אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
160 מנהלים נאלצו להפחית את שכרם ב-30% בממוצע ב-2012 צילום: עטא עוויסאת

160 מנהלים נאלצו להפחית את שכרם ב-30% בממוצע ב-2012

זאת בעקבות לחצים שהפעילה חברת הייעוץ אנטרופי; החיסכון הכספי שנוצר כתוצאה מכך, ביחס ל-2011: 125 מיליון שקל

18.02.2013, 13:10 | רחלי בינדמן

145 מיליון שקל. זה הסכום שחסכו המשקיעים בחברות הציבוריות בישראל כתוצאה מהפחתות בשכר של מנהליהן שבוצעו במהלך 2012. כך עולה מסיכום שביצעה חברת הייעוץ אנטרופי, המספקת המלצות לגופים מוסדיים לגבי אופן הצבעה באסיפות הכלליות.

קראו עוד בכלכליסט

לאנטרופי חלק מרכזי במגמת הפחתת שכר הבכירים לאחר שהציבה תנאים ברורים לאישור שכר ואמות מידה לגובה השכר בחברות הציבוריות ומכיוון שבתי השקעות וחברות ביטוח רבות, המשקיעות באותן חברות, מצביעות בנושאי שכר בהתאם להמלצת אנטרופי. אנטרופי חושפת כי מאז מאי 2011 טופלו על ידיה מעל 400 הסכמי תגמול של בכירים בחברות ציבוריות.

תלוש שכר (ארכיון). חסכו 145 מיליון שקל, צילום: עמית מגל תלוש שכר (ארכיון). חסכו 145 מיליון שקל | צילום: עמית מגל תלוש שכר (ארכיון). חסכו 145 מיליון שקל, צילום: עמית מגל

נושא שכר הבכירים מגיע לאישור בעלי מניות המיעוט בשני אופנים - האחד כאשר מדובר בשכר של בעלי שליטה או גורמים הקשורים להם, שאז חל תיקון 16 לחוק החברות הדורש רוב של בעלי מניות המיעוט לאישור השכר. האופן השני בא לידי ביטוי כאשר מדובר במנהלים שכירים - החל מדצמבר האחרון, בעקבות תיקון 20 (חוק שכר הבכירים), גם השכר שלהם כפוף לאישור רוב בעלי מניות המיעוט.

מבדיקה שערכה אנטרופי ב-160 הסכמים מתוך אלו שנבחנו על ידיה, חלה הפחתת שכר בשיעור ממוצע של 30% ביחס להיקף התגמול בשנת 2011. מדובר בחיסכון כספי של 145 מיליון שקל לאותן חברות. ההפחתה נבעה לרוב כתוצאה מבחינה כלכלית שערכה אנטרופי, שלה הסכמי התגמול אל מול ביצועי החברה ויעדיה העסקיים. מכיוון שחוק שכר הבכירים נכנס לתוקף רק בסוף 2012, מדובר בעיקר בהסכמי שכר של בעלי שליטה או קרובים להם. ב-95 הסכמים לא חל שינוי בהיקף התגמול וב-90 הסכמים חלה עלייה בתגמול.

בשקלול מלא, שיעור החיסכון הממוצע מתיקון 16 ביחס להיקף התגמול בשנת 2011 עומד על 18% ובשיעור אבסולוטי מדובר בחיסכון של 125 מיליון שקל. שיעור התמיכה הכולל של אנטרופי בהסכמי תגמול עמד בממוצע על 57%. מתוכם ניתן למצוא כי אנטרופי תמכה ב-65% מההסכמים בהם חלה הפחתה בתגמול. בהסכמים בהם חלה עליה בתגמול, עמד שיעור התמיכה על 38% וזאת לאור עמידתם בקווים המנחים של מדיניות אנטרופי.

בחינת שיעור החיסכון לפי מרכיבי השכר בהסכמים בהם חלה הפחתה בתגמול, מצביעה על כך ששיעור החיסכון במרכיב הקבוע (השכר השוטף) הנו של 22% בעוד שהמרכיבים המשתנים - מענק ואופציות שיעור החיסכון הוא של 60%.

לעניין המרכיבים האיכותיים במענק, עולה כי במחצית מהסכמי המענק ובשיעור גבוה יותר ביחס להסכמים בהם הוצע מנגנון של מענק, הוספו מרכיבים איכותיים להסכם (רכיב מותנה ביצועים, תקרת תגמול, נטרול רווח חד פעמי, מנגנון קיזוז הפסדים, תגמול על ביצועים עודפים וכן הלאה). עוד עולה כי שיעור התמיכה של אנטרופי בהסכמים בהם נוספו מרכיבים איכותיים עומד על 90%-100%.

תגיות