אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אובונטו מובייל: מערכת הפעלה שלא מאמינה בכפתורים צילום: עומר כביר

בדיקת כלכליסט

אובונטו מובייל: מערכת הפעלה שלא מאמינה בכפתורים

חברת קנוניקל הדגימה בתערוכת CES את אובונטו מובייל, מערכת הפעלה לסמארטפונים. אמנם יש בה כמה חידושים חביבים, אולם אין בכוחה לאיים על iOS של אפל ואנדרואיד של גוגל - ושתי החברות אף עשויות לקבל מעיצובה רעיונות שקל להעתיק

13.01.2013, 17:27 | עומר כביר, לאס וגאס

עם iOS, אנדרואיד, ווינדוס פון 8 ועוד רבות אחרות - קשה להגיד שיש בשוק מחסור כלשהו במערכות הפעלה לסמארטפונים ולטאבלטים. אבל יש חברות שסבורות שיש עוד הרבה מקום לחדש ולהפתיע, ולא מהססות להציג את החזון שלהן.

קראו עוד בכלכליסט

ב-CES 2013 הייתה זו קנוניקל שהציגה שהציגה גרסת מובייל לאובונטו, הפצת הלינוקס הפופולרית שלה. אובונטו מובייל הוצגה בביתן החברה בתערוכה, אך לא הייתה זמינה להתנסות עצמית. תחת זאת, זכיתי להדגמה אישית מאחד מנציגי החברה, שאפשרה לפחות לעמוד על כמה מהתכונות הייחודיות של מערכת ההפעלה.

שולפים תפריטים באבחת אצבע

השוני בגישה של אובונטו ניכר כבר מהשלב הראשון. במקום מסך נעילה מסורתי מציגה מערכת ההפעלה מה שמכונה על ידה כ"מסך ברוכה הבאה" (Welcome Screen). במרכז המסך מוצגת תצוגה גרפית של עדכוני המשתמש מרשתות חברתיות שונות. או לפחות תוצג, כי נכון לעכשיו תוכנה זו אינה פעילה עדיין.

באובונטו מתגאים בכך שאין למערכת ההפעלה צורך בכפתורים פיזיים (כמו ב-iOS) או וירטואליים (כמו בגרסאות אנדרואיד האחרונות) לביצוע פעולות כמו יציאה למסך הבית, פתיחת תפריטים או חזרה לאחור. במקום זאת, מבוססת העבודה עם אובונטו מובייל על ביצוע סווייפ מצלעות המסך השונות, כשלכל צלע תפקיד אחר. כך, למשל, סווייפ מהצלע השמאלית יציג סרגל ובו היישומים הפופולריים ביותר וכן כפתור הבית.

מסך הכניסה של המכשיר מציג תמיד הודעות עדכניות, סטטוסים מפייסבוק או ציוצים מטוויטר, בהתאם לבחירת המשתמש, צילום: עומר כביר מסך הכניסה של המכשיר מציג תמיד הודעות עדכניות, סטטוסים מפייסבוק או ציוצים מטוויטר, בהתאם לבחירת המשתמש | צילום: עומר כביר מסך הכניסה של המכשיר מציג תמיד הודעות עדכניות, סטטוסים מפייסבוק או ציוצים מטוויטר, בהתאם לבחירת המשתמש, צילום: עומר כביר

מסך הבית של המכשיר מהווה מעין אגרגטור של תכנים ומציג את היישומים הפופולריים ביותר, שיחות שלא נענו או מסרים שהתקבלו ותכנים (סרטים, שירים וכו') שהועלו לאחרונה למכשיר. בעמוד האפליקציות של מערכת ההפעלה ניתן לצפות באפליקציות הפתוחות כעת, מתחת להם באפליקציות הפופולריות ביותר ובכלל האפליקציות המותקנות, ולבסוף בהמלצות לאפליקציות - אותן ניתן להוריד רק באמצעות הקשה עליהן, מבלי לפתוח את חנות האפליקציות.

מימין: כל האפליקציות מופיעות משמאל בסווייפ אחד. משמאל: מסך הפונקציות האחרונות שהופעלו - אנשי קשר שדיברנו איתם, יישומים שהורדנו ועוד, צילום: עומר כביר מימין: כל האפליקציות מופיעות משמאל בסווייפ אחד. משמאל: מסך הפונקציות האחרונות שהופעלו - אנשי קשר שדיברנו איתם, יישומים שהורדנו ועוד | צילום: עומר כביר מימין: כל האפליקציות מופיעות משמאל בסווייפ אחד. משמאל: מסך הפונקציות האחרונות שהופעלו - אנשי קשר שדיברנו איתם, יישומים שהורדנו ועוד, צילום: עומר כביר

ביצוע פעולות שונות בכל מקום מתאפשר באמצעות סווייפ מהצלע התחתונה, שפותח סרגל כלים עם כפתורים שמותאמים ליישום או התפריט שהפעיל המשתמש.

