אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הרכישה שתאתחל את Dell

פרשנות

הרכישה שתאתחל את Dell

יצרנית המחשבים הוותיקה נאבקת על קיומה מזה שנים מספר וסובלת מהפסדים ומצמצום השוק בו פועלת. רכישתה ב-24 מיליארד ד' תוכל להוות פתיחת דף חדש עבורה כחברה פרטית, להציל את דעיכתה - ואף לחדור לשוק המובייל

05.02.2013, 18:26 | הראל עילם ואסף גלעד

Dell, יצרנית המחשבים האישיים השלישית בגודלה בעולם, סגרה היום (ג') עסקה למכירתה תמורת 24.4 מיליארד דולר. הקונים הם קרן סילברלייק, מיקרוסופט ומייסד והמנכ"ל ומייסד החברה, מייקל דל. זהו ה-buyout הגדול ביותר מאז רכישת קבוצת המלונות הילטון ב-2007.

קראו עוד בכלכליסט

העסקה צפויה לצאת לפועל לקראת אמצע 2013. דירקטוריון החברה מחויב לבדוק הצעות רכישה נוספות ב-45 הימים הקרובים, לפי ההערכות, אף גוף לא יכול להרשות לעצמו את העסקה ללא התמיכה של המייסד.

מחיר המכירה משקף 13.65 דולר למניה - 25% מעל מחיר הסגירה של המניה ב-11 בינואר, היום בו המשא ומתן לרכישתה פורסם בציבור על ידי סוכנות בלומברג ו"וול סטריט ג'ורנל". בכך הופכת החברה לפרטית ומניית דל נמחקת מהמסחר בוול סטריט. הפעם האחרונה שהחברה נסחרה לפי שווי כזה היה במאי 2012.

מייקל דל ואחד ממחשבי החברה, צילום: בלומברג מייקל דל ואחד ממחשבי החברה | צילום: בלומברג מייקל דל ואחד ממחשבי החברה, צילום: בלומברג

בשלב זה לא ידוע מה יהיה גורלה של פעילות החברה בישראל, שכוללת 345 אנשי פיתוח, שירותים ומכירות. מרכז הפיתוח של Dell בישראל מבוסס על רכישת חברת מוצרי האחסון אקסהנט משנת 2010, עסקה שהוערכה אז בסכום פעוט של 12 מיליון דולר.

בשנה שעברה העבירה דל את פעילותה למשרד משרד בן שתי קומות בהרצליה פיתוח ובו מועסקים כ- 105 מהנדסים העוסקים במו"פ. המרכז עוסק בפיתוח טכנולוגיות לתחום אחסון המידע לארגונים, המתמקד באיתור מידע קריטי לארגון ובאחסונו ברמות קריטיות שונות. נוסף על כך מעסיקה Dell בהרצליה עוד כ-40 עובדי מכירות ועוד 200 עובדי מחשוב ושירותים מחברת קווסט, יצרנית תוכנה לניהול מערכות ארגוניות, שנרכשה על ידה ביולי שעבר.

מפיתוחי העבר של Dell: מחשב ה-Adamo, מהדקים ביותר שפותחו מעולם מפיתוחי העבר של Dell: מחשב ה-Adamo, מהדקים ביותר שפותחו מעולם מפיתוחי העבר של Dell: מחשב ה-Adamo, מהדקים ביותר שפותחו מעולם

המייסד מקבל את החברה בחזרה לידיו

מייקל דל, שחזר לתפקיד מנכ"ל החברה ב-2007 לאחר מספר שנים שבהן איבדה Dell את ההובלה בשוק המחשבים, גם צפוי לחזור להיות בעל גרעין השליטה ביצרנית המחשבים הוותיקה אותה הקים לפני קרוב לשלושים שנה.

זאת, בעוד שסילבר לייק ומיקרוסופט - שהעמידה הלוואה בסך שני מיליארד דולר לטובת העסקה - יהפכו להיות משקיעי מיעוט. קבוצת ההשקעות סילבר לייק ידועה בעסקאות הרכישה הגדולות שלה וגם הובילה את רכישת סקייפ ומכירתה למיקרוסופט ולפני כן את רכישת Avaya.

דל, שדיבר על האפשרות של הפיכת החברה לפרטית כבר ב-2010, ישאר כמנכ"ל ויו"ר הדירקטוריון. המיליארדר, שעשה את רוב הונו בשנים האחרונות בהשקעות בתחום הנדל"ן, אמר על העסקה: "אני מאמין שהרכישה תפתח פרק חדש עבור החברה, עבור הלקוחות שלנו ועבור העובדים שלנו".

מניית Dell מציגה ביצועים מאכזבים מאז 2000, אז, בלב בועת הדוט-קום וכיצרנית המחשבים המובילה בעולם, שווי החברה עמד על 98 מיליארד דולר. לפי חברת המחקר גרטנר, רק בשנה האחרונה היא איבדה 21% מהיקף נתח המכירות שלה בתעשיית המחשבים האישיים, בעיקר בתחרות מול לנובו הסינית. לפי הערכות האנליסטים, בשנה הפיסקלית הנוכחית תדווח החברה על ירידה של 15% בהכנסות לעומת אשתקד.

