אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משרד האנרגיה שוקל לדרוש מתשובה להחזיר רישיונות גז צילום: אוראל כהן

בלעדי לכלכליסט

משרד האנרגיה שוקל לדרוש מתשובה להחזיר רישיונות גז

בעוד שלושה עד שישה חודשים יפוג תוקפם תשעה רישיונות חיפושי גז. החברות שמחזיקות בהם, דלק אנרגיה ונובל אנרג'י, טרם החלו לחפש גז באזורים ולא הגישו בקשות להאריך את הרישיונות. כעת ייתכן שהם ייצאו למכרזים מחדש לכלל הציבור

19.02.2013, 06:57 | ליאור גוטמן

משרד האנרגיה בוחן בימים האחרונים אפשרות לדרוש מקבוצת דלק ומשותפתה לתחום חיפושי הגז נובל אנרג'י להחזיר חלק מרישיונות חיפושי הגז שניתנו להן בעבר - כך נודע ל"כלכליסט". מדובר בתשעה רישיונות שונים לחיפושי גז ונפט בים התיכון שתוקפם יפוג בחודשים יוני וספטמבר הקרובים, ובחלקם לא נעשו שום ניסיונות מהותיים להפקת גז או נפט מאז שנרשמה הארכת הרישיון האחרונה בשלהי 2011.

קראו עוד בכלכליסט

חוק הנפט הנוכחי קובע ש"רישיון ניתן לשלוש שנים עם אפשרות להארכה עד שבע שנים לפי החלטת הממונה על ענייני הנפט", כאשר "בעל הרישיון חייב להתחיל בחיפושי נפט בתוך ארבעה חודשים מיום מתן הרישיון, ועליו להתחיל בקדיחה לא יאוחר מתום שנתיים לאחר מתן הרישיון, ולא להשתהות בין קדיחת באר אחת לאחרת יותר מארבעה חודשים" - פעולות שכאמור לא בוצעו בחלק מהרישיונות שבידי נובל אנרג'י ודלק אנרגיה.

יצחק תשובה , צילום: עמית שעל יצחק תשובה | צילום: עמית שעל יצחק תשובה , צילום: עמית שעל

מוותרים בגלל המחיר

עיון בנתונים הפומביים של משרד האנרגיה מעלה שהרישיונות שמועמדים לחזור לידי המדינה הם רישיון ערן, שתוקפו פג באמצע יוני הקרוב, ורישיונות רות ואלון שיפוגו בספטמבר.

ייחודו של רישיון ערן, המוחזק בידי נובל אנרג'י (כ־40%), דלק אנרגיה (כ־45%) ורציו (15%), הוא בקרבתו למבנה לווייתן שבו נמצא גז בכמות גדולה. ארבעת רישיונות רות וארבעה מתוך ששת רישיונות אלון נמצאים בלב ים והליך הפקת הגז מהם, אם וכאשר יימצא, ידרוש קידוח אימות בעלות של 100 עד 150 מיליון דולר לכל רישיון, כמו גם הוצאה נוספת שכוללת חיבור מערכת הולכה והפקה בפועל. יוצאי הדופן בכלל הרישיונות הם אלון A, שבו התגלה מאגר הגז תנין, ורישיון אלון C, שבו התגלה מאגר כריש.

פעולות חיפושי גז ברישיונות אלו יובילו להוצאות של מיליארדי שקלים, ולכן על פי ההערכות במשק האנרגיה המציאות הכלכלית הקשה והיעדר היכולת למצוא אסדות פנויות יובילו בסופו של יום לוויתור על חלק מהרישיונות, שיוחזרו לידי המדינה.

 , צילום: אוראל כהן צילום: אוראל כהן  , צילום: אוראל כהן

ממידע שהגיע לידי "כלכליסט" עולה כי נובל אנרג'י, שמשמשת כקבלן הקידוח בכל פעולות חיפושי הגז שהתבצעו עד היום בישראל (ים תטיס, תמר, לווייתן), טרם הגישה בקשה רשמית להארכת מועד רישיונות החיפוש, מה שמחדד את הסברה שהשותפות יוותרו על חלק מהרישיונות במודע. באופן אירוני, רישיונות רחל ועמית, שבהם שוכן מבנה לווייתן, אמורים לפוג אף הם ביוני הקרוב, אולם הסיכוי שמישהי מהשותפות תוותר עליהם אפסי.

יישום מסקנה של טרכטנברג

כפי שנחשף ב"כלכליסט", בשלהי 2011 האריך שר האנרגיה עוזי לנדאו את כלל רישיונות החיפוש של נובל אנרג'י ב־18 חודשים בטענה שרק מי שמיומן בהפקת גז יוכל להצליח לפתח גם שדות אחרים, אולם בחלק מהרישיונות לא נעשתה מאז ועד היום שום פעולה. לפיכך, במשרד האנרגיה שוקלים לא רק לקחת רישיונות חיפוש בחזרה אלא גם להוציא אותם למכרזים לכלל הציבור, על רקע העובדה שלנדאו "סגר" את הים לפני כשנה ואסר על חלוקת רישיונות חדשים.

הכוונה לצמצם את רישיונות החיפוש שבידי קבוצת דלק ונובל אנרג'י אינה חדשה, ולמעשה היא הוזכרה בשנים האחרונות פעמיים - אחת מהן במסגרת דו"ח טרכטנברג שמצא שנובל אנרג'י ודלק מחזיקות בקרוב ל־20 רישיונות, מה שמוביל לכשל שוק שיש למצוא לו פתרון. משרד האנרגיה היה אמור להפקיע חלק מהרישיונות, אולם הפעולה לא בוצעה בפועל. אזכור שני של כשל שוק בתחום נמצא בדו"ח ועדת צמח לעניין יצוא הגז, שבו הומלץ לפצל מאגרים קיימים כך שכל שותף ימכור גז עצמאית, ובכך ליצור תחרות "יש מאין".

במשרד האנרגיה אישרו כי "לא התקבלו בקשות להארכת הרישיונות (אלון, רות, ערן - ל"ג)", והוסיפו כי "כל בקשה תיבחן לגופה לאחר בדיקת עמידה בתוכניות העבודה".

מנובל אנרג'י נמסר בתגובה: "אנו בודקים את כל האפשרויות לגבי הרישיונות האמורים".

תגיות