אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כספי חריגות השכר בבר-אילן לא הוחזרו בניגוד לעמדת המבקר צילום: יובל חן

מעקב כלכליסט

כספי חריגות השכר בבר-אילן לא הוחזרו בניגוד לעמדת המבקר

למרות ביקורת קשה של מבקר המדינה לפני כחודשיים, חריגות השכר של מנכ"ל האוניברסיטה הפורש עדיין לא הושבו, בין היתר בגלל מו"מ מתמשך מול האוצר בנושא שכר בכירים באוניברסיטאות. לעומת זאת, שכר עורכי הדין שייצגו את בר־אילן מול המבקר כבר שולם

06.02.2013, 06:55 | חן פונדק

"לדעת משרד מבקר המדינה, על הגורמים המוסמכים ובהם הממונה על השכר, ות"ת (הוועדה לתכנון ולתקצוב במועצה להשכלה גבוהה - ח"פ) והנהלת האוניברסיטה לפעול בנחישות כדי שהאוניברסיטה תפעל להשיב לקופתה את הכספים ששולמו לבכירי האוניברסיטה שלא כדין", כך כתב מבקר המדינה יוסף שפירא על אוניברסיטת בר־אילן בדו"ח שלו. אלא שחודשיים אחרי פרסום דו"ח המבקר עדיין לא הושבו כספי חריגות השכר של מנכ"ל האוניברסיטה הפורש חיים גליק.

קראו עוד בכלכליסט

פרופ פרופ' קוה, נשיא אוניברסיטת בר־אילן | צילום: שלום בר טל פרופ

הכספים שיש להשיב הם כספי חריגות שכר של גליק ו־95 אלף שקל עבור הטבה כפולה שקיבל עבור אחזקת רכב.

קביעת גובה חריגות השכר תלוי בסיום המשא ומתן המתנהל כבר שלוש שנים, ועד שהצדדים לא יגיעו לידי הסכמות לא ניתן יהיה לתרגם את דבריו הנוקבים של המבקר לסכום כסף שיש להשיב. בעוד שכספי החריגות לא שבים, משלמת האוניברסיטה כספים רבים לעורכי דינה, הן עבור הטיפול בדו"ח המבקר והן עבור ניהול המשא ומתן מול הממונה על השכר.

שכר ראשוני גבוה מהתעריף בתוספת העלאה למפרע

בדו"ח המבקר נמתחה ביקורת קשה על התנהלות נשיא האוניברסיטה פרופ' משה קוה בתחומים שונים הקשורים בניהול האוניברסיטה, וכן על שכר בכירים באוניברסיטה וגליק בראשם.

שכרו של גליק עם תחילת העסקתו ב־2008 עמד על 50 אלף שקל, שכר הגבוה מהתעריף הנקבע על ידי הממונה על השכר. על אף שכרו הגבוה מלכתחילה, לאחר כמה חודשים ביקש גליק מהוועדה לשכר בכירים באוניברסיטה כי שכרו יושווה ל־90% משכר הנשיא. המבקר מצא שבקשתו של גליק אושרה וכי בניגוד להחלטת הוועדה, שקבעה כי שכרו של גליק יעלה החל מיום ההחלטה, בפועל הועלה שכרו למפרע מיום העסקתו, כלומר 11 חודשים קודם לקבלת ההחלטה.

חריגת השכר דווחה כבר ב־2008 ולא טופלה

ממשיכים לבזבז כספי ציבור 800 אלף שקל שילמה בר־אילן לעורכי הדין שיריבו עבורה מול המבקר בר־אילן בחרה לשכור את שירותיהם של שני משרדי עורכי דין כדי לטפל בביקורת המבקר ובמשא ומתן המתנהל מול הממונה על השכר חן פונדק, 3 תגובותלכתבה המלאה

בדצמבר 2008 פנה פרופ' יעקב נאמן שכיהן אז כיו"ר הוועדה לשכר בכירים, לממונה על השכר ודיווח לו על החלטתה של הוועדה לקביעת שכר בכירים לגבי שכר המנכ"ל גליק. יום לאחר פניית נאמן השיב לו הממונה על השכר כי "שכר המנכ"ל הנו חריגה מהשכר המאושר לתפקידים אלו" וכי הוא ממתין לדיווח כי המצב שונה. הממונה על השכר קבע עוד כי שכרו הראשוני של גליק לצד ההעלאה מהווים חריגת שכר של 6,000 שקל בחודש בממוצע.

אלא שהכספים לא הושבו עד היום, ובדו"ח המבקר האחרון נכתב כי "התשלום למפרע היה שלא כדין, ועל האוניברסיטה לדרוש מן המנכ"ל להחזיר את הכספים העודפים ששולמו לו בניגוד להחלטת הוועדה לקביעת שכר בכירים". בדו"ח המבקר דווח עוד כי בנוסף לשכרו הגבוה קיבל גליק במשך שנה הן רכב צמוד מקופת המדינה מתפקידו הקודם בשב"ס, והן תגמול בשווי כספי של רכב צמוד מהאוניברסיטה, הכולל הוצאות שכירות ותחזוקה שוטפת. עבור החזרת הרכב דורש הממונה 95 אלף שקל, בניגוד להשבת ההטבה הכפולה עבור הרכב. כימות השבות השכר הוא עניין מסובך הרבה יותר והוא תלוי, כאמור, במשא ומתן בין האוניברסיטאות לממונה על השכר בנוגע לשכר בכירים.

כאמור, המשא ומתן בין האוניברסיטאות לממונה על השכר מתנהל כבר שלוש שנים. הפער בין הצדדים נובע מכך שבעוד שמשרד האוצר אימץ את מתווה זוסמן לקביעת שכר הבכירים, ולפיו השכר נקבע בצורה שונה בכל אוניברסיטה על ידי ועדות פנימיות, האוניברסיטאות מצדן טענו כי עומדת להן הזכות לנהל את עצמן בחופשיות הנובעת מהחופש האקדמי. בכל מקרה, כל עוד המשא ומתן לא מגיע לידי סיום, לא ניתן לקבוע את גובה חריגות השכר המדויקות באוניברסיטאות השונות בכלל ובבר־אילן בפרט. במקביל למשא ומתן המתנהל, לפני כחודשיים, יום לאחר פרסום דו"ח המבקר, הוציא הממונה על השכר מכתב לאוניברסיטה ובו נקבע שימוע לאוניברסיטה בעניין גליק, אשר עתיד להתקיים בימים הקרובים.

גליק מסר בתגובה כי "הסיטואציה שלי אינה שונה מכל עובד בכיר אחר באוניברסיטה ותטופל בהתאם". מבר־אילן נמסר כי "הנושא נמצא בהתדיינות בין ועד ראשי האוניברסיטאות לבין הממונה על השכר בנוגע לכלל האוניברסיטאות".

תגיות