נרשמה בשנה החולפת תוספת הכנסות של כ-590 מיליון שקל, בעיקר בעקבות העלאת שיעור המע"מ מ- 16% ל-17% והעלאת שיעורי המס על בירה וטבק שבוצעו לפני כמה חודשים.

גביית המסים משוק ההון ירדה בשנת 2012 בשיעור ריאלי של 4.3% והסתכמה בכ- 2.6 מיליארד שקל. הירידה בגבייה נובעת מירידה חדה של 30% שנרשמה בגביית מס רווחי הון על ניירות ערך הנסחרים בבורסה. ירידה זו משקפת את הירידות שנרשמו בשנה החולפת בשערי המניות ואת הצמצום במחזורי המסחר. לעומת זאת, בגביית המס מריבית נרשמה עלייה של 16%.

תגיות

11 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
מלכתכילה להכין תקציב דו שנתי הוא טעות
רעיון שכל ייעודו היה בלחסוך זמן לשרים בכנסת אבל בפועל גרם להמון עיכובים ובעיות בכל הקשור לנדל״ן ומשם נובעת האטת הצמיחה. צריך לחזור חזרה לתקציב חד שנתי כי עד כמה ששנה זה פרק זמן קצר עדיין ישנם המון דברים שמשנים בתקופת זמן הזו שצריך לקחת בחשבון לתקציב הבא.
נתן , באר שבע  |  13.01.13
7.
חונקים את שוק הדיור וזה גורם להאטה
מודיעין, ראש העין, גליל ים - יש אישורי בניה אבל מישהו למעלה דואג לעכב אותם. סביב שוק הדיור יש תעשיה שלמה של חומרי בניה, עורכי דין, הובלות, רהיטים... ובגלל שהממשלה תוקעת את הבניה יש האטה כללית במשק ==>שמובילה לירידה במיסים.
הקפאה , בקו הירוק  |  13.01.13
לכל התגובות