אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מרון ארד לליידי גאגא צילום: מוניקה הרברג

מרון ארד לליידי גאגא

לאחר שסיים התמחות אצל מעצב־העל רון ארד בלונדון פתח המעצב התעשייתי יאיר נוימן סטודיו משלו. המוצר הראשון שעיצב - רדיו מקרמיקה - הביא לו הזמנה מהמנהל האישי של גאגא. לכלכליסט הוא מספר על אמונתו בתעשייה אתית וגם על הזוגיות עם ליל, הבת של רון ארד

28.01.2013, 09:33 | רוני קציר

מנהלה האישי של ליידי גאגא טרוי קרטר והחברה המנהלת את הזמרת המצליחה, Atom Factory, נדלקו על מוצר של המעצב התעשייתי הצעיר יאיר נוימן (28), וכבר בקשו ממנו לעצב "משהו קצת יותר חצוף, גרסת גאגא". נוימן, מנס ציונה במקור וכיום בלונדון, השיק בחודש שעבר את Josiah - רדיו דיגיטלי מקרמיקה בעיצובו - בשיתוף חברת התוכנה Kwamecorp, הפועלת בלונדון, ליסבון וסן פרנסיסקו ואחראית למערכות ההפעלה של הסמסונג גלקסי, אפליקציות שונות של Orange UK ועוד. הרדיו המדובר פורסם במגזינים כמו "GQ" צרפת, "Dove" ו"L'Officiel Hommes Italia", ובימים אלה נוימן והצוות שהקים עסוקים בייצור סדרת מוצרי סאונד למותג של הליידי, ופטיפון עבור לייבל האינדי הלונדוני מושי מושי רקורדס.

יאיר נוימן, צילום: מוניקה הרברג יאיר נוימן | צילום: מוניקה הרברג יאיר נוימן, צילום: מוניקה הרברג

נוימן למד בבית הספר לאמנויות תלמה ילין, וב־2008 נסע ללמוד באקדמיה לעיצוב באיינדהובן, הולנד. פרויקט של חילופי סטודנטים הביא אותו שנתיים מאוחר יותר לקולג' העיצוב והתקשורת Ravensbourne בלונדון, ושם המזל פשוט חייך אליו. אין דרך אחרת לומר זאת. את הדירה הראשונה שלו בעיר מצא בעזרת ידידה משותפת לו ולליל ארד, מוזיקאית ובתו של המעצב הישראלי רון ארד. את האב המפורסם פגש במהלך הופעה של בתו, וגם זכה בהזמנה לבקר אותו בסטודיו. התעוזה של נוימן היא שדחפה אותו להתייצב בסטודיו של המעצב הנחשב לביקור נוסף, הפעם ללא הזמנה. "בוקר אחד, באופן פסיכי לחלוטין, במקום לנסוע ללימודים הגעתי לסטודיו", מספר נוימן. "ראיתי שם את העבודה המתבצעת על קו המשקפיים של ארד, PQ, הצעתי משהו, ומצאתי את עצמי מתקבל כסטאז'ר של ארד".

בדרך כלל סטאז'רים לא נשארים יותר משבועיים בסטודיו של ארד, אבל נוימן נשאר שמונה חודשים, שבמהלכם עזר לפתח את קו המשקפיים ועבד על פרויקטים אחרים. הקשר עם ארד התרחב עם הזמן מעבר למערכת יחסים בין חונך למתלמד כאשר נוימן הפך לבן זוגה של ליל ארד - זוגיות שנמשכת עד היום.

לאחר הסטאז' פתח נוימן סטודיו עצמאי בשם Studioyayo והחל לעבוד על הפרויקט הראשון שלו, הרדיו Josiah.

הרדיו שעוצב ע"י יאיר נוימן הרדיו שעוצב ע"י יאיר נוימן הרדיו שעוצב ע"י יאיר נוימן

מה מיוחד ברדיו שעיצבת?

"בשילוב בין קרמיקה וסאונד אין בבחינת חידוש, אבל השילוב של קדרים מסורתיים מבירת הקרמיקה הבריטית, Stoke on Trent, שעובדים עם מהנדס מעגלים חשמליים, הוא שמעניין". הרעיון, לדבריו, היה לייצר הכל באופן מקומי, בניגוד לכל רדיו אחר, המיוצר בדרך כלל במזרח הרחוק. "אין שני מוצרים זהים", מוסיף נוימן. "החלק העליון, הכולל את הכפתורים, עשוי עץ, ואנחנו משתמשים בעשרות סוגי עץ ומקפידים לא לחזור על אותו סוג". נוימן וצוותו ייצרו גם רמקול אלחוטי, שיכול להתחבר באמצעות בלוטות' לכל סמארטפון, מחשב טאבלט או לפטופ, וכולל שני שקעים בחלקו העליון למפתחות, מטבעות, עציץ קטן, וכיד הדמיון הטובה. "כיוון שהמוצרים כבדים ועשויים מחומרים עמידים, אנשים מתייחסים אליהם כאל רהיט, וזה משהו שאני אוהב לראות", אומר נוימן, "יצרנו רדיו דיגיטלי הכי לא דיגיטלי שיש".

שאיפות וחלומות לעתיד?

"בעיקר לשמור על החופש לעשות מה שאני אוהב. גם בפרויקטים הבאים ארצה לשלב אומנויות שנמצאות במצוקה, כמו הרדיו שנעשה במפעל קרמיקה מסורתי, הסובל קשות מהייצור החזירי בסין. כרגע אנחנו בקשר עם מפעל זכוכית מדהים בפראג, שנמצא על סף פשיטת רגל, ואני מקווה שנוכל לשתף פעולה ולהרוויח מהאיכות והידע שלהם ואולי גם לעזור מעט".

מה חושב רון ארד על Josiah?

"אנחנו בדרך כלל מעדיפים להתווכח על פוליטיקה מאשר לדבר על עיצוב. כל אחד מנסה להוכיח שהוא יותר שמאלן מהשני. הוא לא היה מעורב בעיצוב וייצור הרדיו, הוא מאפשר לי את המרחב שלי. אני חושב שהוא אהב את התוצאה, והיו לו הצעות לשיפור במודל הבא".

פרטים: מחיר הרדיו 340 ליש"ט, kwamecorp.com/josiah (השימוש מוגבל לאירופה וארה"ב).

תגיות