אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החברה להגנת הטבע עתרה נגד רשות המים: לא עודכנה בעניין קידוחי מגד צילום: חיים כץ

החברה להגנת הטבע עתרה נגד רשות המים: לא עודכנה בעניין קידוחי מגד

החברה טוענת כי הקידוחים באזור ראש העין מסכנים את איכות משאבי המים הלאומיים באחד ממאגרי המים המרכזיים והחשובים במדינה

17.01.2013, 11:36 | חן פונדק

החברה להגנת הטבע הגישה הבוקר (ה') לבית המשפט לעניינים מנהליים בתל אביב, עתירה מנהלית נגד רשות המים, בנושא אי חשיפת והעברת מידע הקשור לקידוחי מגד של חברת גבעות עולם בין השנים 2012-2000.

קראו עוד בכלכליסט

בעתירה, שהוגשה באמצעות עו"ד חגית הלמר ועו"ד נועה יאיון מהמחלקה המשפטית של החברה להגנת הטבע, נאמר כי קידוחי החיפוש הללו נמצאים מתחת לאקוויפר ירקון-תנינים, ובקרבת קידוחי הפקת מים מרכזיים באזור ראש העין, ולכן מסכנים את איכות משאבי המים הלאומיים באחד ממאגרי המים המרכזיים והחשובים במדינה. למרות זאת, מעל לשנה וחצי שהחברה לא מקבלת מענה על פי חוק חופש המידע מרשות המים.

חברת גבעות עולם גילתה לפני מספר שנים מאגר נפט באזור הגבעות המזרחיות של ראש העין. לאחר כמה קידוחי חיפוש לא מוצלחים (קידוחי מגד 1 עד 4), בשנת 2010, בקידוח מגד 5, התגלה לראשונה נפט בכמות מסחרית קטנה.

לפי העתירה, ממסמכים שהציגה רשות המים ביחס לקידוחי מגד, עולה כי רשות המים לא עמדה על הסיכונים המהותיים שבקידוחי מגד העתידיים 8-7-6 למי התהום. הוועדה המחוזית החליטה לאשר את הקידוחים בתנאי של קבלת אישור רשות המים ואישור תכנית ניטור הידרולוגי. הסיכונים מהם חוששת החברה להגנת הטבע נובעים מהטכנולוגיה בה מתוכננים הקידוחים להתבצע, טכנולוגיות המרצת הנפט באמצעות סידוק הידראולי שנחקרת כיום בארצות הברית בגלל חשש לזיהום מי תהום.

בסוף אוקטובר החולף הוגשה בקשה לקבל את הפרוטוקולים ומסמכים הנוגעים לאישור הקידוחים האחרונים והקודמים לממונה על חופש המידע ברשות המים, עו"ד עומר ורדי. החברה להגנת הטבע ציפתה לתגובה מהירה, שכן שבוע וחצי לפני הגשת הבקשה נתנה רשות המים את אישורה לקידוח בדיון התכנוני. ב- 5.11.2012 נשלח מכתב מרשות המים לחברה להגנת הטבע ש"הבקשה הועברה להתייחסות מקצועית על הגורמים הרלבנטיים, עם סיום הבדיקה תועבר התייחסות לבקשתכם". למרות תזכורות נוספות, לא קיבלה החברה להגנת הטבע את החומרים.

לפני כחודש שלח ורדי מכתב לחברה להגנת הטבע בו התנצל על העיכוב והוסיף כי הפניה הועברה לגורמים המקצועיים והוסיף כי הקידוח הרדוד כבר אושר בוועדה הקידוחים של רשות המים ומתוכנן דיון בקידוח העמוק יותר.

העתירה מזכירה כי בספטמבר 2011 הגישה החברה להגנת הטבע בקשת חופש מידע לקבלת מידע פרוטוקולים תמלילים והחלטות של ועדות תפעול, קידוחים, מים עיליים וועדת שיפוט מהשנים 2011-2007. למרות התזכורות ופגישה עם אישית עם ורדי, בינואר 2012 לפי העתירה התקבלה תשובה מורדי בדואר אלקטרוני כי "לא קיבל את התזכורות" אך חתם – "נקדם מהר ככל האפשר". אך מאז ועד היום לא התקבלה תשובת רשות המים לבקשה לפי העתירה.

"אנו סבורים כי ככל שרשות ציבורית חשובה ומשפיעה יותר על הציבור, כך גובר האינטרס בחשיפת המידע בדבר פעולותיה, על אחת כמה וכמה עת מדובר ברשות המים, האמונה על ניהול משאב המים בישראל, זאת מאחר ומקורות המים שבמדינה הם קניין הציבור, ודאי כשקיים חשש לפגיעה מהותית באותו המשאב. לאור האמור, על רשות המים להיכנס להליך רציני, שסופו שיפור נגישות המידע, שיפור מנגנוני שיתוף הציבור, החל משלבי קביעת המדיניות וכלה בהליכי התנגדויות ושימוע, הגברת השקיפות והטמעת ההבנה כי רק משילות פתוחה, שקופה ומשתפת, היא תצליח לעמוד ביעדיה", נכתב בעתירה.

רשות המים מסרה: "רשות המים דוגלת ופועלת בשקיפות ובחשיפת המידע ככל שמאפשר זאת החוק. רשות המים תקיים בירור בנושא ותשיב לעתירה ולחברה להגנת הטבע בהתאם".

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
רשות המים פועלת באופן קבוע בשירות התאגידים
רשות המים הלאומית - זו האמונה על המשאב הציבורי היקר והרגיש הזה פועלת כבר כמה שנים בניגוד אינטרס מוחלט - ומשתמשת בטקטיקה של העלמת מידע, אי תגובה, דחייה ו"מילוי הפה במים" - בכל הקשור לקידוחי אנרגיה מזהמת כנפט, גז ופצלי שמן. ומה הפלא ?? הרשות מסונפת למשרד התשתיות - סניף מקומי של הכלכלה התאגידית הנאו-ליברלית. הרשות איננה מסוגלת לשמש מנוף איזון מול כל יזמי האנרגיה, ובארצנו נוצר ניגוד קבוע בין השאיפה והרעיון של פיתוח משאבי אנרגיה לבין שמירה על משאבי המים. ליבי עם ראש הרשות שנאלץ להילחץ בין הפטיש לסדן, אבל התקווה היא שהחברה להגנת הטבע תאלץ את הרשות הזו להתחיל לעבוד בשקיפות מול הציבור שאותו היא אמורה לשרת, ולהוביל גישה הרבה יותר אגרסיבית בשביל לשמור על מי התהום
איל ביגר , עמק האלה  |  21.01.13