אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מכבי נתניה מגלה את האור בקצה המנהרה צילום: נמרוד גליקמן

מכבי נתניה מגלה את האור בקצה המנהרה

למכבי נתניה יש מתקן אימונים חדש ומשובח, אצטדיון חדש ויפה, תוכנית ארוכת טווח לילדים ולנוער ואפילו חזון ברור. כעת כל שנותר לראות זה האם תצליח להתמודד עם קשיי היומיום של הכדורגל הישראלי

24.01.2013, 10:00 | אוריאל דסקל

מגרש האימונים החדש של מכבי נתניה ממוקם באמצע שכונת דורה הנתנייתית, שכונת עוני לא קלה עם תדמית בעייתית. אבל זה לא מפריע לעשרות מכוניות, רובן חדשות, לחנות במתחם ולשחרר ילדים לאימוני כדורגל על המגרשים (שלושה בסך הכל בכל המתחם). את פני הילדים מקבל המשרד של היו"ר איציק גניש, שבשעת אחר צהריים מוקדמת הוא רוחש וגועש. כל רגע נכנס ילד או הורה עם בקשה או שאלה. "איפה מנפחים את הכדור?", "איפה מקיימים את האימון?", "איפה יש עוד כדורים?" וכו'. "זה מתחם חדש והרבה לא יודעים איפה מה ואיך", אומר גניש.

הילדים והנערים מנומסים, לוחצים ידיים למאמנים ולאנשי המועדון. יש תחושה משפחתית - כמעט כמו בכל מועדון כדורגל. "יש לנו בין 700 ל־800 ילדים בסך הכל - כולל חוגים", אומר גניש, שמפרט כמה שהוא יכול על כל ילד. "אתה חייב לראות את הבמבינוס", מוסיף דורון פטשניק, מנהל הבית ספר לכדורגל של מכבי נתניה. "זה הדבר הכי מדהים, ילדים בני 3 עד 6 משחקים כדורגל". פטשניק, שחקן נבחרת ישראל לשעבר ובעל ניסיון רב באימון ובניהול בתי ספר ואקדמיות, מציג בסלולר שלו קליפים שצילם של הבמבינוס במשחק בפתח תקווה. ילדודס קטנטנים עם כדורגל בגודל שלהם מתמסרים על מגרש דשא סינתטי. יש בזה משהו שמרגש כל אוהד כדורגל.

אצטדיון נתניה, צילום: נמרוד גליקמן אצטדיון נתניה | צילום: נמרוד גליקמן אצטדיון נתניה, צילום: נמרוד גליקמן

גישת החלונות השבורים

עיריית נתניה מימנה את בניית המתחם החדש עבור מכבי נתניה כחלק ממכירת האצטדיון הישן של המועדון, במרכז העיר. במועדון מקווים שהאצטדיון החדש והמתחם החדש יעזרו למשוך משקיעים רציניים. התוכנית הכלכלית של המגרש נראית סולידית בעיקר בגלל שהוא על שם יצחק לנד, אחד ממייסדי מכבי נתניה שמת ב־2003 ומשפחתו תורמת כסף רב בשנה עבור הכבוד. "בערב, כשברקע האורות של האצטדיון החדש, ממש יפה לראות את האימונים", אומר גניש במהלך הסיור במתחם - שבו חדרי הלבשה חדשים, חדר כושר, משרדים ואפילו ספא. הכל חדש ונוצץ עם פוסטרים של כוכבי עבר וגם של אצטדיון הקופסה.

"למשחק הנוער הראשון כאן ביקשנו מהורים לא להגיע עם גרעינים", מספר גניש. "הצבנו מאבטח ש'יחרים' את הגרעינים ואף שציפינו לבעיות - לא היו כאלה. הם הבינו ישר שבמקום החדש והיפה הזה לא צריך לאכול גרעינים. לא צריך לעשן. זה כאילו כולם עברו שינוי תרבותי מהיר". את עו"ד גיל לב, יו"ר הקבוצה, אפשר לראות ממגרש האימונים. הוא בשיחות טלפון בלתי פוסקות - במיוחד בזמן חלון ההעברות. אבל גם הוא מפסיק את השיחה כדי לתאר את ההתנהגות החדשה של הורי השחקנים במגרש האימונים החדש. "פתאום אף אחד לא מקלל, ואני מרגיש בנוח להביא את הבנות שלי לראות את המשחק" הוא אומר בחיוך.

זה מקרה קלאסי שבו תיאוריית החלונות השבורים עובדת. על פי התיאוריה של ג'יימס וילסון וג'ורג' קיילינג, במקום מוזנח תשתלט העליבות במהרה ותתפתח לפשיעה והתנגדות לחוק. ומנגד, במקום מושקע מבחינה אסתטית, ההתנהגות של הנוכחים בו תשתפר. מגרש האימונים הקודם של מכבי נתניה היה באצטדיון הקופסה המוזנח. השדרוג למבנה חדש, בעלות חכירה מעיריית נתניה של 1,000 שקל בלבד בשנה, מאפשר לקבוצה להיבנות מחדש - מבחינה מקצועית ותרבותית. השאלה כעת היא האם המציאות תאפשר זאת.

