אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חגיגת העמלות של חברות תעודות הסל עומדת להסתיים צילום: אוראל כהן

חגיגת העמלות של חברות תעודות הסל עומדת להסתיים

במהלך מתואם עם איגוד תעודות הסל יצרה רשות ני"ע מנגנון "ענישת שוק", שימנע מחברות תעודות הסל למכור או לקנות תעודות מהמשקיעים במחירים המנותקים משוויין ההוגן

30.01.2013, 08:13 | רחלי בינדמן

מוצר תעודות הסל הפך לאטרקטיבי להשקעה בשנים האחרונות כמוצר השקעה פסיבי המבוסס על מדדים. אלא שרבים מהמשקיעים הפרטיים בו לא מודעים לעלויות העלולות להתלוות להשקעה מעבר לדמי הניהול. מעבר לעובדה שבעת רכישה ומכירה של תעודת סל משלם הלקוח עמלת קנייה ומכירה לבנק שדרכו מתבצעת הפעולה, לעתים חברות תעודות הסל גוזרות רווח נוסף על הלקוח באמצעות מכירת התעודה במחיר שאינו זהה לשווייה ההוגן, כאשר המרווח משולשל לכיס המנפיקים. התופעה בולטת במיוחד בתעודות שאין בהן סחירות גבוהה, והלקוחות שרוצים למכור את התעודה מתקשים למצוא להן קונה בשוק הסחיר, למעט החברה המנפיקה שמוכנה לעתים לרכוש את התעודה במחיר הנמוך משמעותית משווייה האמיתי ובכך גוזרת קופון על הלקוח.

קראו עוד בכלכליסט

רשות ני"ע פרסמה בשבוע שעבר רפורמה משמעותית בנושא שמטרתה לצמצם היווצרות פערים בין מחירה האמיתי של התעודה למחיר שבו היא נמכרת או נרכשת בפועל. המהלך בוצע בתיאום עם איגוד תעודות הסל, בראשותו של בועז נגר.

מתווה דו־שלבי

השלב הראשון של המתווה כולל דרישה מחברות תעודות הסל לשמש כעושי שוק רשמיים בתעודות הסל. עושה שוק הוא גורם שמצטט מחירי קנייה ומכירה לני"ע באופן רציף ובכך מבטיח את הנזילות שלו. בפרקטיקה כל חברות תעודות הסל פועלות אמנם כעושי שוק בתעודות שלהן גם ללא דרישה חוקית. עם זאת, עלולים להיווצר מצבים שבהם לא משתלם למנפיק לשמש כעושה שוק. כך, למשל, במקרה של תעודות הסל הממונפות (תעודות המציעות תשואה כפולה או משולשת על מדד מסוים). עד לאחרונה היתה חברת תעודות הסל קסם היחידה שהנפיקה תעודות אלה לאחר שהבורסה מנעה הנפקת תעודות ממונפות נוספות. בשלב מסוים נגמר לקסם מאגר התעודות שהיא יכלה להנפיק באחת התעודות הממונפות, והיא חדלה לשמש כעושת שוק בתעודה. כפועל יוצא מחיר התעודה התנתק משווייה ההוגן.

בועז נגר, יו"ר איגוד תעודות הסל, צילום: אוראל כהן בועז נגר, יו"ר איגוד תעודות הסל | צילום: אוראל כהן בועז נגר, יו"ר איגוד תעודות הסל, צילום: אוראל כהן

הפסד ללקוח

השינוי השני והמשמעותי שיישמה הרשות כולל מנגנון "ענישה" על ידי כוחות השוק של מנפיק תעודת סל שלא יספק לתעודה ציטוט הקרוב לשווייה ההוגן. כיום בסיטואציות מסוימות עלול להיווצר מצב שחברות תעודות סל חמדניות או רשלניות עשויות להציע לקונה לרכוש ממנו תעודה ששווה לדוגמה, 100 שקל בתמורה ל־98 שקל ולשלשל לכיסן את 2 השקלים העודפים מעבר לדמי הניהול. במצב זה הלקוח מפסיד חלק משמעותי מהתשואה שלו, שממנה מנוכים גם דמי הניהול וגם ההפסד של המכירה מתחת לשווי ההוגן.

רשות ני"ע עשתה מעשה חכם כדי להתמודד עם הבעיה: מחזיק תעודות סל רשאי להמיר את התעודה שבידו לנכסי הבסיס - כלומר ניירות הערך המרכיבים את המדד הרלבנטי - או לכסף מזומן, בהתאם לתנאי התשקיף. בכל תשקיף של תעודת סל מופיע מנגנון המרה המגדיר את העלות ללקוח בגין מימוש מנגנון ההמרה. כיום עמלת ההמרה עומדת על שיעורים גבוהים יחסית (בתלות בסוג התעודה).

כעת הצליחה הרשות בהסכמת כל חברות תעודות הסל, להביא לשינוי במנגנון ההמרה שמקטין דרמטית את העמלה. כתוצאה מכך, חברת תעודת סל שתספק ציטוט הרחוק מהשווי ההוגן של התעודה תיענש על ידי כוחות השוק בזכות שחקני ארביטראז'. למעשה, הרשות יצרה תקרה למרווח שיכולות חברות תעודות הסל לפתוח מול שווייה ההוגן של התעודה, ובכך להבטיח ללקוחות שרוכשים את התעודה שתמיד יוכלו לקנות או למכור אותה סביב שווייה ההוגן.

תגיות