אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"הצלחנו לחזות את התפרצות אירועי האביב הערבי בסוריה" צילום: שאטרסטוק

"הצלחנו לחזות את התפרצות אירועי האביב הערבי בסוריה"

פיתוח משותף של קירה רדינסקי מהטכניון ואריק הורביץ ממיקרוסופט, אשר מתבסס על ניתוח של ידיעות של הניו יורק טיימס מעשרים השנה האחרונות יאפשר חיזוי של מוקדי אלימות או מוקדי התפרצות של מגיפות בצורה מדויקת

06.02.2013, 12:49 | רפאל קאהאן

חוקרים מהטכניון וממיקרוסופט פיתחו תוכנה שתאפשר לחזות מראש מוקדים של אירועים כגון התפרצות מגיפות או אלימות. התוכנה שמתבססת על טכנולוגיות ביג דאטה ומשתמשת במידע שנכרה מארכיון הכתבות של עיתון הניו יורק מאז 1987 ועד 2007. כמו כן היא מסוגלת למשוך מידע מהאינטרנט על מנת להשלים מידע שחסר לה.

קראו עוד בכלכליסט

מפתחי התוכנה הם אריק הורביץ, מנהל משותף במיקרוסופט וקירה רדינסקי מהטכניון שעבדה עם הורביץ במשך שלוש שנים במיקרוסופט.

בשיחה עם כלכליסט מסבירה רדינסקי את עקרונות הפעולה של התוכנה, "הפיתוח מתבסס על ניתוח הסתברויות לכל מיני אירועים בעקבות אירועי העבר באיזור גאוגרפי מסויים", מרחיבה רדינסקי, " מדובר על אירועים כגון תקופות יובש, התפרצות של מחלות או של מוקדי אלימות".

הרעיון שעומד מאחורי הפיתוח הוא שאירוע מסויים מהווה תמריץ לאירוע אחר, "הצלחנו לחזות את התפרצות אירועי האביב הערבי בסוריה" מתגאה רדינסקי, "המערכת מצאה שקיימים תנאים ספציפים בהם הסבירות להתפרצות האלימות גבוהים במידה רבה, כמו למשל מחיר לחם גבוה במדינות בהן יש שליט יחיד".

התוכנה של רדינסקי והורביץ חזתה במדויק את אירועי האביב הערבי בסוריה, צילום: איי פי התוכנה של רדינסקי והורביץ חזתה במדויק את אירועי האביב הערבי בסוריה | צילום: איי פי התוכנה של רדינסקי והורביץ חזתה במדויק את אירועי האביב הערבי בסוריה, צילום: איי פי

המערכת גם יודעת ללמוד נתונים חדשים ולהשתמש בהם בהתאם לשאילתה, למשל, דיווחים על עונת יובש באנגולה ב-2006 העלו שקיימת סבירות גבוהה להתפרצות של מגיפת כולירה בשנים שלאחר מכן. דיווחים על סערות באפריקה ב-2007 העלו שגם שם קיימת סבירות גבוהה להתפרצות המגיפה, ואכן פחות משבוע לאחר מכן הגיעו דיווחים על עלייה חדה בתחלואה באזורים הללו.

חיזוי מסחרי

התוכנה מגיעה לדיוק של 70 עד 90 אחוזים, ומעוררת עניין רב, חלק מהמימון לפרויקט מגיע מהקרן של ביל גייטס. התוכנה מיועדת לפני הכל לסוכנויות וארגונים ממשלתיים, אולם גם חברות מסחריות הביעו עניין.

רדינסקי שמגישה בימים אלה את עבודת הדוקטורט שלה לטכניון, עסוקה בהקמת סטארט-אפ בתחום חיזוי מכירות, החברה החדשה שלה, ששמה הוא Sales Predict אמורה להתחיל לפעול בשבועות הקרובים. "הטכנולוגיה של החברה החדשה שלי לא קשורה לתוכנה שפיתחתי במשותף עם הורביץ" מדגישה רדינסקי לכלכליסט. 

הפיתוח של רדינסקי והורביץ אינו הראשון שעושה שימוש במקורות מידע כגון עיתונים על מנת לחזות את העתיד, אך לטענתם, העובדה שהתוכנה יודעת להשתמש ביותר מ-90 מקורות מידע הופכת אותה להרבה יותר כוללנית ומתאימה למשימות מגוונות יותר.

למיקרוסופט אין כרגע תוכניות להפוך את הפיתוח למוצר מסחרי, אך הורביץ מסביר שהפרויקט ממשיך, "אישית, אני מעוניין לכרות מידע יותר ישן, בסופו של דבר טבע האדם ורוב המשתנים הסביבתיים נשארים די דומים כך שנוכל לזהות דפוסים שיעזרו לנו להבין מה מחכה לנו בעתיד".  

תגיות

55 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

55.
המדד האמיתי הוא "תחושת הקיפוח הסובייקטיבית"...מכיוון שאם אנשים מרגישים מקופחים
הם יחפשו לקטר/לקלל/להפגין/למרוד... מחיר הלחם הוא אכן חשוב, ובמיוחד בארצות בהן הוא האוכל הבסיסי.... אבל בארץ ים תיכונית מוזרה ועצבנית, הוא ממש לא הסיבה... כי "מרד המיזרחיים" פרץ בגלל תחושה סובייקטיבית של קיפוח ("לקחו לי" "גנבו לי"), למרות שבפועל, הם הגיעו למדינה במצב הרבה יותר טוב מיהודים פליטי השואה (=שמשפחותיהם נכחדו, וכל העבר שלהם עלה בעשן). יוצאי ארצות ערב באו עם משפחותיהם, וחלקם עם כסף וזהב שאיפשר לקנות קרקעות... אז לחם ובייצים היה קשה להשיג עם קום המדינה...אבל בהמשך בודאי שלא...אבל התחושה ש"התנשאו" עליהם, היתה המנוע היוקד (=שתועל להישגים פוליטים בליכוד ובש"ס). ועדיין לא דיברנו על "מחאת מעמד הביניים"...שחולמים על דברים אחרים, ולא על לחם!!!!
חוזה לך ברח...חוזה לך ברח....  |  09.02.13
54.
נו עוד כמה מהנדסים שחושבים שהכל ניתן להכניס לתוך אלגוריתם
אותה טעות שעושים מהנדסים שמנסים לבנות פרויקטים לחיזוי התנהגות צרכנית. אחרי ש במצרים לוב וטונסיה היו מהומות לא צריך תוכנה להבין שבירדן ובסוריה היה פוטנציאל גבוהה. זה בתוספת קצת מידע פנימי על המקום יכל לתת תמונה בסבירות גבוהה. בואו נראה, תחזו משהו מפתיע ונראה אם יקרה.
מאיר , רמת גן  |  06.02.13
53.
התוכנה הכי מסוכנת שיש
אם התוכנה תעלה ברמת האמינות ותחזה שוב ושוב נכונה את העתיד. המפתחים והמשתמשים שלה מבינים שלא ניתן יהיה לחלוק חלק מהמידע עם הציבור, מחשש לפאניקה אבל יותר משום שעצם הידיעה של התחזיות הוא משתנה שבלתי אפשרי להכניס לחישובי התוכנה מאחר והוא יוצר לופ-אינסופי של מידע הנכנס ויוצא בלי הרף. יהיו אנשים מסוימים עם גישה לתחזיות, והם יהיו אלוהי העולם.
רועי , חיפה  |  06.02.13
לכל התגובות