אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
צדק היסטורי: צרפת תשיב יצירות אמנות שבזזו הנאצים מיהודים צילום: cc by Moyan_Brenn

צדק היסטורי: צרפת תשיב יצירות אמנות שבזזו הנאצים מיהודים

2,000 יצירות שנגנבו במלחמת העולם השנייה, חלקן של אמנים גדולים כמו מונה ורנואר, תלויות עדיין במוזיאונים בצרפת

19.02.2013, 15:07 | בלומברג

בצרפת החלו בחיפוש אחר הבעלים היהודים של קרוב ל-2,000 יצירות אמנות של אמנים מובילים החל ממונה ועד לרובנס ורנואר, שנבזזו על ידי הנאצים ותלויות במוזיאונים כמו הלובר ומוזיאון ד'אורסי בפריז.

קראו עוד בכלכליסט

כמעט 70 שנה מאז סיומה של מלחמת העולם השנייה ובצרפת החליטו להגביר את המאמצים להתחקות אחר בעלים יהודים של יצירות אמנות שנגנבו על ידי הנאצים, נמצאו על ידי בעלות הברית ונשלחו בתום המלחמה לצרפת.

הממשלה בראשותו של הנשיא פרנסואה הולנד החליטה להקים קבוצה המורכבת מהיסטוריונים, רגולטורים, אוצרים ומנהלי ארכיונים, כך שיפעלו למציאת המשפחות, זאת לעומת הגישה השלטת עד כה לפיה ממתינים להגשת בקשה. הקבוצה תחל לעבוד במרץ.

"זו כנראה אחת ההזדמנויות האחרונות שלנו למצוא את הבעלים", אומר ז'אן-פייר באדי, מנהל לשעבר של משרד התרבות. "70 שנה זה זמן רב, אך לעולם לא מאוחר מדי כדי לפעול בדרך הנכונה".

הנאצים החרימו בין 1945-1933 מאות אלפי יצירות אמנות שהיו שייכות לאוספים פרטיים של יהודים, מדובר בגניבה הגדולה ביותר מסוגה בהיסטוריה. מרבית היצירות הושבו למדינות השונות, בעוד שיצירות שבעליהן לא נמצאו הועברו למוזיאונים.

נגנבו מעל 60 אלף יצירות

התוכנית החדשה מלווה בדו"ח שפרסם בחודש שעבר הסנאט הצרפתי, שקרא לממשלה לפעול בצורה פעילה יותר לתיקון המצב. בדו"ח נכתב כי יש להפוך את הארכיונים של אמנות גנובה במשרד החוץ ובמוזיאון הלובר לנגישים יותר, כולל סריקת אלפי מסמכים רלוונטיים, הנמצאים עדיין בארגזים.

"להערכתנו, מרבית היצירות הגדולות שברצוננו להשיב, שייכות למשפחות ממרכז ומזרח אירופה, כמו פולין, צ'כוסלובקיה לשעבר, אוסטריה או הונגריה", הדגיש ברונו סנייר, מאיגוד המוזיאונים הלאומיים.

צרפת קיבלה לאחר תום המלחמה 61,233 יצירות אמנות שנבזזו. ארבע שנים לאחר מכן, הצליחה הממשלה הצרפתית להשיב 75% מהן לבעלים החוקיים. מתוך 15,792 היצירות שנותרו, נמכרו במכירה פומבית 13,500 יצירות שנחשבו בעלות ערך אמנותי נמוך, בעוד שהאלפיים הנותרות מוצגות מאז שנות ה-'50 ב-57 מוזיאונים ברחבי צרפת.

תגיות