אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"כל עוד ריבית בנק ישראל לא תעלה - מחירי הדירות לא יירדו" צילום: עמית שעל

"כל עוד ריבית בנק ישראל לא תעלה - מחירי הדירות לא יירדו"

כך לפי לידר שוקי הון שהתייחסו לפרישה של נגיד בנק ישראל בשבוע שעבר וכתבו כי "מדיניותו של פישר גבתה מחיר בדמות ניפוח מחירי הדיור עד למצב בועתי בעיקר כתוצאה מריביות נמוכות"

03.02.2013, 10:50 | שי סלינס

כל עוד לא תהיה עלייה בשער הריבית בישראל - לא תורגש ירידה במחירי הדיור. כך כותבים כלכלני לידר שוקי הון בסקירתם השבועית על רקע הודעת הפרישה של סטנלי פישר בשבוע שעבר וההחלטה של בנק ישראל להשאיר את הריבית ללא שינוי על 1.75%. 

בלידר טוענים כי מודל מחירי הדיור של בנק ישראל מראה ששני שליש מעליית מחירי הדיור משנת 2008 מוסברים על ידי המדיניות המוניטרית. "המדיניות של בנק ישראל לא צפויה להשתנות בעקבות עזיבתו של פישר. למרות אי הוודאות לגבי מחליפו, נתניהו מודע לחשיבות של בחירה בדמות אמינה, עצמאית בעלת ניסיון מוניטרי, וישאף למנות כלכלן מוערך עם גישה מוניטרית דומה לזו של פישר", כותבים בבית ההשקעות.

בלידר מציינים את השפעת במדיניות המוניטרית של פישר על מחירי הדיור וכותבים כי "ההשפעה הגדולה של פישר היה בהפעלת כלים מוניטריים רבים בעת כניסה למיתון העולמי בסוף 2008. אולם, מדיניותו של פישר גבתה מחיר בדמות ניפוח מחירי הדיור עד למצב בועתי כתוצאה, בעיקר, מריביות נמוכות".

סטנלי פישר , צילום: איי אף פי סטנלי פישר | צילום: איי אף פי סטנלי פישר , צילום: איי אף פי

בלידר מתייחסים למחליף של פישר וכותבים כי "יתכן שמחליפו של פישר ינהיג מדיניות מוניטרית פחות תנודתית עם פחות שינויים תכופים בריבית. בכל שנה שפישר כיהן כנגיד הריבית זזה לפחות ב- 100 נקודות בסיס (כ-1%) בתוך השנה. לא ברור אם עודף פעלתנות ותנודתיות בתחום הריבית תרם לעידוד הצמיחה".

בהודעת הריבית שפרסם בנק ישראל לפני כשבוע צויין כי סעיף הדיור במדד המחירים, שמתבסס על מחירי שכר הדירה, עלה בדצמבר ב-0.4% והשלים עלייה שנתית מצטברת של 3.3% לעומת עלייה שנתית של 2.8% בדיווח הלמ"ס מהחודש הקודם. עוד הזכיר הבנק כי הרמה המצטברת של התחלות הבנייה ב- 12 החודשים שהסתיימו באוקטובר עומדת על 39,626, וכי היא צפויה להמשיך לבוא לידי ביטוי בגידול בהיצע הדירות.

תגיות

30 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

30.
לא חסרות דירות וגם לא נוצר מחסור פתאומי בשנת 2008. חסרה תשואה למשקיעים.
בשנת 2008 גילו המשקיעים שהכסף המושקע בפק"מ בבנק נותן תשואה אפס. אז, הם התחילו לרכוש דירות שנותנות תשואה של 3.5%. אם ריבית בנק ישראל תעלה לריבית נורמלית של 4%, יקטן מאד הביקוש לדירות ע"י המשקיעים וזוגות צעירים יוכלו לרכוש דירה צנועה בלי לקחת משכנתאות עתק של 800,000-1,000,000 ש"ח, ולהשתעבד לכל חייהם. כמה פשוט, ככה לא מובן בשביל פישר, הנגיד ה"מתוחכם".
המשקיעים מוכנים לשלם , מחיר גבוה לדירה  |  04.02.13
29.
העלאת ריבית בנק ישראל ל 4%, תוריד את הביקוש לדירות וגם תשמור על החסכון הפנסיוני של הציבור.
ב"הצפת המט"ח" שתזרום מחו"ל, יכול הנגיד לטפל באמצעים מינהליים שימנעו תנועות הון לזמן קצר. פישר יצר "צמיחה" מזויפת באמצעות הורדת הריבית בחדות. המשק צובר נזקים כבדים לטווח ארוך. דורות יקח לתקן את הנזקים שגרם פישר. ככל שימשיך לנפח את הבועות (מחירי דיור / משכנתאות / שוק ההון) כך ההתרסקות בהמשך, תהיה כואבת יותר.
חייבים להחזיר את המשק לאיזון , ASAP  |  04.02.13
27.
בהנחה שהמחקר שלהם איכותי ובר תוקף אני מאוד שמח שסוף סוף גוף פיננסי מפנה אצבע מאשימה כלפי פישר
ולכל אלו שדברים על היצע ושחרור קרקעות אז זה נכון אבל זה ק חלק מהבעיה האמיתית. כאשר באים לבחון בועת נדל"ן הבעיה האמיתית היא רק הבסיס. הבעיה של בועת נדלן היא בעיה פיננסית וממונפת והשקעה לא פרופרציונלית באפיק נדלן. כלומר, אם לאדם שיש ברשותו דירה וגם כמה מאות אלפי שקלים פנויים (אפילו רק 200 אלף) הוא עושה שוק ב-2008-20011 ומוצא שרכישת דירה להשקעה זה האפיק הטוב ביותר שיגן על הכסף בעתיד ויניב תשואה סבירה יותר טווח הקרוב מריבית הבנקים על פקמ שהייתה לפעמים כמעט אפסית גם על סכומים של חצי מיליון שקל. מה גם שהדירה נרשמה על שם מישהו אחר במשפחה ואפס אחוז מיסים על הדירה. הנהירה של משקיעים וספקולנטים לנדלן ולא לאפיקי השקעה בבורסה יצרה בועת נדל"ן חמורה שעולה ע חוסר ההיצע. אותם אנשים רכשו דירות קטנות ובינוניות ויצרו מחסור אדיר בדירות לאנשי מעמד הביניים. פישר טעה כאשר נשען על ההחלטה לריבית נמוכה כמו הפד מאחר שבנק ישראל לא הכניס למשוואה "כלכלה התנהגותית" טיפוסית של האזרח הישראלי שמאמין בבלוקים ולא בניירות סחירים. מחירי נדלן גבוהים תוקעים את מעמד הביניים בצורה הכי קשה. רק פתרון דיור יביא לצמיחה מחודשת של האזרחים (מיקרו ולא מאקרו). מחיר השכ"ד יירד ומחירי הדירות יירדו וכך תהיה עו הכנסה פנויה למשפחות. מדינה מערבית דמוקרטית לא יכולה להתקיים בלי מעמד ביניים. ובעניין הקרקעות: באיזור המרכז אין עתודות קרקע גדולות מו שחושבים. צריך פינוי בינוי ובניה לגובה לפחות 8-20 קומות.
אורי  |  03.02.13
לכל התגובות