אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הקטנה שהימרה על הממשלתיות הארוכות וכבשה את צמרת הדירוג צילום: עמית שעל

הקטנה שהימרה על הממשלתיות הארוכות וכבשה את צמרת הדירוג

אלומות חסכון מדינה, שמנהלת 55 מיליון שקל בלבד, היא קרן האג"ח מדינה ללא מניות האקטיבית היחידה שמכה את מדד הייחוס מעבר לטווח הקצר

12.02.2013, 08:01 | בועז בן־נון

קטגוריית קרנות האג"ח מדינה ללא מניות מכילה 37 קרנות (המנהלות יותר מ־10 מיליון שקל כל אחת) ומספקת למשקיעים מפלט בטוח בתוך עננת חוסר הוודאות ששוררת בשווקים בארץ ובעולם. הקטגוריה אכן נהנתה מצמיחה של 10% בנכסי הקרנות בשלושת החודשים האחרונים שעומדים כעת על 11 מיליארד שקל, אולם אף קרן שמנוהלת באופן אקטיבי לא הצליחה להכות את מדד הייחוס (אג"ח ממשלתיות) בטווח של שלוש שנים ורק אחת הצליחה לעשות זאת ב־18 החודשים האחרונים.

חוף מבטחים?

קרנות האג"ח מדינה ללא מניות מנסות להכות את מדד האג"ח הממשלתיות על ידי שילוב של אג"ח מדינה, צמוד או לא צמוד (50%–75%) ולפרקי זמן קצרים וארוכים (8 שנים ומעלה). האג"ח משולבות עם מט"ח ונכסים בחו"ל (לרוב עד 10% מהנכסים) ואג"ח קונצרניות.

שתיים מהקרנות בקטגוריה הן "מגה־קרנות" שמנהלות כ־2 מיליארד שקל כל אחת וביחד הן מהוות כ־40% מהקטגוריה: כלל ממשלתי ללא חברות ופסגות פלטינום אג"ח מדינה ללא מניות. שתיים הן קרנות מחקות, ואחת היא למעשה תעודת סל, קסם KTF ממשלתי כללי ללא מניות. הקרנות שייכות לקטגוריית אג"ח בארץ מדינה של רשות ני"ע. זוהי אחת הקטגוריות החשובות בשוק הקרנות, ובה המשקיע יכול למצוא "מנוחה" מהסערות בשווקים תוך שהוא משאיר למנהל הקרן לנווט בין אג"ח צמודות ולא צמודות במח"מים ארוכים או קצרים.

למנהלי הקרנות ישנה גמישות בבחירת תמהיל האחזקות באג"ח המדינה, אולם בשורה התחתונה, גמישות זו לא באה לידי ביטוי בתשואות. בטווח של שלוש שנים ושל 18 חודשים רק קרן אחת מצליחה להכות את מדד הייחוס וגם היא קרן מחקה - הראל פיא מחקה מורכבת מדינה. מתחילת השנה המצב טוב יותר ו־32 קרנות מכות את המדד, אולם קשה לשפוט לפי תקופת זמן כה קצרה.

גבריאל טבדי, מנהל אלומות חסכון מדינה. מקום ראשון בדירוג, צילום: עמית שעל גבריאל טבדי, מנהל אלומות חסכון מדינה. מקום ראשון בדירוג | צילום: עמית שעל גבריאל טבדי, מנהל אלומות חסכון מדינה. מקום ראשון בדירוג, צילום: עמית שעל

הראשונה בדירוג אלומות חסכון מדינה ללא מניות מפזרת את כספה (55 מיליון) בין מק"מ (38%), אג"ח מדינה לא צמודות במח"מ בינוני וארוך (30%) ואג"ח מדינה צמוד לרוב במח"מ ארוך (21%). נראה שעקום התשואות התלול נותן לה יתרון יחסי בהשקעות לאג"ח עם מועד ארוך לפדיון.

התשואות של הקרן אשר מנוהלת בארבע השנים האחרונות על ידי גבריאל טבדי עומדות על כ־11.3% ו־16.9% ב־18 וב־36 החודשים האחרונים בהתאמה, לעומת מדד הייחוס שהניב 11.2% ו־18.2%. כך היא הקרן היחידה שמנוהלת באופן אקטיבי ומצליחה להכות את המדד מעבר לטווח הקצר.