תקציב עם תוכנית

תקציב מחלקת הנוער עומד על 4 מיליון שקל (מתוך כ־23 מיליון שקל). זה תקציב מחלקת נוער מכובד יחסית לליגת־העל. התקציב של הקבוצה תלוי הרבה בהכנסות טבעיות (כרטיסים, זכויות שידור, פרסום וחסויות), אבל גם בהקצאות מאופ"א, ההתאחדות לכדורגל, עיריית נתניה ותורמים כאלו ואחרים. על פי הדיווחים, הקבוצה נמצאת כיום בגירעון של 3 מיליון שקל - מה שאומר שקובי בלדב, המנכ"ל, יצטרך שוב להפעיל את הקסמים שלו כדי להביא ספונסרים (הוא עושה זאת כבר מספר רב של שנים) או שהקבוצה תיאלץ למכור שחקנים. או למכור מניות לאוהדים.

מאז שדניאל יאמר, הבעלים של מכבי נתניה, עזב את הקבוצה - גיל לב ובלדב עומדים בפני בעיה דומה בכל שנה. אין כסף. זה אומר שהרבה פעמים צריכים להיות "יצירתיים" בכל הנוגע לגיוס כספים. זה לא הכי בריא - אבל לפחות ההשקעה בנוער עלתה שלב. לפחות כך מבטיחים במכבי נתניה. על פניו זה נראה כמו תוכנית נוער מקיפה, שמגרש האימונים החדש והמתחם המפואר הם חלקים חשובים ממנה. אבל כדורגל זה לא עניין של מתקנים, זה עניין של אנשים. וגם כאלו גויסו לאחרונה לטובת מכבי נתניה.

מומחה הקואורדינציה ד"ר מרק ורטהיים הגיע למכבי נתניה כדי להעניק לעבודה במחלקת הנוער והילדים שלה נופך אקדמי ומדדים ברורים יותר לגבי טיפוח שחקנים. "מדובר כאן בתפיסה מערכתית", אומר ורטהיים. "נתניה היא עיר ספורט, נמצאת במרכז ישראל, בציר מרכזי ופתיחת מתקן האימון המודרני והאצטדיון הם חלק מהתקדמות המועדון. מחלקת הנוער היא במרכז המחשבה החדשה הזו".

תורמים ונהנים

מכבי נתניה תמיד התגאתה במחלקת נוער טובה - שייצרה שחקנים מובילים בכמה קבוצות מובילות. ואולם, במועדון מודעים לכך שתמיד אפשר לשפר. המערכת שמציעה הקבוצה לשחקן הצעיר מתחילה בסקאוטינג מתקדם ("יש לנו אנשים שעובדים בכל הארץ כדי להביא לנו כישרונות", אומר גניש), וממשיכה במציאת מסגרת לימודים מתאימה. "החזון הוא שהשחקנים שלנו יהיו שחקנים טובים, תלמידים טובים ואנשים טובים", אומר איציק פלג, האחראי על מחלקת הנוער. "הקבוצה מסייעת לילדים גם בבית ספר. אנחנו עובדים עם שתי פנימיות - אורט לייבוביץ' ופנימיית נעורים - ואנחנו בקשר ישיר עם ההנהלות". החזון זה לאפשר הקמת "כיתת מכבי נתניה" באחת הפנימיות כדי שהילדים יוכלו ללמוד ביחד ולשחק ביחד.

למערכת המקצועית יש, כאמור, תנאים משופרים, וורטהיים מאמין שבקרוב מאוד גם יראו תוצאות כאשר ממחלקת הנוער ייצאו שחקנים שעברו אימונים ייחודיים בכדורגל הישראלי (שמתרכזים בעיקר בקואורדינציה ובשיפור יכולות אישיות). "המטרה היא ליצור פירמידה של כמות ואיכות שבה כל ילד יקבל תכנים שמותאמים לו ולהתפתחות שלו", אומר ורטהיים. "כחלק מהתפיסה הזו, אנחנו עובדים עכשיו עם ילדים מחוננים כדי לשפר את האינטליגנציה התפקודית הן ברמה האישית והן ברמה הקבוצתית. מאמני הקבוצות עוברים השתלמויות שאין היום בכדורגל הישראלי ונהנים מתוכן שעוזר להם לשפר את השחקנים". במסגרת התפיסה החדשה בנתניה גם התחילו, כאמור, להתחיל לאמן ילדים כבר מגיל 3. "ככל שמתחילים יותר מוקדם, ככה השחקנים ידברו את שפת הכדורגל בצורה טובה יותר", אומר ורטהיים.

אגב, כדי לקיים את מחלקת הנוער הזו, המועדון צריך תרומות, והוא זוכה לתמיכה רבה מאיש עסקים מקומי שמעוניין להישאר עלום שם. אחת המטרות של המועדון היא לגבש "מערך שלה" או "סגנון שלה". אבל זה עדיין לא קורה. "רצינו שכל הקבוצות ישחקו באותה השיטה כבר העונה, אבל הסתבכנו בתחתית והכל השתנה", אומר גיל לב.

השקעה של עשור

במגרש עצמו, בזמן אימון המחוננים, ילדים מצטיינים מכל הגילים מקבלים הוראות מוורטהיים ומהמאמנים. הם עורכים תרגילים מיוחדים, שבהם הם נדרשים למצוא תשובות לשאלות שהגוף שלהם שואל. נראה שהם נהנים גם כשהתרגיל קשה להם. כמה מהם יהיו שחקנים מצטיינים? עדיין לא ברור. מה שברור זה שאם ימשיכו ככה לפחות עשור - יראו תוצאות. זה כמעט 100% בטוח על פי התקדימים. ובסופו של דבר, הילדים הללו עשוים להפוך את מכבי נתניה מקבוצה שמתקשה לגמור את החודש לקבוצה ששוחה בכסף.

תגיות