שר התמ"ת נגד התקנות לניהול מכרזים ברשויות המקומיות: "פוגעות בתחרותיות"
לטענת השר שלום שמחון, התקנות שאושרו לאחרונה פוגעות בעסקים קטנים ובינוניים: "מנציחות את היתרון לגודל"
קראו עוד בכלכליסט
ביום ראשון אישרה ועדת החוקה תקנות "חובת מכרזים" שמבקשים לעגן את נהלי ההתקשרות של תאגידים מקומיים. ברחבי הארץ פועלים כ-680 תאגידים עירוניים - דוגמת תאגידי מים, ביטחון ומשק – המגלגלים לדברי הכנסת כ-7 מיליארד שקלים בשנה, ברובם מתקציבי הרשויות המקומיות.
התקנות מסדירות את נהלי הרכש של התאגידים בקניות גדולות. הנהלים אמורים לעגן פרסום מכרזים כך שיוכלו לגשת אליהם יותר בעלי עסקים, ומנגד התאגידים (ומשלמי המסים) יוכלו ליהנות ממחירים נמוכים יותר הודות להגברת התחרות. אלא שבמהלך הדיון בכנסת שינו חברי הכנסת - ביניהם יובל צלנר (קדימה) ואברהם מיכאלי (ש"ס) - את נוסח התקנות שהגיש משרד הפנים. הח"כים העלו את הפטור מחובת מכרז עד לסכום של 139,400 שקל. כמו כן קבעו פטור מחובת מכרז פומבי והסתפקות במכרז סגור עד לסכום של 680 אלף שקל. זאת במקום הסכומים שהציע משרד הפנים – 50 אלף שקל (כפי שנהוג במשרדי הממשלה) ו-200 אלף בהתאמה. בדיון מחו נציגי משרדי המשפטים והאוצר, אולם הח"כים אישרו אותן חרף ההתנגדויות. ח"כ מיכאלי מש"ס אף גרע מהתקנות חובות פרסום, וכן נמחקו הסעיפים המחייבים את אישור היועץ המשפטי ושר הפנים במחיקת מכרזים או בעריכתם מחדש. התקנות המחודשות מגבירות את הגמישות של הנהלת התאגידים ובד בבד פוגעת אנושות במטרתן – הגברת שקיפות הרכש. מלבד הסתייגות של היועצים המשפטיים של משרדי המשפטים, הפנים, התמ"ת והאוצר מהתקנות החדשות, קבעה הבוקר הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים בתמ"ת שהן גם פוגעות בעקרונות של תחרותיות ושקיפות. שמחון כתב הבוקר לישי: "הנוסח שאושר עשוי לפגוע במובנים רבים באופן כללי בדיני המכרזים ובתחרותיות במשק ובפרט בעסקים הקטנים והבינוניים ובעיקרון העדפת תוצרת הארץ. תקנות אלו מנציחות את היתרון לגודל, ומקבעות נהלי עבודה שאינם תחרותיים ואינם שקופים". רן קויתי מנהל הסוכנות הוסיף כי "הנוסח שהתקבל קובע שורה של פטורים שמותירים שיקול דעת נרחב לתאגידים מקומיים וטווח רחב של אפשרויות להתקשרויות בלא הליך תחרותי. זאת בשעה שדווקא הזירה המקומית מגלמת בתוכה פוטנציאל גבוה להתקשרויות בהיקפים שמתאימים לעסקים קטנים".מסקר שערכה הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים במשרד התמ"ת עולה כי רק כרבע מהעסקים הקטנים הגישו בעבר הצעות במכרזי ממשלה, רשויות מקומיות או מוסדות אחרים.
ח"כ צלנר מסר בתגובה: "החברות העירוניות הן חוד החנית של השלטון המקומי. אני מברך על כך שלאחר שנים רבות שסוגית תקנות המכרזים הייתה מעורפלת אישרה ועדת החוקה נוסח סופי לחתימת השר. כפי שעולה מנתוני משרד התמ"ת רק רבע מהעסקים הקטנים והבינוניים ניגשים למכרזים עירוניים והחלטתנו להעלות את רף הפטור מחובת המכרזים עד לסכום של כ140,000 שקלים במקום 50,000 שקלים כפי שביקש משרד הפנים. איפשרנו הלכה למעשה לעסקים קטנים ובינונים להעניק שירותים לתאגידים עירוניים מבלי שהמכרז יהווה חסם עבורם. הגברת התחרות והורדת המחירים הם ערך מרכזי בכלכלה הישראלית וכמנכ"ל חברה עירונית לשעבר אני שמח כי התאגידים העירונים יוכלו כעת לקחת חלק במאמץ הלאומי להגברת התחרות".
מלשכת שר הפנים עדיין לא נמסרה תגובה.
3 תגובות לכתיבת תגובה