המחקות בצמרת

השתיים הבאות בדירוג הן קרנות מחקות, שאינן דורשות כישורי ניהול השקעות יוצאי דופן: במקום השני בדירוג ל־18 חודשים ניצבת הראל פיא מחקה מורכבת (רק 0.3% דמי ניהול), שמנוהלת בשלש השנים האחרונות על ידי ירון שמש. הקרן משלבת כמה מדדי אג"ח ממשלתיות וקונצרניות, ולכן מדד הייחוס המוצהר בתשקיף של הקרן הוא מדד שהורכב על ידי מנהלי הקרן ומורכב משבעת מדדי האג"ח של הבורסה. זוהי קרן מאוזנת יותר מהמדד שנוטה למח"מים ארוכים, וכקרן פסיבית מספקת למשקיע פתרון למחסור בתעודות סל מסוג זה. השלישית בדירוג היא פסגות מחקה אג"ח ממשלתי (0% דמי ניהול) עם תשואות של 10.8% ו־17.6% ב־18 וב־36 החודשים האחרונים בהתאמה.

לשם השוואה, קרן אחרת של פסגות (מתוך חמש קרנות שלו בקטגוריה), פסגות אג"ח מדינה ללא מניות מדורגת הרחק מאחור (22) עם דמי ניהול של 1.32% ותשואות נמוכות בהרבה.

בשל סביבת הריביות הנמוכה, מומלץ במיוחד לשים לב לדמי הניהול, שכן התשואה רגישה יותר כלפיהם. ממוצע דמי הניהול בקטגוריה עומד על 0.92% ובסביבת הריביות הנמוכות בעולם ובישראל - לשקט הנפשי שנובע מההשקעה הסולידית, יש מחיר.

IFO מפיצת מוצרי מורנינגסטאר בישראל

השורה התחתונה: הקטגוריה נהנית אמנם מגיוסים וצמחה ב־10% בשלושת החודשים האחרונים, אך הקרנות שבה מתקשות להכות את מדד הייחוס

המתודולוגיה: כך ניתנו הציונים

דירוג קרנות הנאמנות של "כלכליסט" ומורנינגסטאר בוחן קרנות המנהלות לפחות 10 מיליון שקל (נכון לסוף ינואר) וקיימות במתכונתן הנוכחית לפחות 18 חודשים, בשני טווחי זמן: 18 ו־36 חודשים. כך נקבע דירוג כל קרן ב־18 החודשים האחרונים: תשואה מתואמת סיכון (65%): הניתוח מבוסס על תיאורית התועלתיות שבבסיסה ההנחה כי משקיע "אוהב" תשואה, אך "שונא" סיכון, ומוכן לוותר על חלק מהתשואה תמורת הקטנת הסיכון. המתודה מתייחסת לתנודתיות בביצועי הקרן, תוך הדגשת התנהגותה בתקופות הקשות בשוק A Up Capture Ratio (7.5%) ו־Down Capture Ratio (7.5%): נתונים אלו מציגים את ביצועי הקרן ביחס למדד הייחוס, כאשר השוק עלה או ירד, בכמה אחוזים עלתה או ירדה תשואת הקרן לעומתו. תשואת השוק – המדד - 100%, ציון גבוה בדירוג ניתן לקרן שעלתה יותר מהמדד מעל 100% בשוק עולה ו/או ירדה פחות מהמדד או פחות מ־100% בשוק יורד A תשואה מתחילת השנה - 15% מהציון A דמי ניהול –5% מהציון: דמי ניהול נמוכים יותר מזכים את הקרן בציון גבוה יותר A דירוג הכוכבים של מורנינגסטאר לתקופה של שלוש שנים מחושב על פי תשואה מתואמת סיכון לתקופה בהתאם לקטגוריה של הקרן. קרנות ששינו את מדיניותן במהלך התקופה האמורה לא ייכללו בדירוג. שיוך קרן לקטגוריה נעשה על ידי בחינת אחזקותיה בפועל, ולא לפי הצהרת מנהלי הקרנות.

תגיות