אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח בינלאומי: ישראל בסיכון גבוה לשחיתות במגזר הביטחון צילום: עומר הכהן

דו"ח בינלאומי: ישראל בסיכון גבוה לשחיתות במגזר הביטחון

ישראל מדורגת בקבוצה ה-4 מתוך 6; הסיבה: הפיקוח המוגבל על מערכת הביטחון ועל התקציב. מדינות אחרות בסיכון גבוה: סינגפור, תאילנד וטורקיה; תגובת משהב"ט: "מדובר בדו"ח שטחי"

29.01.2013, 11:37 | סוכנויות הידיעות

ישראל, לצד סין ורוסיה – כולן סוחרות נשק גלובליות מובילות – נמצאות בסיכון גבוה לשחיתות במערכות הביטחון שלהן. כך על פי סקר שנערך בידי ארגון Transparency International UK המשמש כ"כלב שמירה" נגד שחיתות גלובלית. ישראל מדורגת בקבוצה ה-4 מתוך 6.

על פי הסקר ליותר משני שלישים ממדינות העולם, ובכללן לכמה מסוחרות נשק הגדולות בעולם, חסרים מנגנוני ביטחון למניעת שחיתות במערכת הביטחון. מדינות אחרות בראש רשימת המדינות שבהם קיים חשש גבוה לשחיתות במערכות הביטחוניות הן סינגפור, תאילנד וטורקיה.

מתוך 82 המדינות שנבדקו בסקר, רק בגרמניה ובאוסטרליה נמצאו מנגנוני אנטי-שחיתות חזקים. זאת על פי המדד שעל פי טענת הארגון, הינו הראשון הבודק כיצד ממשלות פועלות למניעת שחיתות במערכת הביטחון שלהם.

על פי הסקר, ל-57 מדינות (70% מהמדינות הנסקרות) היו מנגנוני אנטי-שחיתות חלשים. רק ב-12% מהמדינות נמצאו מנגנוני בטיחות טובים נגד שחיתות במערכת הביטחון.

הסקר בחן מאפיינים כגון יעילותו של הפיקוח הממשלתי על מערכת הביטחון והתקנים החלים על חברות בתעשיית הביטחון.

המדינות שנכללו בסקר אחראיות ל-94% מהסחר הגלובלי בנשק ששוויו המצרפי מוערך ב-1.6 טריליון דולר בשנה. לעומת זאת, העלות הגלובלית של המלחמה בשחיתות מגיעה ללא פחות מ-20 מיליון דולר לשנה, טוען הארגון.

המדינות בדרגת סיכון הקריטית ביותר הן: אלג'יר, אנגולה, קמרון, קונגו, מצרים, אריתריאה, לוב, סוריה ותימן.

ראש הארגון מרק פיימן אמר שהוא מקווה שהסקר יפקח את עיניי הממשלות ויגרום להם לשפר את מנגנוני אנטי-השחיתות. "שחיתות מסוכנת משום שכתוצאה ממנה, חיילים עלולים לקבל נשקים בלתי תקינים", אמר פיימן.

פיימן הוסיף שהממצא המדהים ביותר בסקר הוא שלמעלה ממחצית המדינות אינן מפרסמות את תקציב הביטחון או שאינן חושפות את סעיפי התקציב.

תגובת משרד הביטחון: "מדובר בדו"ח שטחי וברור שמחבריו אינם מכירים את מערכת הביטחון הישראלית ופעולותיה בהקשרים אלה, וטועים בעובדות באמצעות הפרחת סיסמאות חסרות בסיס. הדו"ח אינו מייצג את המציאות באופן כלשהו. אנו מקווים כי הדבר אינו נובע מעמדה אוטומטית כלפי ישראל. הדו"ח כולל אי דיוקים מהותיים ורבים, וקביעותיו ככלל מבוססות על מקורות מועטים, לא מזוהים ולא בהכרח עדכניים. מערכת הביטחון פועלת בכל המישורים הרלוונטים בשקיפות, ובכפוף למנגנוני בקרה ופיקוח - הן פנימיים".

 

יו"ר מרצ ח"כ זהבה גלאון: "דו"ח השחיתות של ארגון השקיפות הבינלאומי מראה שבמקום שהמדינה תנהל את מערכת הביטחון, מערכת הביטחון מנהלת את המדינה. בכירי מערכת הביטחון מזלזלים בגופים המפקחים בכנסת ובמשרד האוצר ומסתירים מהם מידע. לא ייתכן שהמערכת, שמחזיקה ב-20% מתקציב משרדי הממשלה, מתנהלת בחוסר שקיפות מוחלט וללא פיקוח חיצוני".

תגיות