אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החנויות המקוונות שברו סופית את ענקית המוזיקה HMV צילום: Alastair Grant

החנויות המקוונות שברו סופית את ענקית המוזיקה HMV

אחרי 92 שנות פעילות, רשת חנויות המוזיקה הגדולה בבריטניה נכנסה להליך פשיטת רגל והצטרפה לשורה של קמעונאיות בריטיות שקרסו או נמכרו בשנה החולפת. אנליסט: "הכתובת היתה על הקיר מהיום הראשון שבו מישהו הוריד שיר" מהאינטרנט

16.01.2013, 08:31 | יואב בורנשטיין, לונדון

רשת חנויות המוזיקה הגדולה בבריטניה, HMV, נכנסה להליך פשיטת רגל לאחר שצברה חובות בהיקף של כ־200 מיליון ליש"ט. הרשת, שנוסדה בשנת 1921, סבלה בשנים האחרונות מתחרות עם חנויות מקוונות והורדות מוזיקה חוקיות ובלתי חוקיות. זוהי רשת חנויות התקליטים הגדולה האחרונה שנותרה בבריטניה, לאחר שכל שאר הרשתות נסגרו או פנו לעסקים אחרים. כעת, הכוונה היא למצוא משקיע לרשת, על 239 החנויות ו־4,350 העובדים שלה.

בשנת 2012 החזיקה HMV ב־35% משוק הדיסקים המידלדל של בריטניה. בין השאר, היא מפעילה את חנות המוזיקה הגדולה בעולם, שנמצאת באוקספורד סטריט בלונדון. לחנות המסוימת הזו שמור מקום מיוחד בדפי ההיסטוריה, כיוון שאליה הגיע המנהל של להקת הביטלס בריאן אפשטיין כדי להמיר את קלטת הדמו של הלהקה לתקליט, לאחר שנדחה על ידי חברת התקליטים דקה. מנהל הסטודיו, ג'ים פוי, התלהב מהדמו וארגן לאפשטיין פגישה עם נציג מחברת EMI באולפן באבי רוד. החנות הנוכחית של HMV באוקספורד סטריט נפתחה בשנת 1984, ולבריטים רבים זיכרונות מהרשת המיתולוגית, שמילאה מקום מרכזי בחייהם כמתבגרים.

סניף HMV ברחוב אוקספורד, צילום: Alastair Grant סניף HMV ברחוב אוקספורד | צילום: Alastair Grant סניף HMV ברחוב אוקספורד, צילום: Alastair Grant

חג מולד חלש

בשנים האחרונות ניסתה הרשת להתמודד עם המעבר של הצרכנים לאינטרנט ועם המשבר בשוק המוזיקה על ידי מעבר למכירת עזרים ומוצרי אלקטרוניקה כמו אוזניות וטאבלטים. אולם המהלך הזה נכשל. בשנות התשעים היא פתחה מהלך של התרחבות בחו"ל והחלה למכור גם ספרים ולארגן הופעות חיות ופסטיבלים. בשנים האחרונות נכנסו גם רשתות המזון הגדולות לנישה של HMV והחלו למכור מוזיקה ודי.וי.די במחירים נמוכים.

אנשים רבים מגיעים לסניפים רק כדי להסתכל על דיסקים וסרטים, וקונים אותם במחיר נמוך יותר באינטרנט. הקש האחרון היה נתוני המכירות החלשים בתקופת חג המולד, שהצביעו על ירידה של כ־13% לעומת 2011. בסוף השבוע שעבר ביקשה HMV אשראי של 300 מיליון ליש"ט נוספים מהספקים שלה, אולם הבקשה נדחתה על הסף.

בשנים האחרונות התגייסו חברות התקליטים הגדולות לעזרת הרשת, לאחר שהבינו שאם תיסגר, תאבד הנוכחות שלהן ברחוב הבריטי. "הדירקטוריון מודיע בעצב כי לא עלה בידו להגיע למצב שבו הוא מרגיש שאפשר להמשיך ולעבוד מחוץ להגנה מפני חדלות פירעון", נכתב בהודעה מטעם החברה. דובר מטעם יוניברסל מיוזיק, חברת התקליטים הגדולה בעולם, מסר כי הם עובדים עם HMV בניסיון לתמוך בה. "הם היו שותפים גדולים", מסר.

בכך מצטרפת HMV לשורה של קמעונאיות בריטיות, חלקן נוסדו עוד בתחילת המאה הקודמת, שסגרו את שעריהן בחודשים האחרונים, בעיקר בגלל התחרות מצד החנויות המקוונות. בריטניה היא שוק הקניות המקוונות השלישי בגודלו בעולם, כאשר חלק גדול מהשוק הזה שייך לחברות בינלאומיות כמו אמזון, אפל (בעלת חנות אייטיונס) eBay ו־Play.com. "זה היה צפוי הרבה זמן, אך כולם ידעו שהכתובת היתה על הקיר מהיום הראשון שבו מישהו הוריד שיר מהאינטרנט", אמר ניל סנדרס, מנכ"ל חברת הייעוץ הקמעונאית קונלומינו ל"פייננשל טיימס".

רק ביום שישי האחרון נסגרה רשת הצילום ג'סופס על כל 187 חנויותיה, יומיים לאחר שנכנסה להליך פשיטת רגל. כל עובדי הרשת, שנוסדה בשנת 1935, פוטרו. המודל העסקי שלה, שהתבסס על מכירת מצלמות, פיתוח והדפסת תמונות, הפך ללא רלבנטי בעידן הדיגיטלי. גם במקרה הזה, המכירות בחג המולד היו נמוכות במיוחד.

המותג שווה כסף

HMV עשתה מאמצים כבירים לשרוד את שינויי השוק. ב־2006, לפני ההתחזקות של שוק המוזיקה הדיגיטלית, היא סירבה להצעת רכישה מקרן השקעה פרטית בהיקף של 847 מיליון ליש"ט. המתחרה העיקרית שלה, Zavvi, נכנסה לפשיטת רגל

בחג המולד ב־2008. מתחרה אחרת, WH Smith, עזבה את שוק המוזיקה. HMV החזיקה ברשת חנויות הספרים ווטרסטונס, שאותה נאלצה למכור ב־2011 כדי לפרוע חובות.

סניף HMV ב-1921, צילום: בלומברג סניף HMV ב-1921 | צילום: בלומברג סניף HMV ב-1921, צילום: בלומברג

ב־HMV מקווים שגורלם לא יהיה זהה לזה של ג'סופס. חברת ראיית החשבון דלויט, שתנהל את הליך פשיטת הרגל, מחפשת עתה רוכש. לדברי אנליסטים, כמחצית מהחנויות של HMV יוכלו להיות רווחיות ברגע שתיפטר מחובותיה. המותג עדיין מוכר בבריטניה ושווה כסף, לכן ההערכה היא שיימצא רוכש בסופו של דבר, לפחות לחלק מהחנויות. אחת הרוכשות הפוטנציאליות היא Hilco, שמחזיקה בזרוע הקנדית של HMV. סניפי הרשת היו אתמול פתוחים, אך היא הודיעה שלא תכבד תלושים או שוברי מתנה. אלפי בריטים מחזיקים בשוברי מתנה שקיבלו לחג המולד וטרם נוצלו.

מנכ"ל HMV טרבור מור אמר אתמול כי הוא מקווה שהרשת תצליח להיחלץ מהמשבר: "הכוונה היא להמשיך ולהפעיל את החנויות", ציין. בתפקידו הקודם, אגב, הוא כיהן כמנכ"ל ג'סופס.

תגיות