אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מניות אריסטוקרטיות עם תזרים חזק צילום: בלומברג

מניות אריסטוקרטיות עם תזרים חזק

המדינה: ארה"ב; מיקוד: מניות דיבידנד מסקטורים שונים; חוזקות: תשלומי דיבידנד מחברות בעלות תזרים העולה בהדרגה; סיכונים: המשך עלייה בתיאבון לסיכון היקף חשיפה; מומלץ: 10% מהחלק המנייתי בתיק

17.02.2013, 08:28 | אריה טל

התקופה הנוכחית מתאפיינת בעלייה בתיאבון לסיכון בקרב המשקיעים לצד סנטימנט חיובי בשווקים. שוקי המניות בעולם יחגגו בחודש מרץ הקרוב ארבע שנים רצופות של ראלי, כאשר המדדים האמריקאיים S&P 500 ודאו ג'ונס מתקרבים לרמות שיא כל הזמנים. מלבד זאת, עד כה פרסמו 80% מהחברות ב־S&P 500 את תוצאותיהן הכספיות לרבעון הרביעי של 2012, ו־68% מביניהן הצליחו להכות את תחזיות הרווח המוקדמות, כשרווחיהן עלו בשיעור של 2.7% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. ההפתעות לחיוב, יחד עם העובדה כי הסיכונים לאירועי קיצון בעולם ירדו על רקע הסכמות זמניות בנושא התקציב האמריקאי והתמיכה הממשלתית האגרסיבית בגוש היורו, תמכו וצפויות לתמוך בשוק המניות לפחות בטווח הקצר.

אלא שלצד זאת, ככל שמחירי המניות הולכים ועולים, כך נשמעים יותר ויותר קולות לגבי העלייה ברמת הסיכונים בשוק המניות, והמשקיעים מבינים כי עולה ההסתברות לתיקון בשווקים. הסיבות לכך אינן טכניות בלבד אלא גם כלכליות, והצמיחה המתונה ברווחי החברות צפויה להימשך במחצית הראשונה של 2013. נכון לעכשיו, הדעות לגבי המחצית השנייה יותר אופטימיות, אך עדיין קיימים לא מעט סיכונים כלכליים, בעיקר באירופה, שעשויים לשנות את התחזיות הנוכחיות. בחינת מכפילים (רווח נקי, מכפיל הון ותזרים מזומנים) מעידה אף היא על ירידה שמסתמנת באטרקטיביות של שוקי המניות. מכפיל הרווח של מדד S&P 500 עומד כיום ברמה של 17.9 לעומת 15.5 לפני כשנה בדיוק, וגבוה ביחס לממוצע שנמדד החל מיום השקת המדד ב־1957 שעומד על 15.5 ולעומת החציון 14.5. רמת המכפיל הנוכחית משקפת תשואה שנתית של 5.5%, גבוהה ב־3.5% בלבד ובסטיית תקן גבוהה יותר. לאור זאת, אין ספק כי הסיכונים בשוק המניות נמצאים במגמת עלייה.

 

אילו מניות לבחור? צמיחה גם בהאטה

בתקופה זו מומלץ להתמקד בחברות שמציגות צמיחה יציבה, שיפור בתזרים המזומנים ובעלות מדיניות חלוקת דיבידנד נדיבה. מניות דיבידנד הן רכיב חשוב בתיק השקעות בעיקר ללקוחות המשקיעים לטווח ארוך. ממחקר שבוצע על ידי בנק ההשקעות קרדיט סוויס עולה כי החל משנת 1900, כ־72% מהתשואה הכוללת בהשקעה במניות אמריקאיות התקבלו מתשלום של דיבידנדים. החשיבות של דיבידנדים בהשקעות לטווח ארוך קיבלה ביטוי לא רק בארה"ב. במדינות הנמנות עם גוש היורו ובבריטניה תשלומי הדיבידנדים היוו 80% ו־92% בהתאמה מסך התשואה הכוללת מתחילת המאה שעברה. לכן, משקיעים שמעוניינים להשקיע במניות עד לגיל הפרישה והפנסיה עשויים ליהנות מזרם תשלומים ממניות הדיבידנד.

שברון
שברון צילום: בלומברג
 
משקיעים רבים לטווח ארוך יעדיפו כיום מניות יציבות עם תשואת דיבידנד גבוהה על פני האלטרנטיבות הסולידיות יותר כגון איגרות חוב ממשלתיות המספקות תשואה ריאלית אפסית במקרה הטוב (בהנחת ציפיות אינפלציה של יותר מ־2%) ותשואות נמוכות מאוד גם בקרב האג"ח הקונצרניות, בעיקר בדירוגים גבוהים של חברות גדולות ויציבות.

