אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האוצר גייס 2 מיליארד דולר בחו"ל צילום: אוראל כהן

האוצר גייס 2 מיליארד דולר בחו"ל

לראשונה בתולדותיו, ביצע האוצר במקביל הנפקה לשני טווחי זמן: בהנפקה הראשונה נמכרו אג"ח ממשלתיות לתקופה של 10.5 שנים. בהנפקה השנייה נמכרו אגרות חוב לתקופה של 30 שנה. הביקושים בהנפקה הסתכמו ביותר מ-9 מיליארד דולר, פי 4.5 מהסכום שהונפק

29.01.2013, 09:21 | אמנון אטד

אחרי הפסקה של שנה, חזר אמש (ב') משרד האוצר לבצע הנפקה של אגרות חוב ממשלתיות בחו"ל. לראשונה בתולדותיו, ביצע האוצר במקביל הנפקה לשני טווחי זמן: בהנפקה הראשונה נמכרו אג"ח ממשלתיות בהיקף של 1 מיליארד דולר לתקופה של 10.5 שנים בתשואה של 3.213%, המגלמת מרווח של 1.25% מעל לריבית על אגרות חוב של ממשלת ארצות הברית לתקופה זהה. בהנפקה השנייה נמכרו אגרות חוב בסכום של 1 מיליארד דולר נוספים לתקופה של 30 שנה בתשואה של 4.588%, המגלמת מרווח של 1.45%. לדברי האוצר, ריביות אלה הן הנמוכות ביותר אי פעם שנדרשה ממשלת ישראל לשלם בהנפקות דולריות.

יובל שטייניץ, שר האוצר, צילום: עטא עוויסאת יובל שטייניץ, שר האוצר | צילום: עטא עוויסאת יובל שטייניץ, שר האוצר, צילום: עטא עוויסאת

הביקושים בהנפקה הסתכמו ביותר מ-9 מיליארד דולר, פי 4.5 מהסכום שהונפק. לאור הביקושים הגבוהים מצד משקיעים אסטרטגיים גדולים הוחלט להרחיב את ההנפקה ל-30 שנה לסכום של 1 מיליארד דולר. ההנפקה נוהלה על ידי החשבת הכללית באוצר, מיכל עבאדי-בויאנג'ו, סגנה יהלי רוטנברג ומנהל החוב הממשלתי גיל כהן, בשיתוף נציגת משרד האוצר בניו-יורק, סיגלית סייג. החתמים בהנפקה היו הבנקים הזרים ברקליס קפיטל, גולדמן זאקס וסיטי בנק.

ההנפקה האחרונה של האוצר בשוק ההון האמריקאי התבצעה בחודש ינואר בשנה שעברה, ובמסגרתה גייס האוצר סכום של 1.5 מיליארד דולר לתקופה של 10 שנים. קודם לכן ביצעה הממשלה בחודש מרץ 2010 הנפקה בינלאומית בלונדון, שבה היא גייסה סכום של 1.5 מיליארד אירו, גם הוא לתקופה של 10 שנים.

להנפקות שמבצע האוצר בשוקי ההון בחו"ל יש כמה סיבות: הפגנת נוכחות של ממשלת ישראל בשוקי הכספים הבינלאומיים, הקטנת הלחץ מעל שוק ההון המקומי - במיוחד על רקע הגירעון הגדול בתקציב שיהיה על האוצר לממן השנה, ויצירת "נקודת ייחוס" (בנצ'מרק) עבור חברות ישראליות שירצו להנפיק בעתיד אגרות חוב בחו"ל. לדברי האוצר, שיקול נוסף לביצוע ההנפקה בחו"ל דווקא עכשיו הוא רמת התשואות הנמוכה השוררת כיום בשוקי ההון הבינלאומיים. כ- 18% מהיקף החוב של ממשלת ישראל נקוב כיום במטבע זר.

תגיות

9 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
תודה ל- 5
אני ממש בור בעניין ועדיין יש לי סימני שאלה גדולים לגבי מקור הכסף של בנק ישראל והדרך שבה הוא משתמש בו כדי להתערב ביחסי השערים בין המט"ח ובין השקל. הבנק להבנתי משתמש בכסף שלו כדי לווסת תהליכים בכלכלה הישראלית אבל בעצם מה המנדט שלו? כלומר האם הבנק חופשי להשקיע את הכסף כרצונו או האם הוא פועל במסגרת רגולציה חיצונית? בנוסף האם משכורות העובדים משולמות ע"י הממשל? כי אם המשכורות הן של הממשל אזי הם עובדי ציבור והכסף שהם מנהלים הוא כסף ציבור. ובכל זאת לחלק הראשון של השאלה שלי בשירשור 3... לא יותר זול לקנות כסף בבית מאשר בחו"ל? תודה מראש.
אלון , רחובות  |  29.01.13
5.
תשובה למספר 3
בנוגע לחלק השני של השאלה שלך. הכסף של בנק ישראל אינו שייך למדינה (ממשלה/תקציב) אלא הוא של הבנק שמתפקד כגוף עצמאי לכל דבר. אם לבנק יש רווחים הנובעים מאופן ניהול יתרות הכסף שלו הרווחים בלבד (ולא הכסף) עוברים למדינה וזאת בתנאי שאלו רווחים שמצטברים לאורך זמן ולא רווחים נקודתיים
29.01.13
לכל התגובות