אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לאחר חשיפת הפרוטוקולים: "שקיפות היא גם אינטרס המדינה" צילום: אוראל כהן

נחשף בכלכליסט

לאחר חשיפת הפרוטוקולים: "שקיפות היא גם אינטרס המדינה"

אלונה וינוגרד, מנכ"לית התנועה לחופש המידע שמנהלת עתירה לבג"ץ בבקשה לחשיפת הפרוטוקולים, מקווה להשיג החלטה עקרונית - גם לאחר שפורסמו ב"כלכליסט": "הציבור כל הזמן נמצא בהתנהלות של נחיתות מול המדינה"

24.02.2013, 16:52 | מיקי פלד

"לצערי המדינה עוד לא מבינה שזה האינטרס שלה עצמה – שהשקיפות היא חלק מקשר דו כיווני שלה עם הציבור. אין דרך טובה יותר להעצים את אמון הציבור במערכת מאשר מערכת שמראה שהיא פעולת לטובתו", אמרה הבוקר (א') ל"כלכליסט" אלונה וינוגרד, מנכ"ל התנועה לחופש המידע, בעקבות פרסום הפרוטוקולים הגנוזים של ועדת טרכטנברג שנחשפו לראשונה ב"כלכליסט".

הפרוטוקולים שנחשפו

התנועה מנהלת בימים אלו הליך משפטי בבג"ץ נגד המדינה בעקבות סירוב משרד רה"מ לחשוף את הפרוטוקולים. לדברי וינוגרד, למרות הפרסום התנועה תמשיך בהליך המשפטי.

הצצה פנימה הפרוטוקולים המלאים של ועדת טרכטנברג נחשפים חשיפת הפרוטוקולים של ועדת טרכטנברג, אותם ביקשה הממשלה לגנוז, מאפשרת הצצה נדירה למכלול השיקולים, הערכים והנתונים של מי שהיו אמורים לפתור את זעקת הציבור בקיץ 2011 נעמה סיקולר, 52 תגובותלכתבה המלאה

עד כה סירב משרד רה"מ לחשוף את הפרוטוקולים וגנז אותם ל-15 שנה. בתגובת המדינה לעתירה של התנועה, מספרת וינוגרד, "נאמר שהפרוטוקולים נמצאו במחשב האישי של טרכטנברג וכדי לשמור על שלמות המסמכים הוחלט 'להגדיל ראש' ולהעביר את הפרוטוקולים לגנזך. המדינה גם אמרה לבג"ץ שהיא שוקלת לתת לנו את המידע המבוקש, אך לא עשתה זאת עד עכשיו".

כש"כלכליסט" פנה למשרד רה"מ אמרו שאולי מדובר בטעות של פקיד ואין כוונה להסתיר.

"לאחר שהגשנו את בקשת חופש המידע לפני כשנה קיבלנו ממשרד רה"מ שמונה פרוטוקולים בלבד, אותם פרוטוקולים שנכתבו בדיונים הפתוחים לציבור. את הפרוטוקולים של הדיונים בדלת סגורה בחר משרד רה"מ להשאיר אצלו. אז לא ממש ברור למה לא קיבלנו את הכל, ובאופן כללי אני יכולה לומר שיש יותר מיד תירוצים ופחות מדי שקיפות".

מצד שני, לא מעט ביקורת נשמעת על כך שיותר מדי שקיפות תגרום לנזק. חברי ועדות יפחדו לדבר ולהגיד את מה שהם באמת חושבים.

"זו שאלה שתמיד עולה כשמבקשים פרוטוקולים, אבל זו שאלה שהרבה פחות רלבנטית כשמדובר בפרוטוקולים מהסוג הזה. צריך לזכור שזו ועדה שהוקמה מתוך עניין ציבורי מובהק ומתוך מחאה חברתית דרמטית ששטפה את הארץ. אני אישית מעדיפה שאדם ידבר באופן זהה מחוץ ובתוך הישיבה. בטח בנושאים כאלה ובנושאים ציבוריים בכלל. נכון שזה לא נעים ולא נוח בכסא, אבל היושר והאמינות שהתנהלות כזו משקפת שכרה יוצא על חוסר נעימותה. הגיע הזמן שזה מה שיידרש בפורומים שכאלו".

וינוגרד. "צריך לזכור שזו ועדה שהוקמה מתוך עניין ציבורי מובהק" , צילום: אוראל כהן וינוגרד. "צריך לזכור שזו ועדה שהוקמה מתוך עניין ציבורי מובהק" | צילום: אוראל כהן וינוגרד. "צריך לזכור שזו ועדה שהוקמה מתוך עניין ציבורי מובהק" , צילום: אוראל כהן

הדו"ח עצמו הוא כן שקוף וכן נעשה דיאלוג עם הציבור במהלך עבודת הוועדה.

"זו ועדה שקמה בעקבות לחץ ציבורי וזה הדין וחשבון הראשוני שהיא צריכה לתת. אני זוכרת שבמהלך המחאה דפני ליף דרשה שהמשא ומתן מול הממשלה ייעשה מול מצלמות פתוחות, וכולם זעקו וביקרו אותה על כך שהיא לא מבינה ולמה היא דורשת את זה. אני מאוד הזדהיתי עם הדרישה הזו – למה שלא נראה מה קורה כשהדלת נסגרת? למה שלא נראה מה המחאה החברתית שהולידה את ועדת טרכטנברג עושה בשטח? שקיפות אמיתית היא לא רק פרסום הדו"ח עצמו, אלא גם כל התהליך שליווה את כתיבתו.

"היום אנחנו כבר באים בדרישה בדיעבד. רק ביקשנו מהמדינה ומחברי הוועדה - תוכיחו לנו שבאתם להגן על האינטרס הציבורי ופעלתם מתוך השיקולים הנכונים. אני לא חושבת ששיתוף הציבור מובילה לאנרכיה. כרגע המצב הוא שהציבור כל הזמן נמצא בהתנהלות של נחיתות מול המדינה. השיתוף בישראל הוא עדיין מינימלי ומתרחש רק כשמבקשים זאת בצורה יזומה מהמדינה".

תגיות