קיימים כמה פרמטרים חשובים לבחירת מניות דיבידנד טובות:

  1. עלייה עקבית בתשלומי הדיבידנד לבעלי המניות ותשואת דיבידנד גבוהה: אחד הפרמטרים העיקריים לבחירת מניית דיבידנד הוא להשקיע במניות שמגדילות את סך תשלומי הדיבידנד באופן עקבי לאורך שנים ומציגות תשואות דיבידנד אטרקטיביות. סוכנות הדירוג סטנדרד אנד פור'ס (S&Pׂ) מפרסמת מדי רבעון את רשימת "המניות האריסטוקרטיות" (S&P 500 Dividend Aristocrats). רשימה יוקרתית זו כוללת כיום 54 חברות ממדד S&P 500 שהגדילו את תשלומי הדיבידנד באופן עקבי במשך 25 שנה.
  2. צמיחה עקבית בשורה התחתונה גם בעתות של האטה כלכלית או צמיחה מתונה: מניות המתאפיינות בצמיחה גם בתקופות של האטה הן מניות שאינן מחזוריות, כך שההכנסות ותזרים המזומנים מושפעים באופן מתון משינויים במחזוריות הכלכלית, ובדרך כלל רווחי החברה עולים, וכך גם תשלומי הדיבידנדים. ברשימת "המניות האריסטוקרטיות" ניתן למצוא מניות לא מחזוריות כגון ענקית הקמעונאות וולמארט, חברת התרופות והציוד הרפואי ג'ונסון אנד ג'ונסון, מפעילת רשת המזון המהיר מקדונלד'ס וענקית מוצרי הצריכה הבסיסיים פרוקטר אנד גמבל.
  3. תמחור זול עדיף על תמחור יקר: בשורה התחתונה, עדיף לאתר מניות המתומחרות בזול או לפחות נסחרות בשוויין ההוגן ולא ביוקר (טענה זו, אגב, נכונה לכל השקעה). ירידת שער חדה במניה שנסחרה מעל ערכה הכלכלי עשויה להניב הפסד הון מהותי למשקיע גם לאחר שקיבל את תשלומי הדיבידנד. בהקשר זה יש לציין כי מניות Large Cap, בעיקר אלה המופיעות ברשימת "האריסטוקרטיות", נסחרות בדרך כלל בקירוב לשוויין ההוגן וסובלות פחות מתנודות חדות ועיוותים בשערי המניה. לכן, הביטחון בהשקעה בהן גדל.
  4. פיזור השקעות: השקעה נכונה במניות דיבידנד לא תצריך שינויים תכופים באחזקות. בחירה ממוקדת במניות הכוללות את המאפיינים שהוזכרו כאן תספק למשקיעים ביטחון בהשקעה באפיק הדיבידנד. למעשה, אפיק זה עשוי לשמש כתת־אפיק לאפיק המניות הכללי או אפיק בפני עצמו.
  5. פיזור גיאוגרפי: המשקיע הישראלי יכול לבחור בין השקעה במניות של חברות שבסיסן ממוקם מחוץ לארה"ב, אך מניותיהן נסחרות בארה"ב, או להשקיע בחברות אלה דרך בורסת המקור שלהן. השקעה בבורסות השונות מלווה בהסדרי עמלות ותהליכים בירוקרטיים שונים שלעתים אף כוללת פתיחת חשבון בארץ זרה ומתן ערבויות. הדרך הקלה יותר לביצוע פיזור השקעות גלובלי היא להשקיע במניות גלובליות שנסחרות בארה"ב שכמובן עונות על הקריטריונים שלהלן.

לשים לב לעקביות פיזור מגזרי גבוה

משקיעים אשר מעדיפים להימנע מבניית תיק דיבידנד יכולים להיחשף למניות דיבידנד גם על ידי השקעה בקרנות סל. קרן הסל המועדפת על ידינו היא SPDR S&P Dividend (סימול: SDY). התעודה משקיעה 83 חברות מתוך מדד S&P 1500 בעלות תשואת הדיבידנד הגבוהה ביותר, שהציגו מדיניות דיבידנד עקבית של הגדלת היקף תשלום הדיבידנדים במשך 25 שנה. תשואת הדיבידנד הממוצעת של החברות בתעודה היא 3.2%. הקרן מתאפיינת בפיזור מגזרי גבוה ובהשקעה בחברות בהיקפים הנעים בין 600 מיליון דולר לכ־300 מיליארד דולר, כאשר הממוצע הוא כ־29 מיליארד דולר. דמי הניהול השנתיים הם 0.35%.

הכותב הוא מייסד אומיקרון השקעות. אין באמור בכתבה משום המלצה או חוות דעת בקשר לרכישה או מכירה ו/או שיווק של ני"ע מכל סוג שהוא.

תגיות