באובונטו שמו דגש על ריכוז במקום אחד של פעולות או תכנים שאין סיבה הגיונית להפריד ביניהם. כך, למשל, עמוד היסטוריית השיחה בחייגן מציג לא רק את שיחות הטלפון שקיבלנו או יצרנו עם איש קשר, אלא גם את את היסטוריית ההתכתבויות עמו ב-SMS. ברשימת אנשי הקשר נוכל גם לראות את העדכונים האחרונים של המשתמש ברשתות החברתיות שלו ולגשת לעמוד שלו בפייסבוק או בטוויטר ישירות משם.

גישה להודעות או למענה לשיחה מתבצע בראש המסך - מכל יישום, צילום: עומר כביר גישה להודעות או למענה לשיחה מתבצע בראש המסך - מכל יישום | צילום: עומר כביר גישה להודעות או למענה לשיחה מתבצע בראש המסך - מכל יישום, צילום: עומר כביר

יישום ההודעות מציג את כלל המסרים שהוחלפו עם החבר - ב-SMS, בפייסבוק או ברשת חברתית אחרת. יישום זה זמין בסווייפ מהצלע העליונה, ומאפשר למעשה להתכתב עם אנשי קשר מבלי לצאת מהאפליקציה שבה נמצאים כעת. סווייפ מלמעלה גם מספק גישה להגדרות המכשיר, שוב - בלי לצאת מהאפליקציה. המקרים בהם צריך לצאת מסשן מותח של אנגרי בירדס רק כדי להשיב להודעה כבר לא יישנו.

עוברים בין אפליקציות מהפינה

ריבוי המשימות במכשיר גם מספק טריק נחמד: סווייפ מהצלע השמאלית מאפשר מעבר זריז בין היישומים שפתוחים באותו הרגע. נחמד, אבל רק אם אין הרבה יישומים פתוחים או אם היישום המבוקש נמצא בראש התור. אחרת, תידרשו ללא מעט סווייפים עד שתגיעו למנוחה ולנחלה.

מימין: מעבר בין יישומים פעילים בגרירת פינת המסך. משמאל: יישום לוח שנה בעל ממשק ברור, צילום: עומר כביר מימין: מעבר בין יישומים פעילים בגרירת פינת המסך. משמאל: יישום לוח שנה בעל ממשק ברור | צילום: עומר כביר מימין: מעבר בין יישומים פעילים בגרירת פינת המסך. משמאל: יישום לוח שנה בעל ממשק ברור, צילום: עומר כביר

לא יהיה זה חכם לחוות דעת מוצקה על מערכת הפעלה בה לא התנסתי במו ידיי, אבל אין בעיה לגבש כמה התרשמויות לאור מה שראיתי. מההדגמה נראה שלאובונטו יש גישה רעננה ומעניינת שמנסה ובמידה מסויימת גם מצליחה לעקוף כמה מוסכמות שמלוות את עולם המובייל זה כמה שנים (הפרדה בין שיחות לפי מדיה, הצורך לצאת מאפליקציה כדי להשיב להודעות וכו'). ואולם, לא מדובר בגישה מהפכנית שמעמידה את עולם המובייל על ראשו.

חשוב מכך: מערכות ההפעלה האחרות, ובראשן אנדרואיד, לא יתקשו להעתיק ולשלב אצלהן כמה מהתכונות המוצלחות ביותר, ובכך למחוק במידה רבה את היתרון של אובונטו מובייל. אין ספק שאובונטו תמצא נישה, ואולי גם נישה רחבה למדי, בקרב חובבי התוכנה החופשית - אותם אנשים שאימצו את לינוקס על גרסאותיה כמערכת ההפעלה המועדפת עליהם. אבל מההדגמה שזכיתי לה, לא ראיתי משהו שגורם לי לחשוב ש-iOS, אנדרואיד או אפילו ווינדוס פון 8 מאוימות על ידה. אובונטו מובייל צפויה להגיע לשוק בשנה הקרובה.

הכותב הוא אורח חברת LG בתערוכה

תגיות