משבר הפוסט-PC

קשייה של Dell אינם מראה יוצא דופן בנוף יצרניות המחשבים הוותיקות: שוק ה-PC כולו נמצא בנסיגה. לפי אותו דו"ח של גרטנר, ברבעון הרביעי של 2012 נמכרו רק 90 מיליון מחשבים אישיים - ירידה של 5% לעומת הרבעון המקביל אשתקד. Dell מעולם לא הצליחה להתברג כמותג מוביל בתחום מוצרי הפרימיום בתחום המחשבים הנייחים והמחשבים הארגוניים, למרות ההצלחה שלה בשוק המחשבים הניידים.

בניגוד לחברות אחרות, היא גם לא הציגה אסטרטגיית מובייל נרחבת והמוצרים שפיתחה לא זכו להצלחה מרובה - אפילו כאשר היא השיקה את הפאבלטים והמיני -טאבלטים הראשונים עם מסכי 5 אינץ', שעם הזמן הפכו לקטגוריית הפאבלט בזכות מכשירי ה-Note של סמסונג.

מחשב ה-Streak, הפאבלט הראשון מחשב ה-Streak, הפאבלט הראשון מחשב ה-Streak, הפאבלט הראשון

בנוסף, בניגוד ל-HP ויצרניות מחשבים אחרות, Dell גם לא הצליחה לחדור בהצלחה לשווקי האחסון או הענן, למרות כמה טכנולוגיות מרשימות בתחום, כולל הקמת מרכז פיתוח בינלאומי בישראל. היא עדיין מדשדשת מאחורי חברות כגון HP, אורקל, סיסקו, גוגל, אמזון ומיקרוסופט בתחום השירותים המקוונים.

הזווית של ענקית התוכנה למה מצטרפת מיקרוסופט לקרנות שמבקשות לרכוש את Dell? חברת המחשבים רושמת הפסדים מאז 2004 ומחשביה כושלים במאבק מול מחשבי הלוח. עם זאת, מיקרוסופט צפויה לחבור לקרנות סילברלייק ו-TGP כדי להאיץ את חדירת ווינדוס 8 לארגונים ולהאט את הצניחה במכירות המחשבים הניידים ניצן סדן, 3 תגובותלכתבה המלאה

ניתן להגיד כי החברה ניצלה ממשבר כלכלי חריף אף יותר: דל אמר בראיון לפני חודשיים שהוא סירב להצעה לרכוש את חברת התוכנה אוטונומי, שנרכשה לבסוף על ידי HP. לימים התגלה כי החברה הבריטית זייפה את הדוחות שלה על מנת להראות כיעד רכישה מושך.

התוצאה הסופית היא ש-Dell נשארה עם אותו שוק בתעשייה שהולכת ומתרחקת מעולם המחשבים האישיים, ומחליפה אותו בפתרונות תוכנה, ענן ומובייל. 70% מהכנסותיה מגיעות משוק ה-PC.

המהפך?

ההחלטה להפוך את Dell לחברה פרטית ולהחזיר את השליטה לידי דל נועדה לאפשר לחברה לבצע את השינויים הקשים והכרחיים שהיא צריכה לעשות על מנת לחזור לרלוונטיות ולחדור לשווקים חדשים. בין השאר, ניתן להניח שהחברה תחזור לשוק הסלולר ותנסה למקם את אחיזתה שם - ללא צורך בחובת דיווח.

לא מדובר בנוסחה מנצחת בהכרח - חברות שהפכו לפרטיות לא בהכרח הצליחו לאחר המהפך, במיוחד Avaya ו-SDS, שנרכשו גם הן על ידי סילברלייק במסגרת BuyOut.

מעורבתה של מיקרוסופט בעסקה גם מצביע על כך שניתן להניח כי החברה תשים דגש, אם לא תתמקד באופן בלעדי, ביצור מכשירי ווינדוס פון 8, מערכת ההפעלה הסלולרית מבית מיקרוסופט. ענקית התוכנה מרדמונד אמנם מתקשה לדחוף את מערכת ההפעלה דרך שיתוף הפעולה שלה עם נוקיה, אבל לאחרונה היא גם נכנסה לשותפות נרחבת עם יצרנית מכשירי הסלולר הסינית חוואווי, ושיתוף פעולה עם Dell יוכל לקדם אותה משמעותית.

מבחינת מיקרוסופט, הדבר גם יכול להראות כניסיון לחזר מחדש אחרי יצרניות המחשבים, שהתרחקו ממנה לאחר שהיא הכריזה על כוונתה להפוך לחברת תוכנה וחומרה ולייצר טאבלט משלה. בהודעה רשמית, החברה אמרה שהיא "מחוייבת להצלחת שוק ה-PC ותמשיך להשקיע בתעשייה ולחפש דרכים לפתח את האקוסיסטם".

בהנחה ומיקרוסופט אכן תהיה גורם משפיע ומהותי מאחורי המהפך של Dell, ואולי אף תיתן לחברה מעמד מועדף כיצרנית, הדבר יכול להרשם כנצחון עבור שתי החברות. Dell מצידה תוכל להתמקד בשיפור מעמדה כיצרנית סלולר, בעוד שמיקרוסופט תזכה לעוד חברה שתמשיך לקדם את מוצריה בזמן שגם היא מנסה להתאים את עצמה למהפכת הסלולר. היא גם תבטיח בדרך זו ש-Dell לא תשלים לחלוטין את המהפך כחברת שירותי ענן, כמו HP, במיוחד בהתחשב שמיקרוסופט צריכה בעלת ברית בתחום.

תגיות