אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פושקאשים: ככה בונים את העתיד של הכדורגל ההונגרי צילום: ראובן שוורץ

פושקאשים: ככה בונים את העתיד של הכדורגל ההונגרי

התערבות ממשלתית, עזרה מריאל מדריד, ספונסר יפני והשקעה בתשתיות פיזיות ואנושיות. ככה מייצרים בכפר קטן ונידח את דור העתיד של השחקנים ההונגרים. בקרוב כולנו נכיר את שמם

11.02.2013, 10:34 | אביב בצון

קילומטרים מערבית מבודפשט הבירה, בין אגם בלטון לנהר הדנובה, בין שדות ירוקים עוצרי נשימה, יש כפר קטן ופסטורלי המאוכלס על ידי קצת יותר מ־2,000 תושבים. פלשט (felcsut) זהו שמו. בתוך הכפר, בשקט וביסודיות, נבנה העתיד של הכדורגל ההונגרי.

הסיפור מתחיל אי שם בשנת 1999. במסיבת עיתונאים חגיגית בפלשט מודיעה קבוצת החובבנים המקומית על צירופו של יליד הכפר ויקטור אורבן (36) לסגל הקבוצה. אורבן היה באותם ימים ראש ממשלת הונגריה. הצטרפותו של ראש הממשלה לקבוצה היתה עניין סמלי, אף שהספיק לשחק לא מעט משחקים במדי הקבוצה, בעיקר לאחר סיום הקדנציה בממשלה בשנת 2002. חזרתו של הפוליטיקאי/כדורגלן לפלשט הולידה במוחו של ויקטור רעיון שלימים יהפוך לתקווה הגדולה של הכדורגל ההונגרי - אקדמיית כדורגל אירופית בפלשט.

קראו עוד בכלכליסט

ויקטור אורבן. התחיל הכל, צילום: בלומברג ויקטור אורבן. התחיל הכל | צילום: בלומברג ויקטור אורבן. התחיל הכל, צילום: בלומברג

המטרה: לטפח בני אדם

שמונה שנים מאוחר יותר, ב־1 באפריל 2007, נחנך מרכז פלשט להשכלה גבוהה ולפיתוח כדורגלנים צעירים, או לחלופין - אקדמיית הכדורגל על שם פרנץ פושקאש. הבחירה בשם של פושקאש היתה טבעית - אורבן העריץ את הכוכב ההונגרי בצעירותו, וראה בו את האידיאל ההונגרי, השאיפה למצוינות. באופן סמלי, יום השקת האקדמיה היה גם יום הולדתו ה־80 של פושקאש, שנפטר שנה קודם לכן. בטקס חניכת המרכז אמר אורבן: "הכדורגל ההונגרי יכול להתקדם אך ורק על ידי בניית תשתיות ראויות עבור הדורות הבאים, ונרגיל את הכדורגלנים הצעירים לעבוד בסטנדרטים הגבוהים ביותר כבר בתחילת דרכם. אקדמיית הכדורגל לא נבנתה להנאתנו האישית ולא כמקור הכנסה, אלא כדי לפתח כישרונות צעירים לטובתם האישית ולטובת הונגריה כולה. המטרה המרכזית היא לטפח בני אדם טובים שבנוסף יידעו לשחק כדורגל ברמה גבוהה".

מרכז פושקאש נבנה בחלקים, תוך חשיבה מעמיקה על טובת הנערים. מגרשה של פלשט החובבנית עבר שיפוץ מסיבי, ומסביבו נבנו תריסר מגרשי אימונים במשטחים ובגדלים שונים. על חורבותיה של חנות בגדי גברים קטנה, שצמודה למגרשי האימונים, נבנתה אכסניה יוקרתית בעיצובו של הארכיטקט ההונגרי אימרה מאקוביץ', שמאכלסת בתוכה את 60 חניכי האקדמיה.

