אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הרשויות החרדיות זכו לכספי סיוע מוגדלים בקדנציה של ישי צילום:מיקי אלון

בדיקת כלכליסט

הרשויות החרדיות זכו לכספי סיוע מוגדלים בקדנציה של ישי

5% מתקציבו של שר הפנים מיועד לתמיכות מיוחדות לרשויות בקשיים. בתקופת אלי ישי זינקו המענקים לרשויות חרדיות פי שלושה והגיעו ל־8.3 מיליון שקל ב־2011. התמיכה בהן היתה גבוהה פי 2.5 לעומת רשויות ערביות, שנחשבות חלשות לא פחות

24.01.2013, 06:51 | מיקי פלד

תקציב התמיכות המיוחד בעיריות חרדיות שולש מאז כניסתו של אלי ישי לתפקיד שר הפנים באפריל 2009, כך עולה מבדיקת "כלכליסט". הבדיקה מגלה כי לא רק שהתקציב שולש - והגיע לסכום של 8.4 מיליון שקל ב־2009 לשבע רשויות חרדיות - אלא שגם התמיכה הממוצעת בעירייה חרדית מול עיריות אחרות גדלה דרמטית.  

קראו עוד בכלכליסט

ב־2008, אז שר הפנים היה מאיר שטרית, התמיכה הממוצעת ברשות חרדית היתה גדולה ב־10% מבשאר הערים. ב־2009 גדל הפער ל־93% וב־2011 עלה עד 126%. בשנה שעברה היה היחס בין הרשוית החרדיות לרשויות אחרות 62%, בין השאר כתוצאה מירידה בתקציב הרזרבות של שר הפנים - מ־96 מיליון שקל ל־84 מיליון שקל.

החוק מאפשר לשר הפנים להחזיק קופה קטנה בשווי של כ־5% מתקציב המשרד. קופה זו נועדה לממן הוצאות מיוחדות לתמיכה ברשויות מקומיות שזקוקות לסיוע למטרות שונות. על פניו, עיריות חרדיות זכאיות לתקציבים מיוחדים, שכן חלקן נמצאות בתחתית הסולם הכלכלי־חברתי, אך אז לא ברור מדוע בתקופה שקדמה לישי ההקצבה היתה נמוכה. כמו כן, התמיכה ביישובים ערביים ודרוזיים, שגם הם נחשבים עניים, קטנה פי 2.5 בממוצע ליישוב לעומת הממוצע ביישוב חרדי.

לדברי מנכ"לית התנועה לחופש המידע, עו"ד אלונה וינוגרד, הבעיה העיקרית בתקציבי התמיכות היא שלא מתפרסמים הקריטריונים לחלוקת הרזרבות. "המידע המהותי והחשוב נשאר מוסתר מעיני הציבור", היא אומרת.

עמנואל. היקף התמיכה זינק אף שמספר התושבים לא גדל, צילום: cc by מיכאלי עמנואל. היקף התמיכה זינק אף שמספר התושבים לא גדל | צילום: cc by מיכאלי עמנואל. היקף התמיכה זינק אף שמספר התושבים לא גדל, צילום: cc by מיכאלי

כדי להבין את ההבדלים אפשר להסתכל על התקציבים שקיבל היישוב החרדי עמנואל: ב־2008 כספי התמיכות עמדו על 500 אלף שקל. שנה לאחר מכן, התמיכה קפצה ל־2.5 מיליון שקל, ובשנים הבאות היא לא ירדה ממיליון שקל, אף שמספר התושבים בעמנואל נותר כ־4,000. לשם השוואה, קריית שמונה קיבלה תמיכה של 500 אלף שקל לשנה בממוצע בתקופה זו.

טבלת סיוע כספי לרשויות חרדיות

עם זאת, לא מעט רשויות לא חרדיות קיבלו תקציבים גדולים בימי ישי. המועצה האזורית מרום הגליל קיבלה ב־2012 את הסכום הגבוה ביותר: 3 מיליון שקל.

מלשכת ישי לא התקבלה תגובה.

תגיות

24 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

23.
הגיע הזמן לשנוי אמיתי
פעם אחת ולתמיד - להוציא מידי ש"ס את משרדי השיכון והפנים, להוציא מידי החרדים את ראשות ועדת הכספים. די לרשתות חינוך "עצמאיות" ואנטי ציוניות, די לסבסוד בטלה מבחירה, די למימון התחמקות מעבודה, די להשתמטות משירות המדינה, די למימון המדינה לחינוך לבורות ובערות, די לשפיכת כסף ציבורי על סקטורים לא יצרניים ובחלקם גם לא ציוניים. שימו לב כמה עוולות וטפשות הצטברו במסדרונות השלטון בעשרות השנים האחרונות. וכולם היו שותפים לביזיון הזה. את העיוות והעוול הזה כלפי המדינה צריך לתקן ומייד !
בני , שפלה  |  24.01.13
20.
אני מאחלת לאזרחי ישראל שמפלגות דתיות יעלמו מהמפה הפוליטית.
הם לא יותר טובים מהעולם התחתון שסוחט אזרחים ובעלי חנויות ובסטות ובעלי חברות שוק השחור. ומלווים בריבית . די די יאיר לפיד וחלי יחימוביץ תוותרו על אגו שלכם תצעדו קדימה לסילוק המגזר הדתי שסוחט שנים אזרחי מדינת ישראל שעובדים ונותנים את מירצם ,אם בשירות צבא וכדומה.
שייקה , מרכז  |  24.01.13
לכל התגובות