אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שיעור אחזקות המשקיעים הזרים במק"מ צנח ל-1% בלבד - שפל של 4 שנים צילום: בלומברג

שיעור אחזקות המשקיעים הזרים במק"מ צנח ל-1% בלבד - שפל של 4 שנים

על פי נתוני בנק ישראל, היציאה המאסיבית של המשקיעים הזרים משוק המק"מ החלה ברבעון האחרון של 2011. הסיבה העיקרית לנטישה היא המלחמה שהכריז בנק ישראל על הספקולנטים במטבע חוץ בתחילת 2011

05.02.2013, 14:22 | אמנון אטד

האחזקות של המשקיעים הזרים בתעודות מלווה קצר מועד (מק"מ) שמנפיק בנק ישראל ממשיכות לצנוח, ובסוף השנה החולפת הן הגיעו ל-1.1% בלבד מכלל המק"מ שבשוק (כ- 1.3 מיליארד שקל) - שפל של 4 שנים. מנתונים של החטיבה למידע ולסטטיסטיקה של בנק ישראל מתברר כי שיעור החזקות נמוך במיוחד זה בולט עוד יותר כאשר משווים אותו לשיעור השיא בהחזקות המק"מ על ידי המשקיעים הזרים, 35.7% (כ- 47.2 מיליארד שקל), שנרשם בסוף חודש פברואר 2011.

יציאה מאסיבית של משקיעים זרים , צילום: shutterstock יציאה מאסיבית של משקיעים זרים | צילום: shutterstock יציאה מאסיבית של משקיעים זרים , צילום: shutterstock

מנתוני בנק ישראל מתברר עוד כי היציאה המאסיבית של המשקיעים הזרים משוק המק"מ התחילה ברבעון האחרון של שנת 2011, ונמשכה לאחר מכן בקצב איטי יותר עד לנקודת השפל שנרשמה כאמור בחודש דצמבר האחרון.

הסיבה העיקרית לנטישת שוק המק"מ על ידי המשקיעים הזרים היא המלחמה שהכריז בנק ישראל על הספקולנטים במטבע חוץ בתחילת שנת 2011. זאת לאחר שבמהלך השנתיים שקדמו ליוזמת בנק ישראל ניצלו אותם ספקולנטים את פערי הריביות בין השקל לבין הדולר והיורו והזרימו לארץ מיליארדי דולרים, שאותם הם המירו לשקלים לצורך רכישת מק"מ. פעילות ספקולטיבית זו הייתה אחת הסיבות העיקריות להתחזקות הניכרת שנרשמה בשער השקל מול הדולר והיורו בשנת 2010.

שני גורמים נוספים, שתרמו גם הם ליציאת המשקיעים הזרים משוק המק"מ, היו ביטול הפטור ממס בשיעור של 15% למשקיעים זרים על רווחים במק"מ ובאגרות חוב לטווח קצר, ושש הפחתות הריבית בהיקף מצטבר של 1.5% שביצע בנק ישראל מאז חודש אוקטובר 2011, שהקטינו את כדאיות ההשקעה קצרת הטווח בשקל.

תגיות