אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הח"כים החדשים חסרי ניסיון? לא נורא צילום: רונן טופלברג

הח"כים החדשים חסרי ניסיון? לא נורא

על פי מחקרים אנשים חסרי ניסיון מקבלים החלטות שקולות יותר - לתשומת לבם של הפוליטיקאים

05.02.2013, 11:48 | טל שביט
לקראת השבעת חברי הכנסת החדשים עלה לדיון נושא חוסר הניסיון של יאיר לפיד ושל קבוצה גדולה של חברי כנסת חדשים. האם חוסר ניסיון הוא דבר שלילי? לא בהכרח.

מחקרים בתחום קבלת ההחלטות בדקו את נושא חוסר הניסיון במשך שנים ולא הצליחו להוכיח כי ניסיון מביא בהכרח לתוצאות טובות יותר. למשל בתחום ההשקעות השוו מחקרים בין בעלי ניסיון (מנהלי השקעות) לבין חסרי ניסיון, והתוצאות היו לעתים מדהימות: דווקא חסרי הניסיון הצליחו להגיע לתוצאות טובות יותר (תשואה גבוהה יותר בסיכון נמוך יותר).

לתופעה של חוסר ההצלחה של בעלי הניסיון יש השלכות רבות בתחום ההשקעות וגם בתחומים אחרים, והיא נקראת "קללת הניסיון". אמנם בתחומים מסוימים נראה כי לניסיון חשיבות גדולה יותר, אך מדובר בתחומים שבהם ההתנסות היא חלק מתהליך הלמידה (כמו רפואה) או  בתחומים טכניים שבהם ההתנסות המעשית היא הלמידה עצמה (כמו טכנאים). דווקא תחום הפוליטיקה דומה לתחום ההשקעות - שניהם עוסקים בעיקר בקבלת החלטות בתנאי אי ודאות תוך לקיחת סיכונים.

הכנסת. חוסר ניסיון לא פוגם בתפקוד, צילום: בלומברג הכנסת. חוסר ניסיון לא פוגם בתפקוד | צילום: בלומברג הכנסת. חוסר ניסיון לא פוגם בתפקוד, צילום: בלומברג

קללת הניסיון נובעת מהתנהגות הבולטת יותר אצל בעלי ניסיון. ראשית, בתהליך קבלת ההחלטות אנו נדרשים לבחור מבין חלופות, אך ברוב המקרים לא באמת מתקיים תהליך שכזה: אנו יודעים מהי החלופה המועדפת, ובתהליך עצמו רק משכנעים את עצמנו שהבחירה שלנו טובה. המחקרים גילו כי אצל בעלי הניסיון תופעה זו של שכנוע עצמי לגבי בחירה ידועה מראש בולטת יותר. כשבעלי הניסיון נדרשים לקבל החלטה הם מחפשים מידע שיתמוך בהחלטה שלהם, ומכל מידע שסותר את החלטתם הם מתעלמים. לעומת זאת חסרי הניסיון בודקים את כל המידע הקיים על שתי החלופות, ומקבלים בסופו של דבר החלטה שקולה יותר ומבוססת יותר.

נוסף על כך בעלי ניסיון לוקים בעודף ביטחון עצמי שגורם לבחירות לא נכונות ולא שקולות. עודף ביטחון עצמי הוא מצב שבו הביטחון

העצמי גבוה מהיכולת. במצב כזה קבלת ההחלטות לא שקולה, ובתהליך קבלת ההחלטות נלקחת בחשבון יכולת לא אמיתית. עודף ביטחון עצמי מסוכן ועלול להביא לתוצאות קשות, למשל אצל נהגים, טייסים, מנהלי השקעות וכנראה גם פוליטיקאים. עודף ביטחון עצמי יכול להוביל לאופטימיות שבעקבותיה מקבלי ההחלטות חשים כי הסיכוי שלהם להצליח גבוה משל אחרים, והסיכוי שלהם להיפגע (או להפסיד) נמוך משל אחרים. עודף אופטימיות עלול להוביל להחלטות מסוכנות יותר, ולגרום למקבלי ההחלטות להיות שקולים פחות.

הפוליטיקה היא בראש ובראשונה תחום שבו נדרשים לקבל החלטות באופן שוטף, ובעלי הניסיון הם לא בהכרח אלו שיקבלו את ההחלטות הטובות ביותר.

הכותב הוא מומחה למימון ופסיכולוגיה של משקיעים וסגן דיקן בבית הספר למנהל עסקים במכללה למנהל

תגיות