אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
העבודה הניחה הצעת חוק יסוד 'זכויות חברתיות' צילום: תומי הרפז

העבודה הניחה הצעת חוק יסוד 'זכויות חברתיות'

יחימוביץ': "אדם שאין לו זכויות חברתיות בסיסיות ממילא לא נהנה מחופש בחירה ומחרות הביטוי. הזכות לחינוך, לפרנסה בכבוד ולביטחון תזונתי - הן בסיסיות"

18.02.2013, 15:52 | תומר אביטל

סיעת העבודה הניחה הצעת חוק יסוד 'זכויות חברתיות'. החוק מתקין לראשונה את הזכויות העיקריות "המובטחות לכל אדם לשם קיום חיים בכבוד אנושי וברווחה" ומכיל גם זכויות הקשורות בעולם העבודה.

מדובר בהצעה שהוגשה במתכונות מגוונות שוב ושוב מאז 1996, אולם מעולם לא הושלמה חקיקתה, בין היתר בעקבות הסתייגות הממשלות השונות. בין המגישים בעבר: צחי הנגבי, עמיר פרץ וענת מאור.

ההצעה הנוכחית - שסיכוייה נמוכים עקב החלטת הסיעה להישאר מחוץ לקואליציה העתידית - נוסחה בסיוע האגודה לזכויות האזרח, ומטרתה לעגן בחקיקה את הזכויות החברתיות של תושבי ישראל. לדברי המפלגה "הכוונה היא להפוך אותה בעתיד לחלק מהחוקה כשזו תחוקק".

"זכויותיו החברתיות של האדם חשובות לא פחות מזכויותיו האזרחיות והמדיניות", ציינה מגישת החוק הראשית יו"ר העבודה ח"כ שלי יחימוביץ' ל"כלכליסט". לדבריה, "אדם שאין לו זכויות חברתיות בסיסיות ממילא לא נהנה מחופש בחירה ומחרות הביטוי. הזכות לחינוך, לפרנסה בכבוד ולביטחון תזונתי - הן בסיסיות ומהוות את הנדבך הראשון והבסיסי לקיום בחברה אנושית. ממשלה שאינה מייצרת תשתית חוקתית כזאת אינה ממלאה את חובתה לאזרחיה ומפקירה את גורלם לכוחות השוק".

בין היתר החוק קובע את "הזכות לקיום בכבוד ולרמת חיים נאותה", "הזכות לבריאות הקשורה קשר בל ינותק לזכות לחיים ולשלמות הגוף" וזכות לאופק תעסוקתי "שמעגן את זכותו של אדם לעבודה, לתנאי עבודה מיטיבים ולשכר הוגן". ההצעה מגדירה גם את זכות ההתאגדות של עובדים כ"זכות דמוקרטית ובסיסית".

בדברי ההסבר נכתב בין השאר כי "חוק היסוד המוצע מדגיש את המאחד בין זכויות האדם השונות האזרחיות והחברתיות כאחד... חוק יסוד זה חיוני כשלעצמו וחיוני עוד יותר לאור המרקם החקיקתי בישראל, הכולל את חוק–יסוד: חופש העיסוק, שפורש כמגן על זכויות המעסיקים, ואילו הזכויות החברתיות וזכויות העובדים אינן מעוגנות עדיין בחוק יסוד ולכן אינן מוגנות דיין". עוד נכתב כי "עובדה זו יוצרת במדינת ישראל מצב חוקתי לא סימטרי, שיש בו פגם חקיקתי וסכנה ממשית להפרת האיזון בין העובדים והמעסיקים ובין השכבות החלשות והחזקות בחברה".

תגיות

13 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

13.
הזכות לחופש מדת!
◄◄◄ הגיע הזמן להפריד את מוסדות הדת מהמדינה ►►► המצב הנוכחי: - בישראל קיימים מוסדות ומגזרים אנטי-דמוקרטיים ואנטי-הומניסטיים אשר: מעודדים בורות; מטפחים עוני; מדכאים נשים; יוצרים בדלנות; מונעים חירות והשכלה כללית מילדים; שוללים את זכויות האדם מהאזרחים. - בישראל קיימות ארבע מערכות חינוך (כללית, חרדית, דתית, וערבית), כאשר הממלכתית-כללית מחנכת רק 37% מתלמידי ישראל. - בישראל קיימים בתי דין מגזריים (רבניים, שרעיים-מוסלמיים, נוצריים, דרוזיים), אשר פועלים כנגד ערכי הדמוקרטיה וההומניזם. עלינו לפעול למען: - שוויון זכויות וחובות לכלל האזרחים. - הפסקת התמיכה והתקצוב של מערכות החינוך ובתי הדין המגזריים. - יצירת מערכת חינוך שוויונית אחת, אשר מעודדת חשיבה עצמאית, ביקורתית, מדעית, וחופשית. - החזרת לימודי האבולוציה לתוכנית הלימודים. - ביטול הקצבאות וההטבות המפלות (קצבת אברכים, קצבת ילדים, הבטחת הכנסה, הטבות במיסים, וכו') ***
גיא  |  22.02.13
10.
ומי יישלם?
אתה בנון! במקום להתרכז במשאלות לב אידאולוגיות שעיקרן חלוקת העוגה, אולי שלי תציע משהו שמגדיל, לשם שינוי, את העוגה? איך מגדילים את הפריון? - השקעה בחינוך עם מערכת תמריצים כלכליים למורים (אוי, הוועד שלהם...) - הכשרה מיקצועית לכל אורך הקריירה שתעצים את העובד ותגדיל את כח המיקוח שלו (ללא סחטנות של וועד עובדים, רק כי הוא יהיה שווה יותר למעביד, גם המדינה תגזור יותר מס כמובן). - שוק הון מתפקד כדי להפנות ביעילות חסכון להשקעה במשק. לא כמו אצלנו שמדובר בשוק של מקורבים הנאבקים בינהם כדי לבזוז את הפנסיה שלנו במשכורות מופרזות, הסדרי חוב ותקנות המגבילות את התחרות וחופש הבחירה של החוסך (חופש מעולם לא היה באג'נדה של שלי)
בנון ישלם.  |  18.02.13
לכל התגובות