אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ארה"ב דוחפת את שוק הנחושת בסין צילום: בלומברג

ארה"ב דוחפת את שוק הנחושת בסין

התאוששות שוק הנדל"ן האמריקאי מאיצה את הביקוש לנחושת מסין, שצוברת עוד ועוד מלאי

23.01.2013, 07:57 | יוסי פריימן

בשנים האחרונות קשה להסיק על התפתחויות עתידיות בכלכלה לנוכח משברים פיננסיים תכופים, אולם עלייה של כ־6% במחיר הנחושת, שעל פניו לא נראית משמעותית, כן מספקת תחזית מסוימת על מגמות צפויות בפעילות הכלכלית.

עלייה זו מוסברת בשני שינויים קריטיים שחלו במגמות בכלכלה העולמית. מאז סוף 2008 חלה פגיעה קשה בהיקף תפוקת הנחושת בסין כתוצאה מירידה בביקושים על רקע המשבר הגלובלי. בכך נפגע מנוע צמיחה עיקרי של הכלכלה הסינית, וחלה ירידה חדה בשיעורי הצמיחה של כלכלה זו.

סין, שהנה הסמן הימני למצב השווקים המתעוררים ושמהווה קטר גלובלי מרכזי, המשיכה לשמור על קצב צמיחה גבוה, אך עדיין לא הצליחה להתאושש מה"אפטר שוק" שספגה בעקבות משבר הסאב־פריים. משבר זה פגע בעיקר בענף הנדל"ן, מה שהביא לירידה בצריכת הנחושת לבנייה ולתעשייה. בחצי השנה האחרונה שוק הנחושת הגלובלי שינה את פניו ב־180 מעלות. במהלך קיץ 2012 היינו עדים לצבירה מוגברת של מלאי נחושת אצל יצרנים סינים, שגרם להתגברות החששות בשוק מפני ירידה במחיר לנוכח ההאטה הצפויה בפעילות הכלכלית.

מפעל נחושת, צילום: בלומברג מפעל נחושת | צילום: בלומברג מפעל נחושת, צילום: בלומברג

אלא שלפי נתוני נובמבר 2012, היקף היבוא של נחושת לסין, האחראית לכ־40% מסחר הנחושת בעולם, נשק לשיא של כל הזמנים. התעוררות במכירות הנחושת בסין לא מוסברת רק בהאצת הבנייה ופיתוח התשתיות בתוך סין, אלא דווקא נובעת מהתאוששות שוק הנדל"ן בארה"ב. אם שוק הנדל"ן האמריקאי יתאושש בקצב מהיר, צפוי להיות לכך מכפיל כוח שיגרום לעלייה בפעילות הכלכלית בסין ולהתאוששות התעשייה הסינית. זו עוד דוגמה טובה לכך שכשהצרכן האמריקאי רוכש יותר, מי שנהנית מכך היא הכלכלה הסינית.

הרכישה המוגברת של נחושת המהווה רכיב חשוב בכל מוצר תעשייתי ובמיוחד במוצרי בנייה ותשתיות, מבשרת על ניצני השינוי בכלכלה העולמית. קצב הצמיחה העולמי לא צפוי להרקיע שחקים בשנת 2013, אולם מסתמן עדכון ציפיות כלפי מעלה באשר לתחזיות המוקדמות שדיברו על צמיחה של כ־3%. היה וקצב הייצור הסיני יגבר השנה, קיים פוטנציאל אמיתי לחזרה לקצב צמיחה של 9%–10% בכלכלה הסינית.

הנתונים המאקרו־כלכליים בזירה הגלובלית הם אמנם חלשים, מצביעים על המשך ההאטה בצמיחה בקרב מרבית הכלכלות המובילות, ותורמים להערכה שלפיה רמת הביקושים לסחורות בשנת 2013 צפויה להמשיך בחולשתה. אולם מנגד, כאמור, בהיקפי היבוא החודשי לסין נרשמה דווקא עלייה.

השורה התחתונה

הרכישה המוגברת של נחושת מבשרת על השינוי בכלכלה העולמית ובשלב זה מסתמן עדכון ציפיות כלפי מעלה בנוגע לתחזיות שצפו צמיחה של 3% ב־2013

הכותב הוא מנכ"ל קבוצת פריקו

תגיות