אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"ארה"ב תאיץ קדימה ב־2014" צילום: בלומברג

"ארה"ב תאיץ קדימה ב־2014"

יאן האציוס, הכלכלן הראשי של גולדמן זאקס, טוען כי "הסכנה להידרדרות ירדה משמעותית"

20.02.2013, 08:00 | ענת ציפקין

בגולדמן זאקס משדרים אופטימיות זהירה לגבי הצמיחה הצפויה בשנה הקרובה, אולם את הפריצה הגדולה קדימה מאמינים בבנק ההשקעות שנראה בשנה הבאה.

"הסיכון בכלכלת ארצות הברית פחת, ואף שאנחנו צופים צמיחה אנמית במרבית 2013, לנוכח העלאות מס וקיצוץ הוצאות הממשלה שינטרלו את ההתאוששות של הסקטור הפרטי - שנת 2014 צפויה להיות שונה ולהתאפיין בצמיחה משמעותית יותר מהשנה". כך כתב יאן האציוס, הכלכלן הראשי של בנק ההשקעות גולדמן זאקס, במכתב למשקיעים שפרסם השבוע. האציוס הסביר כי "הסיבה לצמיחה הצפויה ב־2014 היא הורדת הנטל של הקיצוצים התקציביים בשנה הבאה".

"הכלכלה האמריקאית מחזיקה מעמד"

החדשות הטובות, לטענתו של האציוס, הן כי הסכנה שהכלכלה האמריקאית תידרדר בחזרה למיתון ירדה באופן משמעותי, לאחר ההסכמות האחרונות שאליהן הגיעו הרפובליקנים והדמוקרטים בנוגע לצוק הפיסקאלי ולקיצוץ התקציבי בארה"ב. "הסכנה שהצמיחה בארה"ב תעמוד על 1.5%–2% בשנה הקרובה ירדה משמעותית בעקבות הסכמות אלה.

יאן האציוס. "צמיחה אנמית ב־2013", צילום: בלומברג יאן האציוס. "צמיחה אנמית ב־2013" | צילום: בלומברג יאן האציוס. "צמיחה אנמית ב־2013", צילום: בלומברג

"בנוסף, נראה לפי הנתונים הכלכליים שמתפרסמים כי למרות העלאות מס של 200 מיליארד דולר ב־2013, הכלכלה האמריקאית מחזיקה מעמד ונראה שאיום הצוק הפיסקאלי התפוגג. גורם חשוב נוסף הוא שנראה שהרפובליקנים ויתרו על הניסיון להשתמש בכוחם למנוע את העלאת תקרת החוב כדי לכפות קיצוצי תקציב נוספים".

עם זאת, מעריך האציוס כי מדד הפעילות הרחב CAI - המודד את הפעילות העסקית בארה"ב - צפוי להתרחב בינואר ב־1% בלבד לעומת 2% ברבעון הרביעי של 2012, וזאת למרות התאוששות במדדים אחרים כגון תביעות האבטלה, מכירות כלי הרכב, המכירות הקמעונאיות וסקר הנתונים התעשייתיים.

"אין הערכת יתר של הנכסים בשוק"

בהמשך המכתב למשקיעים מתייחס האציוס לחשש מכך שההקלות הכמותיות של הבנק הפדרלי, שמזרים מדי חודש 45 מיליארד דולר לשווקים על ידי רכישת איגרות חוב, יובילו לבועת אשראי. "באופן כללי, אין הערכת יתר בשווי של הנכסים, הנכס היחידי שמחירו גבוה מבחינה היסטורית הוא האג"ח הממשלתיות, אבל אנחנו רואים מנגד סיבות טובות לכך: אינפלציה נמוכה והיכולת של הבנק המרכזי להתערב בעת הצורך".

האציוס מוסיף כי הסכנה לקריסה נמוכה יותר משום שהמערכת הפיננסית בארה"ב באופן כללי היא אינה ממונפת כפי שהיתה טרם המשבר האחרון, ולכן יש סיכוי נמוך מאוד שנראה את את אותו "אפקט דומינו" כפי שראינו ב־2008.

האציוס הוסיף כי הסקטור הפרטי בארה"ב הרבה פחות נשען כיום על אשראי למימון הוצאות משקי הבית, מה שמקטין את הסיכוי לבועת אשראי.

השורה התחתונה: בגולדמן זאקס מעריכים כי סכנת המשבר הפיסקאלי חלפה ובעוד שהצמיחה בארה"ב תישאר נמוכה ב־2013, בשנה הבאה היא צפויה להאיץ באופן משמעותי.

תגיות