אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ירידה בנטילת המשכנתאות בינואר, אחרי 3 חודשי עלייה צילום: אוראל כהן

בלעדי לכלכליסט

ירידה בנטילת המשכנתאות בינואר, אחרי 3 חודשי עלייה

היקף המשכנתאות שנלקחו בחודש ינואר צפוי להסתכם בכ־4 מיליארד שקל ומשקף ירידה מהחודש הקודם, כך לפי נתוני בנקים המחזיקים בכ־60% מהשוק. עם זאת, הנתונים משקפים עלייה בהשוואה להיקף נטילת המשכנתאות בחודש המקביל אשתקד

29.01.2013, 06:56 | שניר הנדלר

היקף המשכנתאות שנלקחו מהבנקים בחודש ינואר צפוי להסתכם ב־3.7–4.1 מיליארד שקל, כך לפי הערכות של בנקים המחזיקים בכ־60% משוק המשכנתאות הישראלי.

נתונים אלו מצביעים על ירידה של 12%–20% לעומת היקף המשכנתאות שנלקחו בדצמבר, שנחשב באופן מסורתי לחודש שבו נרשמים ביקושים ערים יחסית למשכנתאות.  

קראו עוד בכלכליסט

למרות הירידה החדה יחסית בפעילות המשכנתאות, בהשוואה לחודש המקביל אשתקד מדובר בעלייה של 33%.

החלטת נגיד בנק ישראל סטנלי פישר על הגבלת שיעור המימון שיוכלו הבנקים להעניק למשכנתאות נכנסה לתוקפה בתחילת נובמבר 2012. ההחלטה מגבילה את המימון הבנקאי לרוכשי דירות להשקעה ל־50% ממחיר הדירה, את המימון לרוכשי דירה ראשונה ל־75% ואת המימון למשפרי דיור ל־70%.

ייתכן כי משום כך רוכשי דירות רבים מיהרו להשיג מהבנקים אישור עקרוני למשכנתא טרם כניסת ההוראה לתוקפה. מהלך שאפשר להם לקבע את תנאי האשראי לתקופה של שלושה חודשים.

סביר להניח שרבים מנוטלי המשכנתאות כבר ניצלו את זכאותם בדצמבר האחרון ובשבועות הראשונים של ינואר, ומכאן גם נתוני הירידה בביקושים למשכנתאות.

הרוכשים הפוטנציאליים המתינו לתוצאות הבחירות

גורמים במערכת הבנקאות הסבירו אתמול כי ייתכן שגם לבחירות שנערכו לפני שבוע היתה השפעה שלילית על היקף המשכנתאות בינואר.

על פי הערכות, רבים מרוכשי הדירות הפוטנציאליים העדיפו להמתין החודש לתוצאות הבחירות.

הנתונים שחשף בנק ישראל בסוף השבוע מלמדים על ירידה בסיכון שנטלו עליהם הבנקים בעת הענקת המשכנתאות. בקרב יותר מ־54% מנוטלי המשכנתאות בדצמבר עמד ההחזר החודשי על עד 30% מגובה ההכנסה של הלווה.

מדובר בשיעור הגבוה ביותר שנרשם השנה. לשם השוואה, בממוצע שנתי, כ־50% בלבד מנוטלי המשכנתא מחזירים עד 30% מהכנסתם החודשית.

פישר. החלטתו להגביל את  המימון נכנסה  לתוקף בנובמבר, צילום: מיקי אלון פישר. החלטתו להגביל את המימון נכנסה לתוקף בנובמבר | צילום: מיקי אלון פישר. החלטתו להגביל את  המימון נכנסה  לתוקף בנובמבר, צילום: מיקי אלון

המשקיעים חוזרים לשוק הדיור

על פי נתוני בנק ישראל, המשקיעים חוזרים לשוק הדיור, שכן כ־17.6% מהיקף המשכנתאות בדצמבר ניטלו על ידי משקיעים. אמנם מדובר בעלייה קלה לעומת נובמבר, אז עמד שיעור המשכנתאות שהם נטלו על 17.5%, אולם בממוצע של 12 החודשים האחרונים המשקיעים היו אחראים ל־14.4% מהיקף המשכנתאות שהבנקים נתנו.

העלייה בהיקף המשכנתאות בחודשים האחרונים באה על רקע ההורדה ההדרגתית של ריבית בנק ישראל ל־1.75%. נוסף על כך, בגלל שחיקת הכסף והביצועים החלשים בשוק ההון, משקיעים מעדיפים להשקיע פחות בבורסה ויותר בנדל"ן - תחום שבו המיסוי נמוך עד אפסי. הירידה בשיעור הריבית והציפייה שריבית בנק ישראל תמשיך לרדת, הביאו את שיעור המשכנתאות שניטלו בריבית משתנה בדצמבר על 76% מתוך כלל המשכנתאות, זאת לעומת ממוצע שנתי של כ־74.5%.

תגיות