אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סדר במדפים יהיה, אך התחרות האמיתית תחכה צילום: דימטרי שבצי'נקו

סדר במדפים יהיה, אך התחרות האמיתית תחכה

רשות ההגבלים חייבה אתמול את שופרסל ומגה לסדר את מדפיהן בעצמן עד סוף השנה. המרוויחים לא יהיו הצרכנים, אלא הרשתות הקטנות שזכו לפטור

29.01.2013, 10:39 | גיל קליאן

הרגולטורים ממשיכים לנסות לסדר את המדפים של רשתות השיווק הגדולות בישראל. אתמול הודיעה רשות ההגבלים העסקיים כי עד סוף 2013 חייבות שופרסל ומגה לעבור לסדרנות עצמית מלאה, לאחר שתוקף ההסדר שאפשר את סידור המדפים פג לפני כשנה.

רשות ההגבלים היא אינה הגוף היחיד שיצא להילחם בנוהג של סידור מדפי רשתות השיווק על ידי הספקים הגדולים. גם ועדת קדמי לבחינת מחירי המזון, שהוקמה אחרי המחאה החברתית, מצאה כי מדובר בנוהל שיש לבטלו, ובעקבות המלצותיה מונחת על שולחן הכנסת החדשה הצעת חוק שבה הוראה נוספת למעבר כל רשתות השיווק לסדרנות עצמית.

כאשר כל הרגולטורים מנסים להעביר את התקנה הזאת, ניתן היה לצפות שמולם עומדת חומה בצורה של רשתות השיווק שלא מוכנות בשום פנים ואופן לסדר את המדפים לבד, אבל המציאות קצת שונה.

עובדות אסם מסדרות את המדפים, צילום: דימטרי שבצי עובדות אסם מסדרות את המדפים | צילום: דימטרי שבצי'נקו עובדות אסם מסדרות את המדפים, צילום: דימטרי שבצי

מצב הספקים הקטנים עשוי להשתפר

עוד בספטמבר 2009 החלה שופרסל להודיע לספקים שלה על תחילת מעבר לסדרנות עצמית על ידי הרשת. מגה לא חיכתה הרבה אחרי שופרסל והודיעה על כך במרץ 2010. מאז, הרשתות החלו תהליך ארוך של קליטת סדרנים ופעילות לוגיסטית חדשה, כך שכיום בשופרסל הרשת מסדרת את כל המדפים בעצמה פרט למקרר החלב. מגה נמצאת בשלב קצת יותר מוקדם, אך גם היא פועלת באותה מגמה מתוך כוונה להשלים את הסדרנות העצמית עד סוף השנה.

במילים אחרות, גם אם רשות ההגבלים לא היתה מחייבת את הרשתות הגדולות לעבור לסדרנות עצמית עד סוף השנה, סביר להניח שהרשתות היו עושות את זה לבדן. רשות ההגבלים היתה יכולה להחליט שהיא מחייבת גם את הרשתות הקטנות לעבור לסדרנות עצמית, אך בחרה שלא לעשות כך, וסיבותיה עמה.

מבחינת הרשתות הקטנות - דוגמת רמי לוי, חצי חינם ויינות ביתן - מדובר במהלך נהדר. אם הן היו צריכות לעבור לסדרנות עצמית, היה עליהן לקלוט מאות עובדים ולהרחיב את המטה. כיום, המטה המצומצם הוא אחד היתרונות המרכזיים של הרשתות הקטנות על שופרסל ומגה.

סדרנות עצמית אמורה לשפר את מצבם של הספקים הקטנים. בעולם שבו סדרנות מדפי הרשת מתבצעת על ידי הספקים הגדולים, הסדרנים שלהם דואגים בדרך כלל למיקום טוב יותר על המדף למותגים שהם מייצגים. לעומת זאת, מותגים קטנים וחלשים יותר לא יכולים כלל להעסיק סדרנים או שמעסיקים סדרנים שמגיעים לרשת פעם או פעמיים ביום.

מה החשיבות של סדרנות עצמית עבור הצרכן? למעשה כבר היום רוב הסופרמרקטים של שופרסל ומגה מסודרים על ידי סדרני הרשת, למעט מוצרי החלב. כך שהשפעה דרמטית לא צפויה. קרוב לוודאי שגם שינוי במקרר החלב לא יחולל מהפך בסידור המוצרים. המעבר לסדרנות עצמית יוצר תשתית טובה יותר לתחרות על מדפי הסופר, אך ספק אם היא תנוצל להגברת התחרות בין המותגים, משום שהקמעונאים יודעים שללקוחות צריך לספק את מה שהם רוצים. וכל עוד הלקוחות רוצים את המותגים הגדולים - זה מה שהרשתות ישימו על המדף.

בית המשפט האריך את ההסדר

סוגיית הסדרנות החלה בינואר 2005: הממונה על הגבלים עסקיים אז, דרור שטרום, קבע כי הסדרי הסדרנות בין הספקים הגדולים לרשתות השיווק עלולים להיחשב כהסדרים כובלים, לנוכח החשש כי אלה יפגעו בתחרות מול הספקים הקטנים. לאחר שהספקים חלקו על דעת הממונה, אישר בית הדין להגבלים עסקיים באוגוסט 2006 צו מוסכם בין הרשות ל־13 ספקיות מזון שלפיו לא יינקטו צעדי אכיפה נגד הסדרי הסדרנות לשנתיים וחצי, בכפוף למגבלות שהוסכמו בין הצדדים.

המגבלות העיקריות קבעו שסדרנות על ידי ספקים דומיננטיים תיעשה אך ורק לפי תוכנית פריסת המוצרים על המדף של הרשת. עוד סוכם כי ספק דומיננטי לא יתגמל סדרן באופן שעלול לפגוע מהותית בהוראות הצו. בפברואר 2009 האריך בית המשפט את תוקף ההסדר בשלוש שנים נוספות.

משופרסל נמסר בתגובה: "שופרסל החלה בשנת 2012 במהלך הסדרנות העצמית של מוצרי החלב במסגרת מעבר לסדרנות עצמית כוללת. במהלך השנה כל מוצרי החלב ברשת יסודרו על ידי סדרני הרשת. שופרסל תקלוט עובדים חדשים לצורך עבודת סדרנות החלב". ממגה לא נמסרה תגובה.

תגיות