אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הריבית לחודש מרץ תישאר ללא שינוי, ברמה של 1.75% צילום: אבי פרץ, ynet

הריבית לחודש מרץ תישאר ללא שינוי, ברמה של 1.75%

למרות הרגיעה בחזית האינפלציה, בתחום הדיור נמשכות עליות המחירים. התפתחות זו ממשיכה להדאיג את בנק ישראל ומונעת ממנו להפחית את הריבית כדי לא להגדיל את הביקושים למשכנתאות

25.02.2013, 17:30 | אמנון אטד

הוועדה המוניטרית של בנק ישראל החליטה הערב (ב') להשאיר את הריבית לחודש מרץ ללא שינוי, ברמה של 1.75%. זאת לאחר שלפני חודשיים הפחית בנק ישראל את הריבית ב- 0.25% ובמהלך 17 החודשים האחרונים הוא הפחית את הריבית במשק 6 פעמים, בשיעור מצטבר של 1.5%.

קראו עוד בכלכליסט

ההחלטה להשאיר את הריבית ללא שינוי חודש נוסף בולטת על רקע הנתונים שפורסמו לאחרונה, התומכים דווקא בהמשך הפחתת הריבית: בתחילת השבוע שעבר דיווחה הלמ"ס כי המשק הישראלי נמצא כבר זמן רב בתוואי ירידה רצוף וברור. ברבעון האחרון של השנה החולפת נרשמו ירידות חדות ברוב מרכיבי התוצר: יצוא הסחורות והשירותים ירד בשיעור שנתי של 6.5%, הצריכה הפרטית לנפש ירדה ב- 1.7% ובהשקעות בנכסים קבועים נרשמה ירידה חדה יחסית של 11.7%.

גם האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור, נמצאת כעת בשליטה ומסתכמת ב- 1.5% בלבד, מתחת למרכז תחום יעד האינפלציה השנתי שקבעה הממשלה (3%-1%). בארבעת החודשים האחרונים נרשמו שלושה מדדים שליליים, ומגמת האינפלציה בפרק זמן זה משקפת אינפלציה שנתית של 0.9%. האינפלציה הבסיסית (המדד ללא סעיף הדיור

הבעייתי וללא סעיף הירקות והפירות הנתון להשפעות עונתיות) אף נמוכה יותר ומסתכמת כעת ב- 0.6% בלבד.

אולם למרות הרגיעה בחזית האינפלציה, בתחום הדיור נמשכות עליות המחירים. התפתחות זו ממשיכה להדאיג את בנק ישראל ומונעת ממנו להפחית את הריבית כדי לא להגדיל את הביקושים למשכנתאות. מנתונים שפרסמה לאחרונה הלמ"ס מתברר כי בחודש האחרון עלו מחירי הדירות ב- 1% נוסף והשלימו עלייה שנתית של 6.7%. מחירי הדירות עצמם אמנם אינם כלולים במדד המחירים, אבל בנק ישראל מודאג מאוד מהמשך עלייתם. הסיבה לכך היא שמה שעולה במהירות, עלול בדרך כלל לרדת במהירות גדולה יותר. ומצב שבו מחירי הדירות צונחים פתאום עלול לאיים על יציבות הבנקים, הנמצאת בתחום אחריותו הישירה של בנק ישראל.

"מחירי הדירות, הנמדדים על פי סקר מחירי הדירות של הלמ"ס ואינם נכללים במדד המחירים לצרכן, עלו בחודשים נובמבר-דצמבר ב-1%, בהמשך לעלייה של 1.1% בחודשים אוקטובר-נובמבר. קצב עליית מחירי הדירות ממשיך לעלות, וב-12 החודשים שהסתיימו בדצמבר מחירי הדירות עלו ב-6.7%, לעומת 5.8% ב-12 החודשים שהסתיימו בנובמבר", נאמר בהודעת בנק ישראל. "הרמה המצטברת של התחלות הבנייה ב-12 החודשים שהסתיימו בנובמבר עומדת על 40,406, והיא צפויה להמשיך לתמוך ברמה גבוהה של היצע הדירות. יחד עם זאת, מספר הדירות שבנייתן החלה בחודשים ינואר–נובמבר נמוך בכ-13% ממספרן בתקופה המקבילה אשתקד. נוסף על כך ניכרת ירידה חדה גם בקצב שיווק הקרקעות על ידי מינהל מקרקעי ישראל".

תגובות

 

יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, אוהד דנוס, מסר בתגובה: " אין בנתונים שהציג בנק ישראל בנושא הנדל"ן משום בשורה טובה לציבור רוכשי הדירות. כל הנתונים שמציג הבנק תומכים, למעשה, בהמשך יציבות המחירים, עם נטייה קלה לעליות מחירים באזורים מסוימים. בעוד המערכת הפוליטית ממשיכה לדשדש, רבים רבים מאזרחי ישראל ניצבים מול הברירה הבלתי אפשרית של לקנות או לשכור דירת מגורים, ושתי החלופות אינן במקום האופטימלי בו הן היו אמורות להיות כבר לפני מספר חודשים, באם היו ננקטות פעולות משמעותיות להוזלות מחירים. סביבת הריבית הנמוכה, מוצדקת ככל שתהיה, תמשיך להוות אחד המרכיבים העיקריים למחירי הדיור הגבוהים, ולהמשך היציבות בהם".

צח ברקי, סמנכ"ל מידע, כלכלה ומחקר בקבוצת דן אנד ברדסטריט: "ניתן לראות שהפחתות הריבית האחרונות, הביאו להתייקרות מחירי הדירות ועליה בהיקף המשכנתאות, על אף ההגבלות שהטיל בנק ישראל על שוק המשכנתאות. בטווח הקצר, צפויה להימשך מגמת הפחתות הריבית, למרות ההתייקרות הצפויה במחירי הדירות כתוצאה מכך".

תגיות