אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"פישביין עזב את אופיס דיפו פעם, איך הוא מעז להציע לרכוש אותה?" צילום: נמרוד גליקמן

"פישביין עזב את אופיס דיפו פעם, איך הוא מעז להציע לרכוש אותה?"

ההכרזה הצפויה היום על זהות הקבוצה שתרכוש את אופיס דיפו מלווה במאבק רווי השמצות. אנשי קבוצת קרביץ מתנגדים להשתתפות מנכ"ל אופיס דיפו לשעבר צחי פישביין, שמצדו טוען כי "כאשר ספק הוא בעלים של רשת, מי שייפגע בסוף הוא הצרכן"

27.01.2013, 08:26 | גיל קליאן

היום תוכרז ככל הנראה הזוכה ברכישת אופיס דיפו שנקלעה להקפאת הליכים, ובין ארבע הקבוצות המתמודדות על הרשת היצרים עזים מתמיד. בשיחה עם "כלכליסט" בסוף השבוע טען מוקי בן־דוד, בעלי יבואנית ציוד המחשוב בנדא מגנטיק, השייכת לאחת הקבוצות המתמודדות על הרכישה, כי לצחי פישביין, המוביל את אחת הקבוצות המתחרות מולו על הרכישה, כלל אין זכות להציע הצעה על הרשת.

קראו עוד בכלכליסט

לטענת בן־דוד, פישביין, בעבר מייסד אופיס דיפו ומי שנקרא אל הדגל כדי להציל אותה בפברואר 2012, קיבל כבר את ההזדמנות שלו לרכוש אותה, ומאחר שכשל, והרשת שעל ניהולה הופקד הגיעה להקפאת הליכים, אין לו לדעתו זכות לשוב ולנסות להבריא אותה כשבדרך הוא מוחק חובות עתק לספקים.

פישביין ניסה בעבר לכנס קבוצת משקיעים שתזרים לרשת 30 מיליון שקל - ולא הצליח. כעת חושף בן־דוד כי הוא היה מוכן להזרים לרשת 10 מיליון שקל כחלק מאותה קבוצה, אך נדחה על ידי פישביין, לטענתו, ללא סיבה. "תשאל את פישביין למה הוא סירב להצעה שלי להשקיע 10 מיליון שקל באופיס דיפו, לי הוא לא ענה. אני מופסד 3 מיליון שקל בחובות של הרשת. איך הוא מעז להגיש הצעה?", אמר בן־דוד.

ביחס להבטחות של פישביין לספקים והנזק האישי שנגרם לו אמר בן־דוד: "צחי נכנס, בדק, עשה, בא לספקים ואמר 'אני ארים את החברה ואביא מיליארד שקל מכירות. אתם תראו, אתם מכירים אותי'. כולם נתנו לו גב, אבל פתאום מתברר לי שאני לא אראה 3 מיליון שקל. זו דירה, נעלמה לי דירה. הוא אמר לנו שיעשה מסניף שפיים את הסניף הכי מבריק – ה־IT סנטר של ישראל, שיהפוך לאיקאה של טכנולוגיה, איזה סיפורים. איך עזבת ואחר כך אתה רוצה לקחת את הרשת?".

"קרביץ תפגע בתחרות? היא טיפה בים מול היתר"

הקבוצה של בן־דוד כוללת את חברת דאטא פול, את מייסדי רשת מחסני חשמל שמואל מנדזיצקי ויורם בדש ואת אלון רונן מקרביץ. נגד הקבוצה הופנו טענות בעיקר על רקע העובדה שקרביץ היא חלק ממנה ובו בזמן היא אחת המתחרות של אופיס דיפו, מה שעלול לפי הטענה לגרום לפגיעה בתחרות ולקשיים שתערים על הרכישה רשות ההגבלים העסקיים.

בן־דוד טוען שהשתייכותה של קרביץ לקבוצה לא מעוררת כל קושי וודאי שלא תפגע בתחרות: "כמה חנויות ציוד משרדי יש בישראל? כמה קרביץ לעומתן? זו טיפה בים".

על החשש כי אם ספקים - כמו בן־דוד עצמו - יקנו את הרשת, הם יקבלו עדיפות על רצפת המכירה אמר בן־דוד: "לא יהיה דבר כזה. כשנכנסתי לקבוצה אמרו לי שבתור ספק אין לי שום זכות על המדפים. חתמתי על זה". לדברי בן־דוד, מי שינהלו את הרשת אם הקבוצה תזכה הם מנדזיצקי ובדש, שמכרו את רשת מחסני חשמל לאלקטרה תמורת 200 מיליון שקל ב־2007, ומגיעים עם רקע רחב בקמעונאות.

מנגד גורמים אחרים המקורבים למכרז טענו כי כמעט לא האמינו כשראו את קרביץ ניגשת להליך רכישת מתחרתה. "איך יכול להיות מצב שקרביץ מתמודדת? אם הממונה על הגבלים מאשר את זה צריך לסגור את המשרד של הממונה", אמר אחד הגורמים.

