אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הציבור התלונן: "תנו לבנט לדבר" צילום: שאול גולן

הציבור התלונן: "תנו לבנט לדבר"

בתקופת הבחירות הציבור הישראלי הגיש לרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו 150 תלונות, בהן בעיקר הגן על נבחריו. רק 15% מהן נמצאו מוצדקות

24.01.2013, 18:22 | רותי לוי

מדו"ח שערכה נציבות פניות הציבור ברשות השנייה עולה כי במהלך מערכת הבחירות האחרונה הגיעו אל הנציבות ברשות כ-150 תלונות על תכנים ששודרו באמצעי התקשורת המפוקחים על ידי הרשות (ערוצי הטלוויזיה המסחריים ותחנות הרדיו). רק 15% מכלל התלונות נמצאו מצודקות ונפתחו הליכי הפרה נגד הזכיינים.

קראו עוד בכלכליסט

יומיים לאחר הבחירות, יו"ר מפלגת "הבית היהודי", נפתלי בנט, הצליח לתרגם קמפיין מוצלח לכוח פוליטי של 11 מנדטים ולתמיכה ציבורית. הנתונים מעלים כי הראיון של בנט בתוכנית "משעל חם" של זכיינית ערוץ 2 רשת קיבל את מירב התלונות שהגיעו לרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו בתקופת הבחירות, ומהווה כשליש מהתלונות שהתקבלו מהציבור. הציבור לא התלונן על בנט, אלא דווקא מחה על כך שהמראיין ניסים משעל תקף אותו בצורה בוטה מידי ולא אפשר לו להגיב.

ניסים משעל. שיאן התלונות, צילום: יוני המנחם ניסים משעל. שיאן התלונות | צילום: יוני המנחם ניסים משעל. שיאן התלונות, צילום: יוני המנחם

כפי שנכתב ב"כלכליסט", הרשות פתחה בהליכי הפרה נגד תוכניות הטלוויזיה: אנשים, שאלה משפטית, זמן מיסטיקה ויום חדש. ונגד תוכניות רדיו בתחנות הרדיו האזוריות: תכניתו של גבי גזית ברדיו ללא הפסקה, המהדורה המרכזית ברדיו קול ברמה והתוכנית חד וחלק של שלמה בניזרי בקול ברמה.

הראיון היה מאוזן

חוק התעמולה אוסר תעמולת בחירות ברדיו ובטלוויזיה בחודשיים שלפני הבחירות, למעט בתשדירי הבחירות שמפיקות המפלגות ומשודרים בשלושת השבועות טרם הבחירות. בחודשים אלה נשלחות לערוצי הרדיו והטלוויזיה הנחיות מפורשות שקוראות להם להימנע מלאפשר העברת מסרים תעמולתיים.

לפי ההנחיות, בעת קיום ראיונות יש להזהיר את המרואיינים מראש מפני גלישה לתעמולת בחירות "ובעיקר מפני השמעת סיסמאות, להבדיל מדעות פוליטיות", לשון ההנחיה. הרשות אף מורה להעניק למנחה סמכויות אופרטיביות שיאפשרו לו להתערב נחרצות במהלך דברי המרואיין, אם הוא גולש לתעמולת בחירות, ולהפסיק תעמולה זו בראשיתה. לבסוף, על הערוצים להקפיד על איזון בין הדעות השונות הרווחות בציבור.

במקרה של הראיון עם בנט, הרשות מצאה דווקא כי המראיין פעל לאורך הראיון כראוי. לטענת הרשות, באיזון שבין נוסח הריאיון לבין חשיפת עמדותיו של בנט ערב הבחירות, לא שודרה תעמולה אסורה וכי היה ערך עיתונאי וציבורי בחשיפת העמדות של המועמד.

ואולם, בנט אינו מקרה יחיד שבו הציבור בחר להגן על נבחריו. תלונות רבות אחרות עסקו בחוסר כבוד של עיתונאים כלפי פוליטיקאים, ב"חיבור" בין כל המפלגות הערביות במהלך הצגת הסקרים, ובאי איזכורן של המפלגות הקטנות שלא עוברות את אחוז החסימה. הרשות השנייה מצאה כי הצגת המפלגות הערביות כגוש אחד דורשת תיקון והעבירה את התלונה לזכיינים.

לדברי נציב פניות הציבור ברשות, דוד רגב: "ככלל, סיקור הבחירות באמצעי התקשורת המפוקחים על ידי הרשות היה הוגן והביא לידי ביטוי את רוב הדעות. אמנם בחלק מהתוכניות נוצר הרושם לנטייה לכיוון פוליטי זה או אחר, אך צפייה בתכנים או האזנה להם לאורך כל ערב השידור העלתה כי נטיות אלה אוזנו בהבעת דעות אחרות". רגב מוסיף כי: "במקרים בהם מצאנו כי התלונות העלו בעיה אמיתית, הרשות העבירה את הערותיה לזכיינים אשר ברוב המקרים תיקנו את העיוות שהתגלה".

תגיות