אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חברת החשמל מתכננת גיוס חוב נוסף ללא ערבות מדינה צילום: עמית שעל

בלעדי לכלכליסט

חברת החשמל מתכננת גיוס חוב נוסף ללא ערבות מדינה

שלושה חודשים לאחר שגייסה מיליארד שקל ללא ערבות בריבית גבוהה של עד 6.4%, חברת החשמל רוצה לגייס עד 4 מיליארד דולר כדי למחזר חובות ולסייע ברכישת דלקים בהיעדר גז טבעי

16.01.2013, 07:02 | ליאור גוטמן

חברת החשמל החלה לתכנן גיוס חוב של בין 3 ל־4 מיליארד שקל בארץ ובחו"ל - כך נודע ל"כלכליסט". הגיוס, שמתוכנן להתבצע עד סוף הרבעון הנוכחי באמצעות הנפקת אגרות חוב אך טרם עבר את אישור הדירקטוריון, מיועד הן למיחזור חובות והן לעזור לחברת החשמל לרכוש דלקים עד להגעת הגז הטבעי ממאגר תמר.

באופן מפתיע, חברת החשמל מתכננת לבצע את הגיוס מבלי להזדקק לערבות מדינה, תוך ניסיון להשיג את הכסף הדרוש בכוחות עצמה והתבססות על השיפור המיוחל בתזרים המזומנים שלה עם הגעת הגז הטבעי, הזול משמעותית מסולר. הדבר צפוי לצמצם את עלויות הדלקים של החברה מכ־24 מיליארד שקל ב־2012 לכ־15 מיליארד שקל בלבד ב־2013.

במהלך 2012 הזדקקה חברת החשמל לעזרת המדינה בגיוסים באמצעות ערבות ממשלתית בהיקף של 9 מיליארד שקל. עם זאת, במערכת הפיננסית זוכרים שגם בנובמבר האחרון ניסתה החברה לגייס כמיליארד שקל ללא עזרת המדינה. ההליך הושלם בהיקפו אבל רשם מחיר כבד מבחינת החברה, כיוון שהוא בוצע תחת ריבית גבוהה של עד 6.4%.

לפי נתוני חברת החשמל לסוף הרבעון השלישי של 2012, סך ההתחייבויות שלה מגיע ל־72.5 מיליארד שקל, לאחר גיוס של מיליארד שקל ונטילת הלוואה של כשני מיליארד שקל מארבעה בנקים שונים. סך הגיוס המתוכנן ל־2013 מגיע לכ־11.7 מיליארד שקל, מתוכם כחצי מהסכום מיועד למיחזור חובות וכרבע למיחזור חובות בערבות מדינה.

בחברת החשמל אישרו כי "החברה נערכת לגיוס כספים ללא ערבות בארץ ובחו"ל בחודשים הקרובים".

מאגר הגז תמר, צילום: אלבטרוס מאגר הגז תמר | צילום: אלבטרוס מאגר הגז תמר, צילום: אלבטרוס

בתוך כך, החברה החלה לסכם גם את שנת 2012. מעיבוד נתונים ראשוני עולה שצריכת החשמל הכוללת גדלה בשנה שעברה בשיעור של 7.5%, פועל יוצא של חודשי הקיץ החמים שהעלו את הביקוש. החברה סיפקה 96% מהביקוש, אולם היא מזהירה שעד סוף 2013 יירד היקף ההיצע שלה ל־88% בלבד עם הפעלתן של שתי תחנות הכוח הפרטיות הגדולות של החברה לישראל בנגב ושל דוראד באשקלון.

החברה תמצא את עצמה בסוף 2013 עם ירידה אפשרית של 12% בהכנסות הפוטנציאליות, שהם כ־2.5 מיליארד שקל בשנה. המשמעות היא שבהיעדר שינוי אירגוני מקיף, המדינה תמשיך ותתמוך בחברת החשמל באמצעות הענקת ערבויות מדינה לגיוסי הון. יצוין שתעריף החשמל צפוי לעלות ברבעון הנוכחי בכ־12%, ובעוד 8% בתחילת 2014.

תגיות