ב־2009 נוספו למתחם מרכז רפואי מתקדם ומרכז להדרכה מקצועית, וכעבור שנה נחנך אגף חדש הכולל מסעדה, אולם תקשורת גדול, משרד יחסי ציבור ומערכת המגזין FourFourTwo בשפה ההונגרית. לאחרונה נפתח בניין מעונות נוסף הנותן מגורים ל־30 בוגרי האקדמיה בגילי 17–19. מוזיאון שמוקדש כולו להיסטוריה העשירה של פרנץ פושקאש עתיד להיפתח בחודשים הקרובים, כמו גם בית ספר אקסטרני לחניכי האקדמיה ואצטדיון מקורה עם 3,500 מקומות, שישמש את הקבוצה הבוגרת של האקדמיה (גילי 17–19).

תהליך גיוס הצעירים לאקדמיה מחולק לשניים: החלק הראשון הוא בשיטת "הבית הפתוח", שבו ההורים יכולים לרשום את ילדיהם באתר האקדמיה והשחקנים הצעירים מוזמנים למבחנים. אם ההתרשמות חיובית, הילד נכנס לאקדמיה כשחקן מן המניין.

קראו עוד בכלכליסט

פישונט ואוחנה. הוביל את הנוער של הונגריה למאזן מושלם בשלב הבתים המוקדם, כולל ניצחון ענק על איטליה החזקה, תוך הסתמכות על כמה כישרונות מהאקדמיה של פושקאש, צילום: ראובן שוורץ פישונט ואוחנה. הוביל את הנוער של הונגריה למאזן מושלם בשלב הבתים המוקדם, כולל ניצחון ענק על איטליה החזקה, תוך הסתמכות על כמה כישרונות מהאקדמיה של פושקאש | צילום: ראובן שוורץ פישונט ואוחנה. הוביל את הנוער של הונגריה למאזן מושלם בשלב הבתים המוקדם, כולל ניצחון ענק על איטליה החזקה, תוך הסתמכות על כמה כישרונות מהאקדמיה של פושקאש, צילום: ראובן שוורץ

מלמדים שפה ושחמט

החלק השני של תהליך הגיוס הוא שיתוף הפעולה הרחב שיש לאקדמיה עם 42 מחלקות נוער ברחבי הונגריה, השולחות את הכישרונות הבולטים שלהן לפלשט. השחקנים מחולקים לארבע קבוצות גיל - ילדים (עד גיל 13), נערים (עד 15), נוער (עד 17) ובוגרים (עד 19). המרשימים ביותר מתקבלים לאקדמיה.

כלל האימונים והמשחקים של ארבע קבוצות האקדמיה מתועדים ומוקלטים על ידי תחנת הטלוויזיה של האקדמיה - Puskas TV, ובכך יש אפשרות לאנשי הצוות המקצועי לנתח את החולשות והחוזקות של כל שחקן, ולתת דגשים מקצועיים מדויקים יותר. דרך ניתוחי המסך נבנים האימונים הטקטיים של הקבוצות. בנוסף, פעמיים בשבוע נערכים לקבוצות אימוני כוח, כדי למקסם את היכולת הפיזית של השחקנים. כל המאמנים באקדמיה מחזיקים בתעודות "פרו", המאפשרות להם לאמן גם קבוצות בוגרים בכל רמה.

אחד הנושאים שוויקטור אורבן שם דגש עיקרי עליו הוא החינוך. בית ספר אקסטרני פרטי הוקם לאחרונה בפלשט, ונועד להעניק השכלה גבוהה לכדורגלנים הצעירים. אחד מנושאי הלימוד המרכזיים בתוכנית הלימודים הוא שפות - הילדים לומדים אנגלית, גרמנית, ספרדית, צרפתית ואיטלקית, בין היתר כדי להקל על מעבר אפשרי לליגות הגדולות במערב אירופה (כיום רק שלושה הונגרים משחקים בחמש הליגות הגדולות).

כמו כן, יש בתוכנית הלימוד גם דגש על הנושא המנטלי. באקדמיה רוצים לעצב את אופי הילדים לפי אותו אידיאל של פושקאש, כמו שנהג אורבן לומר - לשאוף למצוינות. לא רק בכדורגל, אלא בכל תחום. חלק מתוכנית החינוך כוללת לימודי חשיבה באמצעות שחמט, ביקורים תכופים בתיאטראות ובקונצרטים, ונוכחות חובה בכל משחקי הבית של הנבחרת הלאומית.

