אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ישראל, בריטניה ויפן הן שלוש המדינות בסיכון הכלכלי הגבוה בעולם ב-2013 צילום: Kit Kittle

ישראל, בריטניה ויפן הן שלוש המדינות בסיכון הכלכלי הגבוה בעולם ב-2013

חברת הייעוץ של גורו הערכות הסיכון הפוליטי, איאן ברמר, הכריזה על מועדון המדינות שצפויות להפסיד השנה מהשינויים במאזן הכוחות בעולם: יפן, ישראל ובריטניה. ברמר טוען כי היתרון הצבאי של ישראל הוא קרן האור היחידה שלה על רקע חוסר היציבות במזה"ת

16.01.2013, 08:22 | אורי פסובסקי

ד"ר איאן ברמר, מייסד ונשיא חברת הייעוץ הגיאו־פוליטי Eurasia ומי ש"האקונומיסט" הכתיר לגורו בתחום הלוהט של הערכת סיכון פוליטי, הכריז על מועדון בינלאומי חדש ומפוקפק של המדינות הצפויות להיות המפסידות הגדולות מהשינוי במאזן הכוחות בעולם בשנים האחרונות. למועדון החדש הוא קרא JIB, ולרוע המזל הוא כולל את ישראל, לצד בריטניה ויפן, המסומנות כשלוש מפסידות עולמיות בהערכת הסיכונים השנתית ל־2013.

מדי שנה מפרסמת Eurasia, העובדת בעיקר עם תאגידי ענק, את הערכת הסיכונים השנתית שלה. בשנים האחרונות, שבהן הפוליטיקה שלטה בכלכלה - מהמשבר באירופה, דרך המתח הגואה במפרץ הפרסי, ועד הצוק הפיסקאלי בארה"ב - ההערכות של ברמר ועמיתיו זכו להד הולך וגובר.

יש מועדונים שכדאי להשתייך אליהם, כמו ה־BRIC של העשור הקודם או ה־MIST של ימינו, אשר סומנו כחזית הצמיחה. מועדון ה־JIB מצטרף כעת לרשימת המועדונים שלא כדאי להשתייך אליהם, דוגמת מדינות ה־PIGS - פורטוגל, איטליה, יוון וספרד - שכורעות תחת עומס החובות והצנע באיחוד האירופי. ברקע הניתוח של ברמר עומדת מפת יחסי הכוחות המשתנה בעולם: סין בעלייה, המזרח התיכון רותח, ואירופה מדשדשת, כאשר מנגד, כוחה של מעצמת־העל, ארה"ב מוכת המיתון, הולך ויורד.

ברמר. הכריז על מועדון חדש ומפוקפק, צילום: בלומברג ברמר. הכריז על מועדון חדש ומפוקפק | צילום: בלומברג ברמר. הכריז על מועדון חדש ומפוקפק, צילום: בלומברג

הניתוח של Eurasia, משפיעות יותר מכל על מדינות ה־JIB, המאופיינות בכך שמערכת היחסים שלהן עם ארה"ב כבר לא חשובה כבעבר; בשינויים גיאו־פוליטיים דרמטיים המתרחשים לידן ללא יכולתן להשפיע עליהם; ולקינוח, בכך שבשלוש המדינות יש גורמים פנימיים - פוליטיים, חברתיים והיסטוריים - שמקשים עליהן להסתגל באופן יעיל למציאות העולמית המשתנה.

כך למשל, יפן מתקשה להסתגל לעלייה בכוחה של סין הרבה יותר ממדינות אחרות באסיה, ואת המחיר עשוי לשלם המגזר העסקי שלה. בריטניה בינתיים מתלבטת מהו בדיוק מקומה באירופה, והופכת למשפיעה פחות ופחות.

האתגרים שברמר משרטט עבור ישראל מקיפים אותה מכל עבר: חוסר יציבות גובר בסוריה ובלבנון, רחוב גועש במצרים ובירדן שמאלץ את הממשלות לנקוט קו ניצי, ולחץ גובר על איראן, שעלולה להגיב בדרכים לא צפויות. זאת בעוד שבעלת הברית הגדולה של ישראל ומי שערבה לביטחונה, ארה"ב, נמצאת כרגע בתהליך של הסטת מוקד מדיניות החוץ שלה לאסיה ותקדיש פחות ופחות תשומת לב לקונפליקטים במזרח התיכון.

היתרון הצבאי של ישראל הוא קרן האור היחידה שלה, לפי ברמר. בהינתן כל התהפוכות, הוא קובע בדו"ח שלו, "זה זמן קריטי עבור ישראל להתחיל לנסות לפתור ברצינות את הסכסוך עם הפלסטינים. אבל מאחר שהמגמות הפוליטיות הפנימיות בישראל נעות בדיוק בכיוון ההפוך, זה נראה לא סביר".

תגיות