הקבוצה הרביעית שמתמודדת נחשפת

הליך מכירת אופיס דיפו והגעתה להקפאת הליכים כלל השמצות כמעט חסרות תקדים מאחורי הקלעים. כמעט כל פעולה של כל גורם שלקח חלק בהליך זכתה להרים של פרשנויות בשוק - פרשנויות שהניבו לרוב תיאוריות סבוכות על אינטרסים אפלים שחובקים כמעט את כל מי שנגע בעסקה.

מתמודדת נוספת ושקטה יחסית על רכישת אופיס דיפו שטרם נחשפה עד כה היא קבוצת זריחה, בניהולו של אודי בלגה. מדובר בחברת הזרקות פלסטיק שהוקמה על ידי ברוך חלאבין ב־1968, ועם השנים התפתחה לתחומי עיסוק נוספים לרבות ציוד משרדי. בתחום זה פועלת הקבוצה תחת המותג "ד"ר בייט" ומשווקת ציוד משרדי, ציוד היקפי למחשב ומוצרים נוספים שהעמידו אותה על מדפי אופיס דיפו. אם אכן תרכוש את הרשת תהיה זו התרחבות נוספת לקבוצה אחרי שב־2008 רכשה את מפעל אלקטו גליל מידי אי.סי.איי טלקום תמורת 8 מיליון שקל.

מתמודדת זו נוספה על המתמודדים הוותיקים בן־דוד, פישביין ואבי מלכה. פישביין היה שותף להקמת אופיס דיפו בישראל וניצח על מכירתה לרשת העולמית ב־2008, וכאמור הושב לכיסא המנכ"ל על ידי רמי שביט, בעל השליטה במשביר, אחרי שהתגלו באופיס דיפו "תקלות חשבונאיות" שהובילו לפיטורי המנכ"ל הקודם ניסים ממו.

פישביין כשל בהבראת הרשת ולא הצליח לאסוף משקיעים שיזרימו לה כספים. בצעד מפתיע חבר פישביין למנכ"ל שופרסל היוצא אפי רוזנהויז, וככל הנראה השניים ינהלו את הרשת, אם יזכו בהליך.

מלכה ניהל משא ומתן על רכישת אופיס דיפו עוד לפני כניסתה להקפאה - משא ומתן שנקטע על ידי מזרחי טפחות,

שהגיש בקשה לפירוק הרשת אחרי שהשתכנעה כי מלכה והמשקיע החרדי שלו לא הולכים להכניס כסף לתוך החברה.

בין אם התכוונו מלכה והמשקיע שלו להזרים מזומנים ובין אם לא, פניית מזרחי הניעה כדור שלג שמסתיים בהליך הנוכחי. המפסידים הגדולים בהליך הם הספקים. רק במקרה שמישהו יציע מעל 100 מיליון שקל עבור פעילות אופיס דיפו, יראו הספקים משהו מכספם חזרה.

בתגובה לדבריו של בן־דוד מסר צחי פישביין: "פנו אליי הרבה ספקים להשקיע באופיס דיפו. בעצת עורכי הדין, התעניינתי אצל מומחים בתחומי ההגבלים, העצה שקיבלתי היא בשום פנים ואופן לא להכניס ספקים כבעלים של רשת. תאר לעצמך שאסם תהיה בעלים של שופרסל. אנו מאמינים שהממונה על הגבלים לא יאפשר מצב כזה, ולכן אנחנו קבוצה שנקייה מכל בעלות של ספקים. במצב שבו ספק הוא בעלים של רשת מי שייפגע בסופו של דבר הוא הצרכן".

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
מה טוב לאופיס דיפו?
מה שבטוח שההתנהלות של כול הצדדים גרמה נזק רב לספקים. נתחיל בצחי:למרות כול מה שכתוב לצחי הייתה קבוצה שהסכימה להשקיע 30 מליון שח כבר בספטמבר האחרון.השקעה שהייתה גוררת תספורת מינמלית. בהתפטרותו הנמהרת ובהתנהלותו מול כול אותם משקיעים שהוא הביא גרם צחי נזק לעצמו,לשמו הטוב ולספקים.רמי שביט -בשל זעמו על צחי והתנהגותו סרב למשא ומתן איתו ,נגרר למשא ומתן עם החרדים/ אבי מלכה ובכך גרר את העסק ואת עצמו להפסדים נוספים של עשרות מליונים.מפרק/בנקים/ספקים- בהסכמתם להתנהלות הכושלת של המשא ומתן גרמו הנ"ל להפסדים נוספים של כ50 מליון שח. ומה כרגע-כנראה שלמרות הכול צחי/אפי יקחו את העסק בנזיד עדשים.(מחיר שישולם יהיה נמוך מערך המלאי התקין ומהרכוש הקבוע של החברה) . צחי/אפי יביאו לעסק ניהול נכון. ישמרו על ההפצה הסיטונאית/ מרלוג ימנעו טענות מול הממונה ולכן ככול הנראה הם הבחירה הנכונה לעתיד
אלון , אשדוד  |  27.01.13
לכל התגובות