אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פישר רומז על חידוש ההתערבות במסחר במטבע חוץ צילום: עטא עוויסאת

פישר רומז על חידוש ההתערבות במסחר במטבע חוץ

נגיד בנק ישראל בכנס בינלאומי בפראג: "אפשר להילחם עם השוק, אם מה שהוא רוצה זה שהמטבע שלך יתחזק". פישר גם רמז על הכוונה לבצע רכישת אגרות חוב על ידי הבנק המרכזי

10.02.2013, 16:30 | אמנון אטד

נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר שולח רמזים עבים לגבי האפשרות שבנק ישראל ישוב ויתערב במסחר במטבע חוץ, במטרה להחליש את השקל ולעודד בדרך זו את היצוא הישראלי. הפעם האחרונה שבה התערב בנק ישראל במסחר במט"ח ורכש דולרים הייתה בחודש יולי 2011. את הרמזים בדבר אפשרות להתערבות מחודשת בשוק המט"ח בחר פישר לשגר דווקא מפראג בירת צ'כיה, שבה נשא בסוף השבוע שעבר את הנאום המרכזי בכנס בינלאומי לרגל חגיגות ה- 20 לבנק המרכזי הצ'כי ולקיומו של המטבע הצ'כי העצמאי.

סטנלי פישר, צילום: אבי פרץ, ynet סטנלי פישר | צילום: אבי פרץ, ynet סטנלי פישר, צילום: אבי פרץ, ynet

בנאום, סקר פישר את מדיניות ההתערבות במסחר במטבע חוץ של הבנק המרכזי של שווייץ, ואמר: "כולם אומרים שאי אפשר להילחם עם השוק. זה סיפור טוב. אפשר להילחם עם השוק, אם מה שהשוק רוצה זה שהמטבע שלך יתחזק. אני אדבר בשקלים, כי זה הנושא שעליו אני חושב. אנשים באים למדינה ורוכשים נכסים במטבע מקומי, ואתה מייצר עבורם שקלים. אנחנו יכולים לייצר שקלים בכמויות מאוד גדולות. את השקלים האלה אנחנו 'מעקרים' (סופגים בחזרה מהשוק - א.א.) באמצעות מכירה מיידית של ניירות ערך לטווח קצר (הכוונה לאגרות מק"מ - א.א.). אפשר לעשות זאת לנצח. זה יהיה מאוד יקר לפעול כך, אבל ניתן לעשות זאת".

מה שפישר אומר למעשה, הוא שבניגוד לדעה הרווחת, כאשר הבנק המרכזי רוצה להחליש את המטבע המקומי, הבעיה אינה קשה, כי הוא יכול לייצר לשם כך כמויות בלתי מוגבלות של כסף. דברים אלה של הנגיד עולים בקנה אחד עם דברים שהשמיע לפני מספר שבועות יועצו הבכיר ומי שהיה במשך שנים אחראי לניהול יתרות המט"ח של ישראל, בארי טאף.

בראיון ל"כלכליסט" אמר אז טאף: "שער החליפין הוא נושא מאוד חשוב, ואנחנו לא אדישים לרמתו. אנחנו חושבים אמנם שעדיף לא להתערב בשוק, אבל אם נחשוב ששער החליפין סוטה במובהק מהתנאים הבסיסיים במשק, לא נהסס לשוב ולהתערב במסחר במט"ח".

בהמשך נאומו רמז פישר למכשיר פעולה נוסף, שגם אותו עשוי בנק ישראל לשלוף בהמשך השנה. כאן נתן פישר את הדוגמה של הבנק המרכזי של יפן, שנאלץ להתמודד עם מציאות שבה הריבית הייתה בשיעור של 0%. מכשיר הפעולה במקרה כזה הוא מה שנקרא "הרחבה כמותית", או בשפה פשוטה יותר - רכישת אגרות חוב על ידי הבנק המרכזי.

פישר כבר הפעיל בעבר מכשיר פיננסי זה, כאשר התחיל בפברואר 2009 לרכוש אג"ח ממשלתיות בבורסה. בעתיד עשוי פישר לשוב ולרכוש אגרות חוב ממשלתיות, אם המצב יחייב שיטת פעולה זו: או כאשר ריבית בנק ישראל לטווח קצר תהיה ברמה מאוד נמוכה, או כאשר יתעורר הצורך לעודד את הורדת הריבית לטווח בינוני וארוך.

תגיות

9 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
די למניפולציות בשער השקל!
השקל חזק ביחס לדולר? טוב, זה לא מפתיע, בהתחשב בכך שהפד מדפיס דולרים כאילו אין מחר!!! מספיק עם המניפןלציות הללו על מנת להחליש את השקל. שקל חזק זה דבר טוב. שקל חזק משמעו שהכסף שלנו קונה יותר בעולם, שמחירי הסחורות המיובאות יוזלו, וזה כולל מזון מיובא ודלק! ואל תתחילו לבכות לי על היצואנים, שקשה להם. על איזה מין יצואנים אנחנו מדברים, אם הם לא מסוגלים להתמודד בשוק העולמי בלי מניפולציות מלאכותיות בשער המטבע? איזו כדאיות כלכלית יש בעסק כזה בכלל? יש בעיה של עודף זרימת הון זר לישראל? אז תטילו מגבלות על הספקולנטים הזרים. אזרחי ישראל לא צריכים לשלם על כך את המחיר.
אורן  |  10.02.13
7.
30000 קראוואנים +מיסוי המקמ לאזרחי חוץ+10 קבלני בנין סינים,יעלו המטח,יורידו מחיר דיור
יורידו חוב המדינה ויורידו ריבית ויפתרו רוב הבעיות, ירידת מחיר הדיור יוריד יוריד המדד ב1-2% לשנה - ויגרום להורדת חוב המדינה - למדינה יש חוב כולל מעל ל-650-700 מליארד שח ,כל אחוז בירידת המדד יחסוך למדינה כ 6-7 מליארד שח כל שנה, וצעד זה , אבל השלטון ומקורבים ובעלי ענין לא באמת רוצים בפתרון . ומדוע לא? כי רובם נמצאים בפוזיציית נדלן = ואפילו הנגיד דואג בעיקר לחוב הבנקאי =
כותבי תרחישם12,12,12  |  10.02.13
6.
מדוע ראשי המשק בישראל אינם נוקטים בצעדים מידיים? למה הם ממתינים?
עוד לפני הקיצוצים המתוכננים, האוצר ובנק ישראל חייבים לנקוט בצעדים נוספים באופן מיידי כדי לייצב את המשק ולעודד את הצמיחה! 1) פיחות השקל ב 10 אחוז לפחות וקביעת שער בסיס לדולר שממנו אין לרדת (כי פגיעה בייצוא תפגע בצמיחה, ואין צורך להסביר מה יקרה למשק לאחר מכן). 2) הורדת ריבית גדולה. 3) חובת נזילות שבין 30 ל 40 אחוז (במקום 10 אחוז היום). 4) ביטול הפטור ממס שניתן לזרים על רווחי מק"ם (הספקולנטים הזרים חוגגים על הכלכלה הישראלית באין מפריע). 5) שער ריבית נפרד וגבוה ללווי המשכנתאות, כדי לצנן את שוק הנדל"ן. אם צעדים אלה ואחרים לא יתבצעו בקרוב, תוך מספר חודשים מדינת ישראל תיקלע למשבר פיננסי חמור שכמוהו עוד לא ידעה!
בנקאי בגימלאות  |  10.02.13
לכל התגובות