מי שמתווה מדי שנה את הדרך החינוכית לילדי האקדמיה היא ועדת גאלאיי, או בשמה המלא "הוועדה לליווי מקצועי ואסטרטגיה חינוכית". נשיא הוועדה הוא מאמן נבחרת הונגריה לשעבר, אימרה גאלאיי, וצוות המומחים כולל את ד"ר מצאיי וחבריו של פושקאש לדור הזהב ההונגרי משנות החמישים - גיולה גרושיץ', ז'נו בוזיאנסקי, פרנץ קובאץ' וג'וז'ף תות'. על הפן המקצועי אחראי מנהל האקדמיה ומאמן נבחרת הונגריה בעבר, ג'וז'ף טייטי, ועל תחום גיוס השחקנים אמון הסקאוט הראשי גאבור הרטייני.

בין האקדמיה לריאל מדריד, הקבוצה המזוהה ביותר עם פושקאש, קיים שיתוף פעולה פורה בשנתיים האחרונות. בספטמבר 2011 נחנך בחסות ריאל בית הספר החברתי־ספורטיבי לשוויון הזדמנויות של פלשט (או בשמו הקצר - RealTanoda), המעודד פעילות חברתית בעזרת ספורט וחורת על דגלו ערכים כמו עזרה לזולת, קבלת השונה וכבוד הדדי. בנוסף, ריאל משאילה מדי שנה שחקנים צעירים לאקדמיה, כהכנה לקראת מעבר לקבוצה־ הבת של הבלאנקוס ריאל קסטיליה.

אחת הספונסריות הראשיות של האקדמיה היא יצרנית הרכב היפנית סוזוקי, שמארגנת מדי שנה את טורניר גביע פושקאש־סוזוקי לנערים עד גיל 17, הנחשב לאחד הטורנירים היוקרתיים באירופה בגילים הללו. בין המשתתפות הקבועות נמצאות ריאל מדריד, הונבד (קבוצתו הראשונה של פושקאש), פנאתינייקוס (ההונגרי אימן בקבוצה במשך ארבע שנים), מילאן, סלובן ברטיסלבה וקבוצות הנערים של וידאוטון והאקדמיה.

קראו עוד בכלכליסט

., צילום: ראובן שוורץ . | צילום: ראובן שוורץ ., צילום: ראובן שוורץ

התינוקות של פישונט

הצלחה ראשונית של האקדמיה ניתן לראות בנבחרת הנערים ההונגרית. הנבחרת, שאותה מאמן שחקן העבר של בית"ר ירושלים והפועל ת"א, אישטוואן פישונט, העפילה לאליפות אירופה לנערים שתתקיים בקיץ בסלובקיה, לאחר שנכשלה להעפיל שש פעמים ברציפות. פישונט הוביל את הנערים למאזן מושלם בשלב הבתים המוקדם, כולל ניצחון ענק על איטליה החזקה, תוך הסתמכות על כמה כישרונות מהאקדמיה של פושקאש.

ויקטור אורבן נבחר ב־2010 לקדנציה נוספת כראש ממשלת הונגריה. בנאום פתיחת האקדמיה ב־2007 הוא אמר שבתוך עשור הכדורגל ההונגרי כולו ירוויח מהאקדמיה. המטרה המוצהרת של אורבן היא להגיע לגביע העולמי. ב־2018 המונדיאל יתקיים לראשונה במזרח אירופה. הנערים של פישונט אמורים להיות חוד החנית של נבחרת חדשה ותוססת, נבחרת שבהונגריה תולים בה הרבה תקוות להעפיל למונדיאל - לראשונה מאז 1986.

אורבן מצפה לראות בגביע העולמי ברוסיה דור צעיר, מוכשר וחכם יותר. דור שחקנים שנבנה מהבסיס על המורשת של דור הזהב ההונגרי, על המורשת של פרנץ פושקאש. אם וכאשר נבחרת הונגריה תגיע לרוסיה, ראש הממשלה יישב בביתו הצנוע בכפר הקטן והפסטורלי פלשט ויגיד לעצמו בחיוך "מכאן הכל התחיל".

הכותב הוא כתב של "השישית באירופה", בלוג תוכן על כדורגל בישראל ובאירופה

תגיות