אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מי עדן צנחה ב־75% בעשור, משפחת נפתלי יצאה ברווח צילום: עמית שעל

מי עדן צנחה ב־75% בעשור, משפחת נפתלי יצאה ברווח

ל"כלכליסט" נודע כי האחים נפתלי, בעלי השליטה בחברת המים, מנהלים מגעים למכירת השליטה לפי תג מחיר משוער של 140 מיליון יורו. בשנים האחרונות תוצאות החברה הידרדרו, אבל האחים כבר עשו את האקזיט הגדול בשנות השיא

16.01.2013, 07:01 | גולן חזני וניר צליק

מי עדן, שבשליטת משפחת נפתלי, מנהלת מגעים למכירת עסקי המים. ל"כלכליסט" נודע כי בנק ההשקעות סיטי נשכר על ידי עדן הולנד, החברה המרכזת את עסקי המים של משפחת נפתלי, לחפש קונה הן עבור עסקי המים באירופה והן למעיינות עדן בישראל שמייצרת ומפיצה את בקבוקי המים המינרליים.

קראו עוד בכלכליסט

סיטי מחפש קונים לחברה

לפי הערכות, העסקה תשקף לפעילות החברה שווי של כ־140 מיליון יורו. כאשר ייתכנו מספר אפשרויות, בין השאר שהחברה תירכש ב־300 מיליון יורו ובנטרול חוב של 160 מיליון יורו שקיים בחברה.

סיטי פנה כבר לקרנות שונות וחברות בתחום המשקאות באירופה ועניין אותן בהשקעה. חלק מהגופים הביעו עניין ברכישה ובוחנים את הנתונים. אם העסקה תצא אל הפועל, חברת מעיינות עדן הבורסאית תישאר ללא פעילות עסקית מהותית.

בשנים האחרונות לא רוו משקיעי מי עדן נחת מההשקעה בחברת המים המינרליים. מאז השיא, בתחילת 2004, צנחה מניית החברה בכ־90% משווי של כ־1.2 מיליארד שקל לשווי של כ־130 מיליון שקל. בעשור האחרון איבדה מי עדן 75% משווייה בבורסה.

בשיאה נסחרה מי עדן על רקע אופטימיות ותקווה להצלחת מיזם כדי המים באירופה, שבו שיתפה מי עדן פעולה עם חברת המזון הגלובלית דנונה. בפועל המיזם לא התרומם, ולא הצליח לתרום תרומה דרמטית לשורה התחתונה במי עדן. מסוף שנת 2002, במקביל לתקופת הירידות במניה, רשמה החברה הפסדים מצטברים של כ־700 מיליון שקל, כאשר הציבור והמוסדיים שהחזיקו לאורך הדרך בכ־30%–40% ממי עדן הפסידו כ־300–400 מיליון שקל על ההשקעה. עיקר ההפסד נרשם בשל מחיקה חשבונאית של הפעילות באירופה בשנת 2008.

רוני נפתלי, צילום: עמית שעל רוני נפתלי | צילום: עמית שעל רוני נפתלי, צילום: עמית שעל

רוני נפתלי מימש בשיא

מי שידע למשש בשיא, וליהנות מהאופטימיות שהמיזם האירופי הפיח בחברה, הוא רוני נפתלי, שמכר ב־2003 לדנונה האירופית כ־20% ממי עדן בתמורה ל־82 מיליון יורו, כך שהוא גרף לכיסו כ־450 מיליון שקל. בנוסף נהנו האחים השולטים בחברה, רוני וגיורא נפתלי, משכר בעלות של 11.4 מיליון שקל לכל אורך התקופה, כאשר גיורא נפתלי, יו"ר החברה, משך שכר בעלות של 7.5 מיליון שקל, בעוד שגיורא, המכהן כדירקטור, משך שכר בעלות של 3.9 מיליון שקל.

הרקע לעסקה הנוכחית הינו הסכם ההשקעה עם קרן הגידור אוך־זיף (OZ) מלוקסמבורג שמנהלת נכסים בהיקף של 30 מיליארד דולר. ב־2007 נכנסה הקרן שמנוהלת על־ידי דניאל אוך, להשקעה במי עדן כשרכשה 28% ממניותיה תמורת 61 מיליון יורו. 43 מיליון יורו שולמו לעדן הולנד ואילו 18 מיליון יורו הועברו למי עדן ישראל.

חברות בתהליך הבראה

הקרנות של אוך־זיף מתמחות בין השאר בהשקעה באיגרות חוב בדירוג נמוך ובאסטרטגיה של השקעה בחברות שנמצאות בתהליך הבראה, וכזו היתה ההשקעה בעדן ספרינגס, המיזם המשותף לשעבר של מי עדן ודנונה, שנקלעה להפסדים ועברה ארגון מחדש שהחזיר אותה לרווחיות. עדן ספרינגס רכשה בזמנו את מניותיה של דנונה תמורת 86 מיליון יורו במיזם בעסקה ששיקפה לעדן הולנד שווי של כ־218 מיליון יורו.

קרן אוך־זיף קיבלה זכויות שונות וגבתה דמי ניהול של מיליון דולר בשנה, וכן זכות וטו על מכירת השליטה בחברה, אלא אם היא מניבה לאוך־זיף תשואה שנתית של 20% במחיר, כלומר אחרי 5 שנים - הכפלת ההשקעה.

זכות נוספת שקיבלה היא לחייב את עדן הולנד לרכוש בחזרה את מניותיה לאחר קביעת שווי על ידי מעריך שווי שייבחר על ידי אוך־זיף, ויתבסס על מכפיל 9 ל־EBITDA של החברה בשנה האחרונה (רווח תפעולי לפני ריבית והפחתות). במידה ועדן הולנד תחליט שלא לרכוש את מניות אוך־זיף על פי השווי שנקבע בהערכת השווי, תוכל הקרן להורות לבנק ההשקעות שנבחר, לבצע את המכירה.

מכפיל רווח גבוה מדי

ל"כלכליסט" נודע כי עדן הולנד החליטה שלא לרכוש את המניות של אוך־זיף, עם תום חמש השנים, ומכאן היתה הדרך למכירת החברה קצרה. לדברי בנקאי השקעות בכיר מכפיל 9 הינו מכפיל גבוה כיום לחברות תעשיה, והעיסקאות נעשות במכפילים של 6־7 בתחום.

מי עדן הוא המותג השיווקי של חברת מעיינות עדן. מעיינות עדן עוסקת בהפקה ושיווק של מים מינרלים טבעיים בכדים ובבקבוקים. מי עדן נוסדה בשנת 1980, כאשר התגלה מעיין סלוקייה ברמת הגולן. החברה משווקת בישראל מים מינרליים בבקבוקים בגדלים שונים ובכדים. כמו כן, החברה משווקת מכונות קפה, קפסולות קפה ומדיחי כוסות משרדיים באמצעות החברה־הבת פאוזה.

ליבת העסקים בחו"ל מתבטאת בשיווק מים בכדים ב־17 מדינות בצפון, מערב ומרכז אירופה. מרכז הפעילות של הקבוצה הוא בשווייץ, והפעילות מתבצעת על ידי 30 חברות־בנות שבשליטת מי עדן. מי עדן הישראלית נסחרת בבורסה בת"א לפי שווי כ־130 מיליון שקל.

תגיות