אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שתי הקרנות שכבשו את קטגוריית אג"ח מדינה עם מניות צילום: תומי הרפז

שתי הקרנות שכבשו את קטגוריית אג"ח מדינה עם מניות

קרנות האג"ח מדינה הגמישות של אלטשולר שחם ומיטב שמובילות את טבלת התשואות מובילות בפער עצום גם את טבלת הגיוסים

19.02.2013, 07:57 | בועז בן נון

בזמן שבשווקים עדיין שוררת אווירה של אי־וודאות, והתשואות באפיק הממשלתי נותרות "משעממות", נראה שקרנות הנאמנות בקטגוריית אג"ח מדינה עם חשיפה למניות יכולות לספק למשקיעים את המפלט המיוחל: להישאר עם עוגן השקעה מרכזי באפיק הממשלתי (לפחות 50%–75%), יחד עם תיבול של 10%–30% במניות ובמט"ח, בהתאם למדיניות הקרן. למעשה, מדובר בקרנות אג"ח מדינה עם גמישות להחלטות המנהל. אם כך, מדוע 21 מתוך 23 הקרנות בקטגוריה חוו יחד זרימה שלילית של כספים ברבעון האחרון שהסתכמה ב־137 מיליון שקל?

הסיבה לכך טמונה בשתי הקרנות הנוספות והגדולות בקטגוריה: אלטשולר שחם אג"ח מדינה + 10 ומיטב תיק השקעות + אסטרטגיה חכמה. שתי הקרנות מובילות את טבלת התשואות ב־18 החודשים האחרונים וגייסו יחד ברבעון 390 מיליון שקל (אלטשולר שחם גייסה 278 מיליון שקל ומיטב גייסה 112 מיליון שקל), והפכו את סך הגיוסים בקטגוריה לחיובי (253 מיליון שקל).

לאה פרמינגר מאלטשולר שחם. ראשונה בקטגוריה, צילום: תומי הרפז לאה פרמינגר מאלטשולר שחם. ראשונה בקטגוריה | צילום: תומי הרפז לאה פרמינגר מאלטשולר שחם. ראשונה בקטגוריה, צילום: תומי הרפז

מוותרות על מניות

יש לציין כי קטגוריית אג"ח מדינה של רשות ני"ע לא עושה הפרדה בין קרנות אג"ח שחשופות למניות לבין אלו שאינן חשופות למניות. אחת הסיבות שבגללן בחרנו לעשות את ההפרדה בין הקטגוריות ניתן לראות בהעדפותיהם השונות של המשקיעים שבאה לידי ביטוי בגיוסים. כך, בעוד שהקרנות בקטגוריית אג"ח מדינה עם חשיפה גייסו יחד, כאמור, 253 מיליון שקל ברבעון האחרון (ומנהלות כעת 3.3 מיליארד שקל), הקרנות בקטגוריית אג"ח מדינה ללא חשיפה גייסו ברבעון האחרון פי ארבעה - כמיליארד שקל.

הראשונה בדירוג היא, כאמור, אלטשולר שחם אג"ח מדינה + 10 שמנהלת 961 מיליון שקל, לאחר שצמחה ב־40% ברבעון האחרון. התשואות שלה ב־18 וב־36 החודשים האחרונים הן הטובות ביותר בקטגוריה 10.4% ו־17.9% בהתאמה. כ־58% מנכסי הקרן מושקעים באג"ח ממשלתיות, 23% במק"מ וכ־7% באג"ח קונצרניות, כאשר רק 5% מנכסי הקרן מושקעים במניות בארץ ובחו"ל. הקרן, שמנוהלת על ידי לאה פרמינגר בשש השנים האחרונות, זוכה בנוסף לדירוג של חמישה כוכבים של מורנינגסטאר.

השנייה בדירוג, מיטב תיק השקעות + אסטרטגיה חכמה, קטנה יותר ומנהלת 338 מיליון שקל לאחר שגדלה ב־50% ברבעון האחרון. הקרן עושה שימוש בתוכנה ייעודית שעוזרת למנהל הקרן, דודי ורדי, לקבל החלטות. הקרן הניבה ב־18 החודשים האחרונים תשואה של 9.6% ב־18 החודשים האחרונים. לעומת הראשונה, הקרן של מיטב שמה משקל רב יותר על האג"ח הקונצרניות (30%) ופחות על האג"ח הממשלתיות (35%) והיא משקיעה 0.5% בלבד מנכסיה במניות.

מתוך עשר הקרנות הראשונות בדירוג, הצליחו שלוש קרנות מלבד זו של אלטשולר שחם להכות את מדד הייחוס שלהן, הן ב־18 והן ב־36 חודשים: מיטב ממשלתי דינאמי + 15, אפסילון תיק השקעות ופסגות אלפא 20/90.

המחיר לא קובע

למשקיעים כדאי לשים לב לשונות הרבה של דמי הניהול של הקרנות בקטגוריה. בעוד שדמי הניהול הממוצעים עומדים על 1.26%, ניתן למצוא קרנות כגון מנורה מבטחים 20/80, הקרן היקרה בקטגוריה, שגובה דמי ניהול כמעט כפולים, וקרן אקסיומה 20/80 מולטיבינארית שגובה דמי ניהול "מכובדים" של 1.85%, אך סוגרת טבלת הדירוג (ראו הרחבה). מן הצד השני, הקרן הזולה בקטגוריה היא הראל פיא נכסים סולידיים שגובה רק 0.4% דמי ניהול. עם דמי הפצה של 0.4% הרווח המעשי שלה הוא אפסי, מה שעושה אותה מועמדת להעלאת דמי הניהול בקרוב (שימו לב, הקרן גובה דמי הוספה בשיעור 3%).

מאחר שלקרנות בקטגוריה שיעור חשיפה שונה למניות, בחרנו שני מדדי ייחוס לקטגוריה. המדד הראשון מורכב מ־90% מדד אג"ח ממשלתיות (90%) ו־10% מדד ת"א־100. המדד השני מורכב מ־70% מדד אג"ח ממשלתיות ומ־30% מדד ת"א־100.

השורה התחתונה

מתוך עשר הקרנות המובילות בדירוג, ארבע הצליחו להכות את מדד הייחוס ל־18 חודשים ול־36 חודשים, בהובלת אלטשולר שחם

IFO היא מפיצת מוצרי מורנינגסטאר בישראל

תגיות