אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בנק ישראל ישיק מדד חדש שיתריע בפני משבר פיננסי צילום: מיקי אלון

בנק ישראל ישיק מדד חדש שיתריע בפני משבר פיננסי

ערכיו של המדד המשולב ינועו בין 0 ל- 1, כאשר הערך 0 וסביבתו מצביעים על רגיעה, ואילו הערך 1 וסביבתו מאותתים על משבר פיננסי

13.01.2013, 13:33 | אמנון אטד

שני חוקרים מבנק ישראל, ד"ר יוסי סעדון דובר הבנק ומיטל גראם מחטיבת המחקר, פיתחו מדד משולב חדש שיאפשר לבצע מעקב יומי שוטף אחר מצבה של המערכת הפיננסית בארץ וימדוד את מידת הלחץ בשווקים הפיננסיים. המדד החדש מתבסס על מעקב אחר סדרות כלכליות רבות מהשווקים הפיננסים ומכלל המשק, המגיבות באופן שונה על האירועים השונים. המדד החדש דומה לפתרון שמשמש את הבנק המרכזי של ארצות הברית, וערכיו ינועו בין 0 ל- 1, כאשר הערך 0 וסביבתו מצביעים על רגיעה, ואילו הערך 1 וסביבתו מאותתים על משבר פיננסי.

קראו עוד בכלכליסט

המדד החדש מפשט את המעקב אחר סדרה בודדת, ומאפשר לנתח אירועים בעלי אופי משברי ולהשוות את מידת הנזק שאירועים שונים גורמים לשווקים הפיננסיים. המדד, שנועד להוות תשתית לניתוח הסיכונים במשק כפי שנעשה לאחרונה במדינות רבות בעולם, יכלול מספר סדרות פיננסיות וכלכליות, וינקה את "רעשים" הקיימים בהן. בדרך זו יאפשר המדד החדש לקובעי המדיניות הכלכלית לערוך ניתוח פרטני של האירועים וישמש לשתי מטרות עיקריות: מעקב שוטף אחרי השווקים לצורך קביעת מדיניות, ובחינת האירועים בדיעבד לצורך השוואה בין אירועים שונים וניתוחם. לדברי סעדון וגראם, מתן פרשנות אחידה ואובייקטיבית להשפעת האירועים השונים על השווקים הפיננסיים עשויה לפשט את תהליך קביעת המדיניות.

מהמחקר של סעדון וגראם שמפרסם היום (א') בנק ישראל עולה כי במרוצת השנים פיתחו השווקים הפיננסיים בישראל עמידות לאירועים ביטחוניים ופוליטיים, שכן מידת הלחץ שאירועים כאלה יצרו בשווקים הלכה ופחתה במרוצת השנים. על פי המדד שפיתוח השניים, ב- 15 השנים האחרונות אירעו בשווקים הפיננסיים בישראל חמישה אירועים של לחץ קיצוני: משבר החובות של רוסיה וקריסת קרן הגידור האמריקאית LTCM בשנת 1998, המשבר בשנת 2002, משבר הסאב פריים בשנת 2007, נפילת בנק ההשקעות Lehman Brothers בסוף שנת 2008 והאזהרות שהתממשו מפני הורדת הדירוג של ארצות הברית והתרחבות משבר החובות באירופה בשנת 2011.

דבר מעניין נוסף העולה מהמחקר הוא ההתייחסות של מחבריו אל הפחתת הריבית החדה בשיעור 2% שביצע נגיד בנק ישראל הקודם ד"ר דוד קליין בסוף שנת 2001 כאל גורם לאירוע משברי. לדבריהם, בעקבות אותה הפחתת ריבית חריגה, ועל רקע ההחמרה במצב הביטחוני וההכרה שהממשלה לא תפחית את ההוצאה הציבורית כפי שהתחייבה, השתררה בשווקים תנודתיות רבה. במחצית הראשונה של שנת 2002 פוחת השקל בשיעור חד, מחירי אגרות החוב ירדו, והיה חשש כבד לגבי יכולתה של ישראל לגייס הון. אירוע זה נמשך זמן רב, ובכל שלב פגע בשוק אחר.

תגיות